CS:GO

SINNERS a rok 2021: 3 zahraniční triumfy, nepovedené kvalifikace i rekordní vzestup

SINNERS a rok 2021: 3 zahraniční triumfy, nepovedené kvalifikace i rekordní vzestup
16. 12. 2021
  |  

Česká jednička SINNERS upevnila v roce 2021 svoji pozici v nejlepší světové třicítce, postoupila na tier 1 eventy a také uhájila neporazitelnost na tuzemské scéně. Jak celý rok vypadal a které momenty jej ovlivnily?

Téměř 400 odehraných map v oficiálních zápasech nebo více než 10 000 kol. A zejména také peak ve světovém pořadí na 19. místo. To je jen decentní výčet HLTV statistik SINNERS v roce 2021. Jak se ale celý rok vyvíjel?

Jarní část sezony začala pro SINNERS opakovanou účastí na turnajích ze série Snow Sweet Snow a Spring Sweet Spring. Swiss formátem hrané turnaje nabízely prakticky každý den minimálně jednu BO3 sérii česko-slovenského celku. Nejlepším umístěním bylo "pouze" 5. - 8. místo na prvním jarním turnaji Spring Sweet Spring a také předchozí únorové vítězství v turnaji Shadow League Season 1 s hodnotou $12,000.

Zároveň byl leden a začátek února také klíčovými měsíci vzestupu týmu světovým žebříčkem portálu HLTV. Ze 65. místa letěl tým během pár týdnů na 25. pozici. Upevňování místa mezi elitou začalo celku zajišťovat výsostní postavení pro možné pozvánky do uzavřených kvalifikací a na další světové turnaje. Nejlepším obdobím SINNERS se stal přerod jara a léta.

Důležitým bodem této éry byl také nástup Tomáše "tomkeejs" Tomky na pozici trenéra SINNERS, čímž uvolnil prostor pro beastika více se soustředit na hru samotnou, nikoliv "jen" na sledování demo záznamů a stylu hry soupeřů.
Český tým se etabloval v nejlepší pětadvacítce týmů, získal bronz z ESEA Advanced a pomocí baráže se kvalifikoval do prestižní Premier. Navíc se týmu podařilo získat 3. - 4. místo na European Development Championship 3, čtvrté místo celek získal po vítězství nad Entropiq v REPUBLEAGUE Tipos Season 1, z vítězství se radoval v Sazka eLEAGUE Spring Split a zejména klíčovou byla jízda česko-slovenské jedničky ESEA Premier Season 37.

Celek ve skupině ztratil jediný zápas a do play-off šel v roli velkého favorita. Jedno vítězství střídalo druhé, až se tým dostal do finále. V něm opět potkal polský tým AGO, nad kterým zvítězil v poměru 3:0, což znamenalo historický postup tuzemského celku do nejlepší ligy světa - ESL Pro League Season 14. SINNERS letěli žebříčkem i popularitou vzhůru až do září, kde začalo tempo upadat.



Zlomili Bulhaři úspěšný rok?

Neděle 12. září přinesla finále turnaje TWR Eastern European Masters Fall 2021, který měl být snadnou vstupenkou SINNERS do struktur BLAST Premier. Vítěz turnaje, ve kterém SINNERS až do finále válcovali soupeře za soupeřem, měl mít jistotu postupu BLAST Premier Fall Showdown 2021.
Role favorita tentokrát opět seděla a tým mířil do finále. V posledním kvalifikačním utkání ovšem SINNERS narazili na bulharský celek Fiend, který se stal jejich stopkou před vrcholovou akcí. V zápase se Fiend dostali do vedení po úspěšně zvládnuté mapě Inferno, poté se radovali SINNERS na Nuku a 11:16 v neprospěch českého celku skončila poslední mapa (Mirage).

I přesto se však následně SINNERS podařilo uhrát kvalitní zápasy a výsledky na ESL Pro League Season 14, kde si dokonce hráči vyšlápli na G2 Esports, které porazili. Ani s ostatními se nemuseli za výsledku nikterak stydět, byť úspěchem neskončily.

