CS:GO

Šestnáct celků, osm míst, jeden cíl: Zítra startuje play-in fáze IEM Katowice

Šestnáct celků, osm míst, jeden cíl: Zítra startuje play-in fáze IEM Katowice
14. 2. 2022
  |  

IEM Katowice klepou na dveře, od zítřejší jedenácté hodiny se v rámci play-in fáze potká šestnáctka celků s ambicemi kvalifikovat se do Group Stage celého eventu. Komu se povede spanilá jízda za vstupenkou před polské publikum?

Desátý ročník jednoho z největších a nejoblíbenějších turnajů ve hře CS:GO. Asi tak by šlo stručně shrnout turnaj INTER EXTREME MASTERS KATOWICE 2022, jehož složení play-in skupiny jsme Vám přinesli již dříve. Jaké je ale složení jednotlivých dvojic, které se poperou o postup mezi smetánku?

NIP vs Wisla Krakow

Hned úvodní souboj turnaje nabídne mnoho zajímavého, minimálně pro oko domácího diváka. Polská Wisla Krakow totiž bude jediným domácím zástupcem v celém turnaji a na úvod pětici hráčů z druhého největšího města Polska čeká pořádně těžký oříšek. Do play-in fáze totiž jsou s otevřenou náručí přizvání i střelci z Ninjas in Pyjamas. Světová šestka tak bude v první BO1 sérii celého eventu jasným favoritem, navzdory absenci device se tak od nich očekává chirurgicky čistá jízda touto kvalifikací. Stále se ale pohybujeme na tenkém ledě, Wisle stačí překvapit a úvodní souboj může být jejich, to je krása i odvrácená tvář BO1.

Copenhagen Flames vs fnatic

Klání, které postrádá favorita. Souboj světové patnáctky v podobě britské organizace fnatic a překvapení z loňského Majoru v podobě dánských Flames z Kodaně. Těžko říci, kdo se v tomto souboji ujme prvního skalpu turnaje, v posledním vzájemném utkání to byli právě Britové, kteří po mapách Nuke (16:13) a Ancient (16:7) brali vítězství v REPUBLEAGUE Season 2, tři předchozí mapy ale zvládla lépe právě dánská pětka. Dost možná nejvyrovnanější střetnutí úvodního kola play-in fáze startuje souběžně se zápasem NIP vs Wisla Krakow a vítězové se pak spolu poperou o postup do Group Stage.
Movistar Riders nahradí tým Complexity, ostatní dvojice zatím bez změn | Zdroj: ESL

GODSENT vs MOUZ

Týmy, jejichž názvy jsou úměrně jejich očekáváním napsána velikými písmeny. Zápas mezi Brazilci a evropským mixem pod hlavičkou organizace MOUZ je obrovským trhákem úvodních BO1. Souboj, který je pro MOUZ premiérovým v rámci letošní sezony, bude chtít frozen a spol. nakopnout v co nejlepším tempu. Na druhé straně je ale taktéž pořádná dávka odhodlání. "Myslím si, že je na to ještě brzo, ale podle mě máme na to se stát nejen nejlepším brazilským týmem, ale i nejlepším týmem světa." znělo z úst Epitacia "TACO" de Mely. MOUZ se navíc budou muset obejít bez BymaSe, kterého nahradí německá puška z řad akademie - Jon "JDC" de Castro. I tento zápas startuje úderem jedenácté hodiny.

Sprout vs FaZe

Pokud jste nezaslechli zprávu o absenci BymaSe, ztrátu, kterou musí počítat FaZe jste jistě postřehli. Světová devítka, která se na úvodním BLASTu sezony ukázala v dobrém světle, tak bude doplněna o Justina "jks" Savage, který si po benchi v Complexity konečně znovu může vyzkoušet, jaké je to hrát na špičce scény. Poslední oficiální zápas ale tento Australan odehrál v polovině října minulého roku a nad jeho výkonem tak mohou strašit otazníky. Navíc ani soupeř FaZe není žádné "béčko," týmu Sprout aktuálně patří jednadvacátá příčka světového žebříčku, ze které mohou favority zápasu určitě překvapit.
Hlavní event je na programu od 25. února, o dva dny později pak bude na programu dne finále | Zdroj: ESL

OG vs Renegades

OG jsou po příchodu nexy na pozici IGL v neskutečné fazóně. Umístění v rámci nejlepší trojice na BLAST Premier Spring Groups 2022 jasně ukázala, že s jedenáctým týmem světa je třeba bezesporu počítat a v této soupisce jsou ambice rozhodně větší, než je "pouhý" postup do Group Stage. Na druhé straně serveru se pak postaví Renegades, povětšinou australský celek do svých řad přivítal před začátkem turnaje Jaye "Liazz" Tregillgase, který již v tomto týmu odehrál na dvě stovky map. Tým kolem něj ale s největší pravděpodobností bude patřit mezi ty, kteří se do Group Stage nepodívají, i tak je ale myslet na možná překvapení a zrovna od Renegades by to byl rozhodně zajímavý příběh.

ENCE vs Entropiq

A trocha české stopy nebude chybět ani na této akci, ruská sestava Entropiqu aktuálně uzavírá světovou desítku a proti soupeři z Tier 2 scény by měla platit za jednoznačného favorita. Ale všichni moc dobře víme, co ENCE v Katowicích umí! Naposledy se zde v roce 2019 radovali, jakožto outsider celého turnaje, ze stříbrných medailí po prohraném finále s Astralis a motivace zopakovat tuto jízdu tak finskými řadami dozajista rezonuje. Rusové by ale stále měli být jasným dirigentem celého zápasu, jejich počínání budete moci sledovat od 12:40.
Jaký název bude vyryt na poháru letos? Sledujte podrobný náš výsledkový servis! | Zdroj: ESL

BIG vs Movistar Riders

BIG dost možná očekávali ve svém úvodním střetnutí trochu jinou výzvu, po odstoupení Complexity z turaje ale jejich pozici převzali hráči Movistar Riders. Ti měli nárok na toto místo z hlediska pořadí v  ESL rankingu, kde byli jen těsně před Sinners. Stále však platí, že by německá strana měla být favoritem svého premiérového střetnutí, z dvanácté pozice jsou na tom hned o patnáct příček lépe než soupeř ze Španělska, ale i ti na serveru mnohdy roztančí své flamenco. Souboj mezi BIG a Riders tedy můžeme přiřadit do škatulky s nejistým vítězem, počínání obou stran startuje ve 13:30.

Astralis vs MIBR

Honosná tečka na závěr úvodních BO1 soubojů, dánští Astralis vyzvou první přemožitele týmu NaVi v letošním kalendářním roce, tedy tým MIBR. Brazilci znovu budou vítat v sestavě brnz4na, který se na úvodním eventu roku blýskl v opravdu dobrém světle. Astralis naopak na BLASTu nezanechali úplně ideální výsledek, hned dvakrát prohráli 0:2 proti BIG, se kterými se tak mohou potkat v rámci úspěchů obou celků již v druhé fázi play-in části. Stále však platí, že ze sedmé příčky HLTV žebříčku budou svěřenců Alexandera "ave" Holdta favoritem v tomto souboji, v rámci BLASTu totiž porazili MIBR na Overpassu výsledkem 16:9.

Jednotlivé zápasy IEM Katowice 2022 se neobejdou ani bez streamu, ten oficiální naleznete zde, chybět ale nebude ani český komentář! Patříte-li ale mezi nedočkavé fanoušky, můžete si alespoň čekání okořenit promo videem, které IEM zveřejnili na svých sociálních sítích.
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.