CS:GO

Švédský trenér FaZe končí ve své roli. Čemu se bude věnovat?

Švédský trenér FaZe končí ve své roli. Čemu se bude věnovat?
14. 7. 2023
  |  

Osmatřicetiletý trenér Robert "RobbaN" Dahlström nebude nadále trénovat FaZe v roli hlavního trenéra. "Po mnoha letech trenérské práce jsem se rozhodl, že je čas přejít k další výzvě," uvedl v noci ze čtvrtka na pátek na sociálních sítích ve svém prohlášení. Za několik sezon ve FaZe dokázal přinést s týmem vítězství prakticky ze všech různých akcí nebo kontinentů, kde to šlo. Kariéru však poznamenal také Valve ban.

Švédský trenér Robert "RobbaN" Dahlström má za sebou dlouho kariéru v roli hráče Counter-Strike, kde reprezentoval například Begrip, Embrace nebo Ninjas in Pyjamas a SK Gaming a získal několik velkých titulů včetně zlatých medailí z turnajů jako IEM VI Global Challenge New York (2011), IEM IV Global Challenge Chengdu (2009), DreamHack Winter (2008), NGL-One Season I - Finals (2006).

Po konci hráčské kariéry v létě 2012 měl několik let pauzy, nicméně v roce 2016 dostal příležitost v mezinárodním CS:GO projektu FaZe Clan, který v prvním roce sice paběrkoval a nedokázalo se dostat dál než ke 3. - 4. místu z turnajů jako iBUYPOWER Masters 2016, Intel Extreme Masters XI - Oakland, Esports Championship Series Season 2 - Europe nebo ELEAGUE Season 2.

O rok později však už sestava pod vedením RobbaNa začala šlapat, ovládla například StarLadder i-League StarSeries Season 3, Esports Championship Series Season 3 - Europe, ESL One: New York 2017 a ELEAGUE CS:GO Premier 2017 (výhra 500 000 korun), navíc k tomu přišla řada stříbrných medailí z IEM XI - World Championship, IEM XII - Sydney, Esports Championship Series Season 3 - Finals, IEM XII - Oakland a ESL Pro League Season 6 - Finals.
Veleúspěšný trenér si vyzkoušel na přelomu let 2019 a 2020 také roli manažera, do které se v rámci FaZe Clan přesunul a nepůsobil tak v roli aktivního coache, který by byl celý čas s týmem. Tento čas navíc vyplnil i překlenovací období, ve kterém RobbaN obdržel 5,5 měsíce ban na všechny akce ESIC (28. září 2020) za spectators bug při svém působení. Navíc obdržel i Valve ban na 2 Major turnaje. 

Když se v roce 2021 vrátil na pomyslnou lavičku Counter-Strike sekce FaZe, tým zažil jeden z nejhorších roků vůbec, na což mělo dost možná vliv stále také pokračování řady online turnajů místo offline klání vzhledem k pandemické situaci. Pak se však vrátil ve velkém stylu, když hned na úvod roku 2022 FaZe ovládli IEM Katowice 2022, ESL Pro League S15, v létě pak IEM Cologne 2022 a forma vyvrcholila o rok později, když na jaře 2023 tým zvládl ESL Pro League S17, což bylo poslední nutné vítězství pro milionovou odměnu v Intel Grand Slam Season 4. 

"Po mnoha letech koučování jsem se rozhodl, že je čas přejít k další výzvě. Toto rozhodnutí nebylo snadné, ale nakonec cítím, že je to správná cesta. Jsem velmi pyšný na všechny hráče, které jsem během svého působení trénoval, a na všechny trofeje, které jsme společně zvedli nad hlavu. Tolik jsem se toho naučil a vytvořil si spoustu krásných vzpomínek, které si s sebou ponesu až do konce života. Byla to opravdu divoká jízda. Především chci poděkovat své rodině za veškerou podporu, kterou jsem měl po všechny ty roky. Chci také poděkovat každému z vás, kdo jste náš tým podporovali. Všem hráčům, zaměstnancům a vedení za jejich tvrdou práci. S CS2 za rohem se máme na co těšit a brzy se s vámi podělím o další novinky," uvedl ke svému konci RobbaN na svém Twitter účtu.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.