CS:GO

IEM Cologne play-in: Vyvrcholení ságy CS:GO zná svůj jízdní řád

IEM Cologne play-in: Vyvrcholení ságy CS:GO zná svůj jízdní řád
14. 7. 2023
  |  

Turnaje ze série IEM patří i pro české fanoušky mezi obrovská lákadla, klání v Kolíně nad Rýnem navíc zná i svůj poslední rozpis před změnou na CS2. IEM Cologne v očích mnohých doráží z hlediska popularity na Major a s největší pravděpodobností bude posledním vrcholem desetiletí ve znamení Counter-Strike: Global Offensive.

Tradiční turnaj odstartuje již ve středu 26. července zajímavým zápasem pro slovenskou část publika, do úvodního představení totiž s MOUZ nastoupí frozen, proti kterému budou stát nebezpeční TheMongolz. Ve hře bude i NEOFRAG oděn do dresu Into The Breach, toho na úvod čekají NIP s Hampusem. Pokud MOUZ i ITB uspějí, potkají se během středečního odpoledne v souboji o postupové místo. O to budou chtít zabojovat i fnazic proti Complexity, kteří v turnaji zabrali prázdné místo po brazilských paiN. Zatímco transfer Elige do Complexity je světovými analytiky vnímán jako pozitivní krok, na nové složení fnatic hledí skrz prsty. Snad jen jedinou výhodu shledávají ve zbavení meziiho role IGL, nyní by měl ukázat své opravdové kvality. Poslední duel v horní části pavouka obstarají OG a 9INE. Polská pětice v úvodu sezony nebezpečně dotírala na T1 týmy a obdobný přednes budou chtít aplikovat i proti bývalému zaměstnavateli NEOFRAGA, který v turnaji nastoupí místo FORZE.

Druhý den vykopne také slovenský zástupce se svým týmem, STYKO a Apeks se utkají s neúplnou sestavou BIG. Paradoxem je, že za Berlíňany lístek do turnaje vybojovala akademie a regule tak organizaci neumožňují postavit nově příchozího snipera mantuua. Další zápas nabídne třaskavý souboj mezi novými sestavami Astralis a Liquid. Na tento duel bude veřejnost opravdu zvědavá, pro severoamerickou organizaci to totiž bude křest ohněm po transferu do Evropy. O místo na výsluní budou bojovat i Monte bez BOROSE a Imperial bez FalleNa. Ten naopak nebude chybět v posledním hraném duelu, v dresu týmu FURIA prověří australské Grayhound. 
Pavouk play-in fáze IEM Cologne I Zdroj: Twitter @IEM

Skupinová fáze

Zatímco šestnáct týmů se bude ještě o účast v hlavní části turnaje rvát, osmička celků již má místo jisté. Ve skupině A se představí vítěz IEM Dallas, tým ENCE, které doplní trojice týmů z rankingu ESL. Místečko mezi elitou si na základě dobrého umístění vysloužily týmy Heroic, GamerLegion a Cloud9. Právě na poslední zmíněný tým budou upřeny zraky velkého množství přihlížejících, s akvizicí Perfecta a electroNica by měli C9 patřit mezi světovou elitu.

Skupina B by se dala považovat za skupinu smrti, nastoupí v ní mistři z Ria v podobě pozměněné sestavy Vitality, G2 jakožto šampion z Katowic, vítěz EPL S17 FaZe a díky pozici v ESL rankingu tým Natus Vincere. Do této skupiny s největší pravděpodobností týmy z play-in fáze opravdu nebudou chtít spadnout, ale i mezi elitou světové scény může dojít k překvapením, navíc Vitality a NaVi v průběhu přestávky učinily zásah do svých sestav, ukrajinská organizace pak zaznamenala takřka kompletní přestavbu.
Složení skupin na IEM Cologne I Zdroj: Twitter @IEM

Zdroj úvodní fotky: Twitter @IEM

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.