League of Legends

Preview LEC week 2: Šlágr Vitality s G2, Fnatic mohou prodloužit sérii bez prohry

Preview LEC week 2: Šlágr Vitality s G2, Fnatic mohou prodloužit sérii bez prohry
21. 1. 2022
  |  

Druhý hrací týden v LEC je tady. Tentokrát jsou na programu tradiční dvě kola, ve kterých uvidíme například klání Team Vitality s G2. Fnatic mohou jít na 5-0.

První tři zápasy = nula bodů pro Team Vitality. Takový scénář možná nečekali ani největší pesimisté, supertým překvapivě padl ve všech zápasech a ihned zkraje ligy se dostal pod zbytečný tlak. Ač se mezi fanoušky a analytiky objevuje řada různých témat spojených s rosterem, stále je příliš brzy na to hráče kompletně odepsat. Všichni patří k naprosté špičce na své pozici a pořádná „studená sprcha“ je možná právě něco, co potřebovali k nastartování.

V pátek mají ideální příležitost poprvé vyhrát. Carzzyho a spol. čeká Team BDS, tedy nováček soutěže. Ten si zatím připsal jediný bod po výhře nad EXCEL Esports, což sice je stále o jeden více než Vitality, ovšem favorit duelu je jasný. Nakopnutí před sobotou se z pohledu „supertýmu“ náramně hodí, protože ve šlágru víkendu je čeká souboj s G2. Historicky nejlepší evropská organizace s obměněným rosterem vyzve papírově nejsilnější celek a bude zajímavé sledovat, komu se v tomto vypjatém zápase bude dařit.

Příběh tohoto zápasu je jasný – Perkz proti „svým“. Chorvatský midlaner nikdy v kariéře proti G2 nehrál, loňský split totiž strávil v NA a jeho bývalý celek se na Worlds ani MSI neprobojoval, tudíž na mezinárodní scéně nebyla příležitost. Po dlouhé době také uvidíme souboj caPs vs. Perkz, historicky dva nejlepší evropští midlaneři. Chorvatská hvězda se ovšem musí rychle probrat, protože jeho výkony zatím nejsou moc přesvědčivé.

G2 měli na úvod soutěžě příjemnější los. Poprvé ukázali nový roster, premiéru v LEC si odbylo botlane duo Flakked + Targamas a rozhodně nezklamali. Dnes již tradiční jména organizace, Jankos a caPs, doplnil Brokenblade. Z úvodního týdne mají dvě výhry nad EXCEL a Astralis, porážka přišla s MAD Lions.

Hlavní zápas víkendu začne v sobotu ve 21:00, ve stejný čas den předem odehrají Vitality souboj s Team BDS.

Fnatic míří na 5-0

Po prvním týdnu vypadají v lize nejlépe Fnatic. Tři velmi dobré výkony je vyšvihly na vrchol tabulky a společně s Rogue prozatím drží neporazitelnost. Chvála může jít na každého člena týmu včetně Humanoida, velký metál si ale zaslouží Wunder. Toplaner byl vyštván z G2 po nepovedeném roce, Dán však ukazuje, že možná byla ještě chyba se ho zbavovat. Pokud mu vydrží výkonnost a vrátí se do své tehdejší formy, bude z něj jasně nejlepší topař v lize. Byla ho vidět celá mapa a svými chytrými playi pomohl Fnatic ke třem bodům.
Momentum by si organizace měla udržet, los jim navíc přidělil papírově hratelné soupeře. V pátek od 19:00 změří síly s Astralis, kteří před sezónou byli označeni jako jeden z nejslabších týmů. To se zatím potvrzuje, překvapivě společně s Vitality mají jako jediní skóre 0-3 a jsou na posledním místě tabulky. Není proto divu, že jsou Fnatic obrovskými favority.

To platí i v sobotním utkání od 20:00, kdy na lídra tabulky vyrukují Misfits i se Slovákem Neonem v sestavě. Nejmladší roster v lize má za sebou však povedený vstup do LEC, vyhráli nad Astralis a Team BDS, jediná prohra přišla s Rogue.

MAD Lions? Zatím překvapují

Úřadující šampion přišel o 2 největší hvězdy a mnoho lidí mohlo namítat, že takový zásah do sestavy jim velmi uškodí. O to více, když náhrady nebyli příliš valného jména a ani v ERL nepatřili mezi největší hvězdy. V prvním týdnu ovšem MAD Lions, zejména pak ADC Unforgiven, vypadali skvěle.

Sice padli po téměř hodinové bitvě s SK Gaming, ale v úvodním zápase stompli Team Vitality a v dalším náročném utkání si hravě poradili s G2. Staty hráčů zatím patří k těm nejlepším, například náhrada za Carzzyho má momentálně 4. nejlepší KDA v lize. Pokud svou výkonnost udrží, bude český hráč rychle zapomenut, protože náhrada může být minimálně stejně kvalitní.

V pátek od desíti přijde na řadu velmi zajímavý duel s neporaženými Rogue, kteří zatím také po odchodech svých hvězd vypadají velmi dobře. Sobotní zápas zlatých lvů s Astralis je na programu šesti.

Zápasy můžete tradičně sledovat na Twitchi nebo Youtube, pro český komentář nalaďte Hitpoint.



Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.