CS:GO

Důvěra jako klíč k udržení umístění, jak přestupy ovlivnily světové postavení týmů?

Důvěra jako klíč k udržení umístění, jak přestupy ovlivnily světové postavení týmů?
25. 7. 2023
  |  

BLAST Premier Fall Groups jsou za námi a většina světových týmů tak má před IEM Cologne své soupisky kompletní. Z nejlepší pětky světa se sestava hráčů proměnila pouze u jediné organizace, když Vitality vyměnili dupreeho. FaZe se pak musí rvát s koncem kouče RobbaNa. Naopak Heroic, G2 a ENCE zůstali věrní svým pěticím vyvolení.

Heroic

Dánská sestava Heroic patří mezi úzkou skupinu týmů, které svou sestavu během letního přestupového období nezměnily. Tým bude v druhé polovině roku stále střílet pod vedením zkušeného IGL a snipera cadiaNa, kolem něj pokračují i stavn, TeSeS, sjuush, jabbi. I díky změně v sestavě Vitality se dánská organizace s historií sahající až do roku 2016 aktuálně nachází na prvním místě světového rankingu, když po vítězství na BLAST Premier Spring Final neztratili sérii ani ve Fall Groups. V prvním turnaji druhé poloviny roku zdolali novou sestavu BIG a dvakrát si poradili s NaVi. I s těmito skalpy musíme stále Heroic považovat jako vážného adepta na zisk světových titulů, ten z Kolína nad Rýnem se pro partu vedenou Xiztem doslova nabízí.

Vitality


Naopak aktuálně druhý tým světa ve svém jádru zaznamenal poměrně klíčovou změnu. V druhé polovině června se totiž s vítězem posledního Majoru v titulu CS:GO loučila dánská legenda dupreeh. Třicetiletý Peter Rasmussen s Vitality dosáhl na svůj pátý titul z nejpopulárnějšího turnaje na okruhu a stal se historicky nejúspěšnějším hráčem historie, navíc ani jeden z devatenácti Majorů nevynechal. I přes nesporné kvality bývalého hráče Astralis, TSM nebo Dignitas je mezi týmy stále zakořeněn trend omlazování týmu, díky čemuž místo dupreeho zaujal dvacetiletý Izraelec flameZ

V populárním podcastu Talking Counter, který uvádějí přední komentátoři a analytici světové scény SPUNJ, YNk a Moses při samotném oznámení tohoto přestupu navíc zazněla velmi podstatná myšlena, která tuto změnu obhajuje. „Pokud máte v týmu staršího hráče, který je kvalitní, stále jej chcete nahradit rok, případně dva předtím, než začnou jeho kvality opadávat.“ Vzhledem k tomu, že ve Vitality dva roky zpět skončil i aktuálně třiatřicetiletý RpK, se dá koncept změny obhájit i historicky. 

Pro flameZe se jedná o životní přestup, v týmu se navíc setkává s krajanem Spinxem a velmi rychle by se tak mohl dostat do herní pohody. Právě možnost spolupráce s dalším izraelským hráčem u tohoto přestupu hrála velkou roli, potvrdil myšlenku v podcastu HLTV Confirmed i samotný hráč. Velkou otázkou může ale být finální složení poziční skládačky týmu. Na CT straně napříč map poolem flameZ v OG hrával většinu pozic, které ve Vitality drží apEX, za útok pak výměna kus za kus lze využít pouze na Infernu a Nuku, kde flameZ a drupreeh hráli shodně Boiler a roli nevyzpytatelného rotátora.
flameZ už má za sebou první turnaj v dresu Vitality  I Zdroj: Twitter @TeamVitality

FaZe


I třetího týmu planety se drobně změna sestavy dotkla, pětice hráčů karrigan, rain, Twistzz, ropz a broky sice zůstává, končí ale otec sestavy, trenér RobbaN. Ten z pozice kouče odešel po dvouletém období za zády týmu, v organizaci ale dříve zastával roli manažera a je možné, že FaZe Clanu v této rovině zůstane věrný i nadále. Podle posledních informací se RobbaN rozhodl věnovat více času rodině, což ve spojení s neustálým cestováním po celosvětových turnajích zkrátka skloubit nelze. Právě nedostatek volného času hrál faktor při jeho odchodu z pozice trenéra FaZe již v roce 2019, odkud mířil na avizovanou pozici manažera. 

