CS:GO
PGL Major 2022

Vše o PGL Major Antwerp Challengers Stage: Přijde satisfakce pro NA nebo selhání evropských hvězd?

Vše o PGL Major Antwerp Challengers Stage: Přijde satisfakce pro NA nebo selhání evropských hvězd?
8. 5. 2022
  |  

PGL Major Antwerp startuje už v pondělí! Nejdříve se odehraje Challenger Stage ve které bude šestnáct celků usilovat o osm míst mezi smetánkou. Kdo se pustí do boje a kdo jsou favorité na postup do Legends Stage?

Mezi účastníky Challenger Stage figurují i čtyři týmy z nejlepší světové desítky, ale jako každý Major se vyplatí věnovat pozornost i níže postaveným týmům. Ze zkušenosti víme, že se totiž na Majoru může stát cokoliv. Do šancí může promluvit také nedávná vlna trenérských banů, které znamenaly nečekanou stopku pro kouče 9z, Spirit a Imperial.

Seznam týmů v Challengers Stage:

  • ENCE (#4, Evropa) 
  • G2 Esports (#6, Evropa) 
  • Astralis (#9, Dánsko) 
  • Outsiders (#10, CIS) 
  • Team Vitality - (#11, Francie) 
  • Team Liquid (#13, USA) 
  • Complexity Gaming (#22, USA) 
  • MIBR (#23, Brazílie) 
  • Team Spirit (#25, Rusko) 
  • forZe (#26, Rusko) 
  • Bad News Eagles (#28, Kosovo) 
  • Eternal Fire (#29, Turecko) 
  • 9z Team - (#30, Latinská Amerika) 
  • Imperial (#32, Brazílie) 
  • IHC Esports (#52, Mongolsko) 
  • Renegades (#51, Austrálie)

Vzhledem k různícím se výsledkům a formě jednotlivých týmů je místy obtížné zhodnotit, jak dlouhý je vlastně seznam jasných favoritů na postup. ENCE se aktuálně pyšní dokonce čtvrtým místem na světovém žebříčku a svou formu potvrdili i na nedávném BLAST Showdownu, kde i díky výhrám nad Heroic a Astralis získali poslední spot na jarním finále BLAST Premier.

G2 jsou druhým nejvýše postaveným týmem Challengers Stage. Na druhou stranu však v posledních měsících nedosahovali výsledků, které bychom od  šestého nejlepšího týmu světa očekávali. Největšími vykřičníky jsou pro fanoušky G2 určitě postup v ESL Pro League nebo prohra s Anonymo Esports v rámci evropské RMR. Hvězdný tým měl ale před samotným Majorem dostatek času na trénink a pokud by se G2 nepovedlo postoupit, šlo by stále o obrovský šok.

Favorizovaní Astralis aktuálně drží deváté místo v HLTV žebříčku a vzestupnou formu dokazuje druhé místo na BLAST Showdownu i přesvědčivé výkony během RMR kvalifikace. Jen o stupínek za dánským celkem jsou pak Outsiders, které může ovlivnit nejistá budoucnost okolo hvězdného YEKINDARa a také samotné organizace Virtus.Pro. Přesto se však i v jejich případě očekává postup bez větších problémů. Jedenáctí Vitality sice za sebou mají nevýrazné měsíce, ale scénář, ve kterém by našlapaná soupiska okolo ZywOoa nepostoupila dál patří pro drtivou většinu expertů do kategorie sci–fi.

Americké celky si budou chtít dozajista vylepšit pošramocenou reputaci po svých vystoupení ve Stockholmu. Liquid musí tedy navázat na slibné výkony z ESL Pro League, kde se vměstnali mezi nejlepší osmičku. Formu se dařilo stupňovat i v RMR nebo kvalifikacích na IEM Dallas a jediným strašákem je pro fanoušky nejčerstvější selhání proti paiN v BLAST Showdownu.

Reprezentanty Severní Ameriky jsou také Complexity. Mladý tým se ukázal ve skvělém světle jak v RMR, tak i v kvalifikaci na IEM Dallas. Podobně jako u Liquid ale na jejich úspěchy vrhá stín příšerný výkon v BLAST Showdownu, kde jasně prohráli s MIBR. 

americké RMR míří do Challengers Stage ještě právě Brazilci MIBR, Imperial a naděje Latinské Ameriky 9z. Mimo tým Furia však jihoamerické celky na posledním Majoru pohořely a přes slušivé příčky ve světovém žebříčku se čeká, že je pro ně cesta za postupovými příčkami přinejmenším složitá, nikoliv však nereálná.

Mírnými favority na zisk posledních postupových příček tak mohou být ruské celky Spirit a forZe. Oba celky jsou složené z relativně mladých hráčů, kteří teď musí dokázat své kvality. V poslední době se navíc ukazují jen v menších evropských turnajích a ligách, takže je velkou neznámou, zda se v Antverpách dokáží prosadit i proti absolutní světové špičce.

Totéž platí i pro mírné outsidery Challengers Stage z evropské RMR. Přemožitelé SINNERS z Bad News Eagles i turečtí Eternal Fire se těší vzestupné formě z posledních týdnů a dost možná o jejich šancích rozhodne hned první zápas, který zmíněné dva celky odehrají právě mezi sebou.

Mezi největší outsidery se řadí dvojice z Asia RMR. Výkony Renegades sice po příchodu Liazze šly relativně vzhůru, ale týmu se dlouhodobě nedaří proti evropské konkurenci. IHC jsou asi zdaleka nejméně zkušeným týmem na celém Majoru. Historicky první mongolský tým, který postoupil na Major příjemně překvapil v asijském RMR, kde porazil TYLOO i Renegades, ale mimo svůj region nebyl nikdy prověřen.

Přímé přenosy s česko-slovenským komentářem z PGL Major Antwerp 2022 můžete sledovat exkluzivně na Twitch kanále eLEAGUEcz. Sazka Esport je partnerem vysílání.

Zdroj úvodní fotografie: PGL

Author photo
Prokop "Hippowan" Sojka