Dobrou formu předvedl tým také na tier 1 turnaji IEM Fall 2021, kde se Češi pokusili o zázrak v podobě postupu na PGL Major Stockholm 2021. Ten bohužel ani přes dobré výkony nepřišel, přesto SINNERS zanechali v Evropě další úspěšnou stopu.



Hrana (a)nebo klesající forma? 

Jeli SINNERS poslední měsíce na hraně? Počty zápasů sice nebyly v takovém tempu jako na jaře, nicméně zápas se zápasem se sčítal a hra SINNERS v poslední třetině roku "upadala". Tým dokázal zvládnout jednu velkou kvalifikaci z několika výsostných pokusů.

Kromě těsné a klíčové porážky v zápase s Fiend ve finále kvalifikace BLAST Premier Fall Showdown 2021 (TWR Eastern European Masters Fall 2021) nezvládl také kvalifikaci na IEM Winter, DreamHack Open November a v neposlední řadě ESL Challenger Anaheim. 
Kvalifikace na V4 Future Sports Festival týmu naopak vyšla. Ale ani v Maďarsku to nebyla ideální forma, na kterou byli fanoušci od SINNERS zvyklí.

Na domácí scéně to však i přes drobná škobrtnutí byli ti staří známí SINNERS, kteří dominovali jak Sazka eLEAGUE a velkému finále na FOR GAMES, tak i MČR 2021 v Brně. Na prvním finálovém turnaji je sice eSuba i ENTERPRISE potrápili, ale porazit je nedokázali.

Pauza se hodí jako sůl. Budou to však pak stejní (nebo lepší) SINNERS?

To, že po tak náročném roce se pauza hodí jako sůl a hráči ji dlouhé týdny vyhlíželi, nemůže být ani pochyb. Reset jak po mentální, tak fyzické stránce může být tím správným předpokladem pro úspěšný start do nového roku, kdy již po pár týdnech startuje ESL Challenger League Season 40: Europe (nový název pro ESEA Premier). 

Otázka, kterou si kladou mnozí - zůstanou SINNERS ve stejném složení i v roce 2022? Rozložení sil v sestavě, důraz na týmovost i individuální výkony jednotlivcýh hráčů, to vše je důležité v týmové chemii pro úspěch. Jakýkoliv zásah do sestavy by tým vrátil o několik měsíců zpět, minimálně bezprostředně po výměně. 

Během dalších týdnů se tak zřejmě dozvíme, zda a případně co proběhne za personální změny... A pak vzhůru do roku 2022! Díky za ten aktuální, SINNERS. Už dlouhou dobu čekala tuzemská scéna na velký vzestup jednoho z celků směrem do Evropy, s ním totiž rostou i všichni okolo, stejně jako samotná scéna.

SINNERS a jejich rok 2021 v kostce:

Největší úspěchy S - Tier / A - Tier:

  • účast na ESL Pro League Season 14
  • účast na IEM Fall 2021
  • účast na V4 Future Sports Festival - Budapest 2021
  • 3. místo - Pinnacle Cup II

Největší úspěchy B - Tier:

  • 2x vítězství v Sazka eLEAGUE
  • Vítězství na MČR 2021
  • Vítězství na V4 Future Sports Festival - Budapest 2021: International Cup
  • Vítězství v ESEA Season 37: Premier Division - Europe
  • 1. místo - Shadow League Season 1
  • 2. místo - Vulkan Fight Series
  • 3. místo - European Development Championship Season 3

HLTV stats:

  • 391 odehraných map (232 / 0 / 159)
  • K/D ratio 1.05
  • nejhranější mapa: Vertigo (66,7 % WR)
  • Oskar a jeho statistiky HLTV: 389 mapy, K/D diff +1697, K/D - 1.28, Rating 2.0 - 1.17

Odkaz na kompletní statistiky na HLTV.


Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.