League of Legends

Souhrn nejzajímavějších přestupů LEC: Carzzy a Humanoid poprvé proti sobě

Souhrn nejzajímavějších přestupů LEC: Carzzy a Humanoid poprvé proti sobě
28. 12. 2021
  |  

Byla to jedna z nejzajímavějších offseason vůbec. Team Vitality složilo supertým, G2 předělalo úspěšný roster a Fnatic chtějí získat zašlou slávu.

Vítězové LEC: Team Vitality a Fnatic

Přestupové okno má dva jasné vítěze. Team Vitality doposud byly spíše pouze průměrným mužstvem, nyní patří mezi favority na výhru Worlds 2022. Vše do pohybu dal hvězdný midlaner Perkz, který nebyl spokojený v LCS a vyhlížel návrat do Evropy. Team Vitality o jeho služby stály už loni, ale získat se jim ho povedlo až nyní.

Čekaní se vyplatilo, protože s ním v balíčku příchází i toplaner Alphari. Jeden z nejtalentovanějších hráčů na své pozici také nebyl spokojený v Severní Americe a během offseason se spojil s Perkzem, aby společně vytvořily nový evropský supertým. Využili také končícího kontraktu Carzzyho, který byl po dvou LEC titulech horkým zbožím. Roster doplňují stávající členové Selfmade a Labrov. Ambice Teamu Vitality jsou jenom ty nejvyšší a cokoliv méně než dva tituly a mezinárodní úspěch může pro ně být málo.

Největšími konkurenty budou Fnatic. Organizace dlouho byla evropskou jedničkou, jejich místo ovšem přebrala parta z G2 a z tradičního týmu je spíše „věčně druhý“. Pro nadcházející sezónu proto přichází velké akvizice v podobě Wundera, Humanoida a RazorK. Zejména čeští fanoušci mohou mít radost z příchodu midlanera, protože na takto prestižní adrese domácí hráč ještě nebyl. Rozdělení dua Humanoid-Carzzy je sice smutné, ovšem jejich souboje o první příčku mohou být ještě zajímavější.

V rosteru Fnatic zůstává botlane duo Upset a Hylissang, které se zejména koncem letního splitu ukázalo ve velmi dobrém světle a patřilo k nejlepším v lize.

Velký rebuild G2 po třech letech

Éra nejlepšího evropského rosteru je u konce. Odchod Perkze se ukázal jako více problémový a pouhá „výměna“ za Rekklese nakonec byla nedostatečná. Týmu možná navíc celkově došla šťáva, což nakonec vedlo k velkému řezu do sestavy. Wunder odchází do Fnatic, Rekkles do Karmine Corp a MikyX bude minimálně v jarním splitu bez angažmá. Organizace dále sází na caPse, kterému nabídla kontrakt na další 4 roky, a Jankose.

Jaké jsou příchody? Na toplane bude nastupovat Brokenblade, bývalý hráč TSM či Schalke04. Botlane pak bude patřit neokoukaným tvářím Flakked a Targamas, kteří doposud nastupovali v regionálních ligách. Vzhledem k lineupům to bude poprvé po dlouhé době, co G2 nevstupuje do nové sezóny jako favorit. Právě tato pozice jim ale po delší dominanci možná bude sedět.

Výprodej v Rogue a MAD Lions 

Dvojnásobný šampion LEC 2021, čtvrtfinalista Worlds a účastník skupinové fáze. Loni patřili mezi přední evropské týmy, v nadcházející sezóně přijde spíše propad. Obě organizace poznamenaly odchody klíčových hráčů – MAD Lions se musí obejít bez Humanoida a Carzzyho, Rogue zase bez Hans Samy a Inspireda.

Náhrady přitom zas tak zvučného jména nejsou. Zlatí lvi z regionálních lig přetáhli duo Reeker a UNF0RGIVEN, Rogue zase Korejce Malranga a ADC Compa. Zbytek rosteru zůstává stejný, takže uvidíme například oblíbeného Armuta nebo stálici Odoamneho.

A co ostatní v Evropě?

LEC si v posledních letech navyklo importovat zajímavé hráče z regionálních lig, což je případ i této offseason. Zbytek rosterů tedy doplňují rookies, které čeká velká zkouška v nejtěžší evropské lize. Pro české fanoušky je dobrou zprávou to, že Patrik prodloužil smlouvu s Excel Esports. Spoluhráči mu budou další návratilec z USA Finn, Markoon, nukeduck a Advienne.

Jediným zástupcem Slovenska v lize bude nadále Neon. Bývalý hráč Schalke04 přestoupil do Misfits Gaming, kde se jim podařilo složil nejmladší tým v celé lize – průměrný věk je 20,6 let. Nastupovat bude s HiRitem, Shlatanem, Vetheem a Mersou.




Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.