League of Legends

Split hrůzy potvrzen, TSM poprvé v historii nebudou v play-off

Split hrůzy potvrzen, TSM poprvé v historii nebudou v play-off
26. 3. 2022
  |  

Sešup, jaký se jenom tak nevidí. Nejúspěšnější severoamerická organizace TSM zažívá historicky nejhorší sezónu, poprvé totiž nebude součástí play-off.

Před pár lety nepředstavitelná věc, dnes realita. TSM, sedminásobný vítěz LCS a stálice severoamerické scény, nebude poprvé v play-off. Po prohře s 100Thieves všechna světýlka naděje zhasla, jejich skóre 4-12 nepůjde zvrátit a dvě kola před koncem základní části je jasno. Osmé CLG už dotáhnout nelze, ani kdyby TSM vyhrálo všechny zbývající zápasy, včetně toho vzájemného.

Končí tak jedna z unikátních sérií. Populární organizace se učastnila všech 18 možných play-off, což je 100% úspěšnost. Nejhůře skončili maximálně šestí, sedmkrát došli až na vrchol a pětkrát brali stříbrnou medaili. Celkově mají 16 umístění „na bedně“, což je o tři více, než mají druzí Cloud9.

Historickou úspěšnost na domácí scéně TSM nelze odebrat. Ač i v minulosti přicházely podivná dramata, nečekané vyhazovy trenérů a roster změny, organizace pravidelně dokázala i s několika handicapy dokráčet až na nejvyšší příčky a reprezentovala NA i na Worlds. Vítězné DNA bylo v hráčích i managementu tvrdě zakořeněno.

Jenomže v posledních letech nepřicházely už ani výhry. Scéna se více vyrovnala a TSM začal docházet dech. Poslední triumf organizace slavila v létě 2020, kdy z „důchodu“ vytáhla legendárního ADC Doublelifta a po tříletém čekání společně přidali další trofej do vitríny. Jenomže přišlo další vyhoření na Worlds, 0-6 výsledek a klíčoví členové si řekli, že už toho mají dost.
Bjergsen se přesouvá do role kouče a Doublelift končí kariéru. Jak potom bylo později zjištěno, legendární ADC měl stále zájem hrát, pokud by do rosteru přišel světový šampion SwordArt. Jenomže zakladatel a majitel TSM Reginald už byl rozhodnutý a jeho ego mu nedovolilo Doublelifta do týmu vrátit, a rozhodl se tedy jít pro ne tak okoukaného Losta.

Obrovské investice do nové sestavy se příliš nepovedly, TSM končí na třetím a čtvrtém místě a po dlouhé době nejedou ani na Worlds. A přichází tak další rebuild, tentokrát o něco finančně skromnější – z Číny přichází neznámí hráči Keaiduo a Shenyi, které ve finále spíše doprovází problémy mimo hru. Vše navíc umocňuje oznámení Bjergsena. Midlaner by se rád vrátil do hry, ale už ne v barvách TSM. V té době navíc měl podíl ve společnosti, kterého se musel nejspíše vzdát. I to hovoří o stavu v organizaci, když jedna z hlavních postav s ní už nechce mít nic společného.

Jaro 2022? Drama za dramatem!

„Viděl jsem několik hráčů se kvůli Reginaldovi rozbrečet,“ pronesl Doublelift na jednom ze svých streamů. Komentoval totiž zprávu, že Riot Games začíná vyšetřovat majitele TSM kvůli šikaně svých zaměstnanců. Kdo scénu sleduje déle, nepřekvapilo ho. Reginald je nechvalně proslulý svým chováním, častými výbuchy, které byly viditelné zejména v dřívější v době. V posledních letech se, zřejmě i pod vlivem velkých investorů, trošku stáhnul ze scény, ale interní informace stále občas ven prosakovaly.

Reginald totiž rád micromanaguje všechno a všechny. Sám sebe několikrát instaloval do role kouče a bylo veřejným tajemstvím, že trenéři v TSM jsou jenom figurky, které musí poslouchat svého šéfa na slovo. Ač jeho strategie či nápady například nebyly tak aktuální, museli se vzhledem k jeho postavení podřídit. S Bjergsenem v týmu to očividně ještě nějak šlapalo, ale s jeho odchodem organizace kompletně vybouchla.

Bez osobnosti dánského hráče se objevovalo jedno drama za druhým. Nejprve po nepovedeném startu TSM překvapivě benchuje supporta Shenyiho, kterému „chtějí dát čas na adaptaci“ a vyhozen je i jeden z koučů. Později management přiznal, že čínský hráč bez svolení ostatních locknul championa v draftu a byl drzý na trenéry.

Ven prosakuje i investigace Riotu vůči Reginaldovi, kterou pak ještě zdvojnásobí podezřením na Petera Zhanga, jednoho z koučů v TSM. Údajně měl figurovat v roli jakéhosi „dvojitého agenta“ a brát si podíly za čínské a tajwanské hráče, které do TSM doporučil. Organizace ihned reagovala vyhazovem, aby byl prostor situaci vyřešit. 



Doublelift poté opět přišel s dalšími interními informacemi, Zhang měl od hráčů žádat vysoké finanční půjčky, které chtěl využít na nemocnou babičku. Jiné drby ovšem hovoří o tom, že peníze spíše sám utrácel a donatoval čínským streamerkám.

K tomu všemu lze připočíst špatné výsledky a tragickou hru, ve které nefungovalo vůbec nic. TSM historicky provázely komplikace, ale tým se dokázal semknout a alespoň slušný výsledek nakonec udělat. Letos tato aura vymizela, a velikány čeká obrovská práce v létě. Výkony hráčů jsou sice nejvíce vidět, ale problémy budou více zakořeněné v celkové struktuře týmu. TSM musí rychle konat, jinak léto dopadne stejně.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.