CS:GO

Jarní finále BLAST Premier kompletní! Kdo si vybojoval poslední místa do Lisabonu?

Jarní finále BLAST Premier kompletní! Kdo si vybojoval poslední místa do Lisabonu?
2. 5. 2022
  |  

V neděli vyvrcholil boj o poslední dvě místenky na BLAST Premier Spring Final. Evropský showdown se nakonec povedlo vyhrát týmu ENCE, za velkou louží se o senzaci postarali brazilští paiN.

Do Lisabonu v půlce června zamíří světová špička, která si zahraje o $425,000. Nebudou chybět ani aktuálně dva nejlepší týmy světa. FaZe a NaVi si totiž po boku Vitality, G2, BIG a OG vysloužili postup už během února ve světové skupinové fázi. O víkendu se ale bojovalo o poslední dvě místa v evropském a americkém Showdownu.

V Evropě neměli ENCE cestu za postupem vůbec snadnou. Třikrát evropské směsici zkřížil cestu dánský celek, ale pokaždé se nakonec rozdílem jedné mapy radovali právě ENCE. Ve čtvrtfinále si nejdřív dokázali poradit s Copenhagen Flames, posléze v semifinále prošli přes Heroic, kteří byli pasováni do role největších favoritů na postup. V důležitých momentech BO3 série zářil Černohorec Pavle "maden" Bošković, který dotlačil svůj celek s bilancí +23 do finále o postup. 

Tam čekali Astralis, kteří potvrdili vzestupnou formu z posledních týdnů a na své cestě vyřadili Movistar Riders a Ninjas in Pyjamas. Dánové v samotném finále svůj vzestup skvěle demonstrovali na úvodní mapě, když na Mirage zdemolovali ENCE jednoznačně 16:3.

Snappi a spol. se však zmátořili a na zbylých mapách Ancient a Nuke už na dánskou skvadru dokázali vyzrát. I díky vyhraným pistolkovým kolům sice Astralis dokázali se soupeřem držet krok, ale v obou případech si už ENCE diktovali tempo utkání a výhrami 16:13 a 16:12 si došli pro kýžený postup. 

Americký Showdown se dočkal velkého překvapení, když se hned na úvod s šancemi na postup rozloučili prohrou s PaiN favorizovaní Liquid. Brazilský celek příjemně překvapil a po Liquid zhatil šance i MIBR. Ve finále je podle očekávání doplnili krajané z týmu FURIA, kteří si bez větších problémů poradili v druhé části pavouka s ATK a GODSENT. 

Po zklamání z neúspěšné kvalifikace na Major se paiN u svých fanoušků vykoupili senzačním postupem. Na Vertigu nejdřív 34. tým světa udržel nervy na uzdě, když mapu ukončil ve druhém prodloužení. Následné Inferno už bylo zcela pod kontrolou paiN, kteří za CT stranu jednoduše četli každý pohyb svého soupeře a po první polovině už vedli 13:2. Vysoké vedení se i přes snahu hráčů FURIA podařilo proměnit ve vítězství a paiN se tak stali posledním týmem na BLAST Premier Spring Final.

Vyvrcholení jarní sezony BLAST se odehraje od 15. do 19. června v Lisabonu v hale Altice Arena s kapacitou okolo 20 000 míst. 

Účastníci BLAST Premier Spring Final:

  • FaZe
  • NAVI
  • ENCE
  • G2
  • Vitality
  • BIG
  • OG 
  • paiN

Author photo
Prokop "Hippowan" Sojka