Pro IEM Cologne RobbaNa nahradí bývalý polský hráč FaZe, Filip Borys "NEO" Kubski. Ten je mezi hráči hluboce respektovanou postavou, v roce 2014 ovládl s Virtus.pro domáci Major v Katowicích, v roce 2017 se stejnou organizací skončil v Atlantě druhý za Astralis. Po konci ve VP odešel na čtyřměsíční trial právě do FaZe, odkud ale přes ARCY zamířil do polského celku HONORIS. Do konce března tohoto roku NEO v HONORIS zastával roli náhradníka, navzdory tomu ale podcast HLTV Confirmed drobně polemizuje nad jeho znalostí aktuální meta hry. V jeho prospěch však hraje fakt, že je napříč scénou považován za "good guye" a s týmem by si po lidské stránce mohl opravdu sednout. Vždyť třeba s karriganem se potkávali na turnajích již více než deset let zpět.

Sestava FaZe v první polovině roku nezažívala zrovna šťastné období, od zisku Grand Slamu se tým výsledkově trápil, drobné zlepšení ale přinesl turnaj BLAST Premier Fall Groups 2023, kde po výhrách s OG, G2 a Liquid obsadili místo v první trojce. Pro FaZe to tak byla výsledkově vydařená generálka před IEM Cologne, kde má, aktuálně třetí tým světa, jisté místo ve skupině B. Navíc pro karrigana s rainem se jedná opravdu o srdcovou záležitost, jako jediní hráči z celého okruhu v Kolíně nad Rýnem ještě nechyběli.
rain a karrigan jako jediní nikdy nechyběli na IEM Cologne I Zdroj: Twitter @ESLCS

G2


Snad by to ani nebyli G2, kdyby si ze svých fanoušků nevystřelili. Hned v úvodu přestupových tahanic se na Twitteru organizace objevilo video, které mělo ve sledujících vzbudit pocit příchozí změny, nakonec ale přišlo pouhé oznámení, že dosavadní sestava bude pokračovat. HooXi tak stále může v průběhu zápasů rozvášnit diváky svými megalomanskými plány a playi, m0NESY bude chtít pokračovat v budování své značky vstříc pozice nejlepšího snipera světa a jks bude nadále doplňovat rodinné duo NiKo, huNter- ve statisticky skvělých výsledcích. Z pozice analytika byl již dříve jako oficiální kouč oznámen Němec Jan "Swani" Müller.

Obrovským šokem pro čtvrtý tým planety tak byl nepostup do BLAST Premier Fall Finals přímo z Fall Groups, kde nejprve padli s Liquid, pak ale vyhráli s OG, na což nedokázali navázat proti FaZe a po protrápeném skalpování EG byli poslání do Fall Showdownu týmem NaVi.
G2 si udrželi sestavu pro druhou polovinu roku 2023 I Zdroj: Twitter @G2CSGO

ENCE


Kámen na kameni zůstal během přestupového období i v ENCE, sestava pod vedením finského kouče sAwa zakončila první část sezony pohárovým úspěchem na IEM Dallas, kde ve finále ENCE zvládli zdolat MOUZ 2:0. Poté si finská organizace odskočila ještě na ESL Challenger Katowice 2023, kde našla jediného přemožitele v podobě Virtus.pro a podle očekávání skončila na druhém místě. Vzhledem k tomu, že ENCE nejsou partnerským týmem organizátora BLAST, zatím mohla sestava ve složení Snappi, NertZ, Maden, dycha a SunPayus pouze trénovat na svém bootcampu.

Ze zázemí organizace celý tým pro fanoušky streamoval i na TikToku a z jednotlivých střípků je jasné, že v sestavě panuje dobrá nálada, na kterou budou chtít hráči stavět i v rámci IEM Cologne. Tam, na základě triumfu v Dallasu, mají ENCE jisté místo ve skupině A. Trenér sAw má od sestavy vysoká očekávání, v HLTV Confirmed se nechal slyšet, že pokud se tým sehraje, má na to držet si místo mezi elitou.

Na průnik do TOP 5 budou bezesporu cílit i organizace NaVi a Cloud9, jejichž nové sestavy jsme představili v separátních článcích. C9 aktuálně patří desátá pozice v žebříčku, NaVi jsou na patnáctém místě.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @IEM

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.