League of Legends

Bouře v TSM. Tým nescrimuje, Shenyi v akademii a údajně je vyhozen i někdo z koučů

Bouře v TSM. Tým nescrimuje, Shenyi v akademii a údajně je vyhozen i někdo z koučů
17. 2. 2022
  |  

TSM je v herní i personální krizi. Management po pouhých 4 zápasech mění sestavu a do akademie posílá supporta Shenyiho. Podle zatím nepotvrzených zdrojů by měl být vyhozen i jeden z koučů.

Nejhorší vstup organizace do LCS v historii má první následky. TSM panikaří a po čtyřech prohraných utkání dělá změny v sestavě. Čínský rookie import Shenyi míří do akademie, jeho místo v hlavním rosteru zaujme Yursan, kterého fanoušci mohli vidět v akci během Lock-in turnaje.

Ukvapená reakce týmu? Zřejmě ano, TSM totiž před sezónou ohlásilo, že rok 2022 bude rokem přestavby rosteru. Po dlouhých 8 letech odešel Bjergsen, ústřední postava nesmazatelně spjatá s historií organizace. V jejich barvách odsloužil poslední rok jako kouč, když se však rozhodl vrátit zpátky na Rift, nechtěl ve stejném týmu už dále pokračovat.

TSM tak bylo postaveno do velmi složité situace. Všechno se točilo kolem dánské hvězdy, která navíc uměla přinášet výsledky. Celkově oslavil šest titulů, jenomže pět z nich přišlo mezi lety 2014-2017. Druhá polovina angažmá Bjergsena už tak povedená nebyla, a když to ani na mezinárodní scéně nebyla žádná sláva, rozhodl se kompletně pro změnu prostředí.

Nejúspěšnější severoamerická organizace je zvyklá vyhrávat a poslední roky „sucha“ jim rozhodně radost nedělají. Vítěznou formulu ne a ne najít, management tedy pro sezónu 2022 přišel s odlišnou strategií. V TSM bylo zvykem importovat úspěšné z jiných regionů – jmenovitě například SwordArt, BrokenBlade, Zven, Mithy… List může pokračovat.

Jenomže velké investice nadstandardní návratnost nepřinášely a proto přišla velká změna. TSM vyrazilo do Koreji, kde udělala dlouhý bootcamp s cílem najít do svého týmu neokoukané tváře, které postupně adaptují a vychovají z nich budoucí hvězdy. Čínské duo Shenyi a Keaiduo doposud nikdo moc neznal, ale na tryoutech management zaujali nejvíce. V rámci ligy pak přetáhli Tacticala, bývalé ADC Teamu Liquid, který doplnil Huniho a Spicu. Pro lepší adaptaci také přišel nový realizační tým v čele se Singapurcem Chawym.



Čtyři prohry stačí, drahoušku

Mladší hráči, neokoukané tváře, přestavba rosteru a dlouhodobá vize. To měla být jasně určená strategie TSM, která se podle všeho rozpadá hned po čtyřech úvodních porážkách. Horší vstup do sezóny organizace nikdy nezažila, a tak se rozhodla do akademie poslat supporta Shenyiho. V oficiálním prohlášení stojí, že hráči chtějí dopřát delší čas na adaptaci.

Content creator Travis Gafford poté přišel s informací, že podle jeho zdrojů by měl být jeden z trenérů vyhozen z TSM. Global Contract Database Riotu ukazuje na Toningtona, který by podle všeho neměl už v organizaci figurovat. Roster by kvůli této novince neměl také vůbec scrimovat. Informace stále není potvrzená.

Populární organizace se potýká nejen s výsledkovými, ale také personálními problémy. Kdo alespoň trochu dění kolem organizace sleduje, nemůže si nevšimnout postavy CEO Reginalda. Zakladatel je známý tím, že silně promlouvá do League of Legends týmu, jedná impulzivně a při nezdarech dělá ostré kroky. Několikrát v historii se stalo, že v průběhu splitu byl kouč odejit, v tomto ohledu nemá organizace dlouhodobější strategii. Vše se dělá proto, aby přišel co nejdřívější úspěch.

TSM se kromě těchto problémů potýká také s vyšetřováním Riotu. Opět zde figuruje Reginald, který se měl dopustit šikany a zešměňování zaměstnanců i hráčů. S touto informací přišel bývalý hráč Doublelift, záznamy z dřívějších dob toto chování také potvrzují.

Jednání v emocích a nečekané změny nejsou u TSM nic nového. Je však překvapivé, že před sezónou ohlásí dlouhodobější strategii, na kterou v podstatě ihned zanevřou. Výkony organizace nejsou ideální, herně vypadají slabě a potvrzují to i čísla. Z pěti hráčů s nejvíce úmrtími v lize jsou hned 4 z TSM!

Organizaci čeká hodně práce, aby situaci napravilo, jenomže interní problémy situaci vůbec nepomohou. V rosteru navíc není osobnost typu Bjergsena, která by tým z krize pozvedla. Je možné, že při stejném vývoji poprvé v historii neuvidíme TSM v play-off. A to by byl skutečný pád slavného týmu.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.