League of Legends

LEC Super Week Preview: Tři dny plné akce, v sobotu české "derby"

LEC Super Week Preview: Tři dny plné akce, v sobotu české "derby"
14. 1. 2022
  |  

Asijské soutěže už jedou v plném proudu a evropské regionální ligy také. Další na řadě je populární LEC, která sezónu 2022 vykopne stylově super weekem. Na co se těšit?

Největší témata z offseason byla jasná. Velký návrat Perkze do Evropy, utvoření supertýmu ve Vitality, velký rebuild G2 nebo přestupy obou českých zástupců a současných držitelů titulu Carzzyho a Humanoida. Nyní je na čase konečně nechat diskuzí o tom, zda přestupové okno vyhráli Fnatic nebo Vitality, slova jsou slova, ovšem rozhoduje se vždycky až přímo na riftu.

LEC slibuje v jarním splitu velmi zajímavou podívanou a Riot Games hned zkraje přichystaly super week. Fanoušky tedy čekají tři dny plné akce místo tradičních dvou, během víkendu přijde na řadu navíc několik zajímavých match-upů.



Sobotní české "derby"

Pokud byste měli čas pouze na jedno utkání během následujících tří dnů, volba je jasná. V sobotu od 21:00 síly změří zmiňovaní Fnatic a Team Vitality, tedy dva největší favorité na výhru celého splitu. Poprvé v historii uvidíme souboj Čechů Carzzyho a Humanoida, kteří spolu strávili dva roky jako spoluhráči a s MAD Lions dokonce získali dva tituly pro šampiony LEC.

Na kamarádství se minimálně na zhruba 40 minut musí v sobotu zapomenout, protože půjde o klíčový zápas. Sezóna je sice dlouhá, nicméně získat hned druhý hrací den výhodu nad úhlavními rivaly se hodí. Pokud budou papírové předpoklady sedět, mělo by se o jarním mistrovi rozhodnout právě mezi těmito dvěma týmy.
Dva nejlepší rostery, Selfmade proti „svým Fnatic, Carzzy versus Humanoid. Co víc si na začátek přát?

Carzzy proti lvům i Patrikovi

Pikantní souboj bude hned vůbec úvodní utkání celého LEC 2022. Team Vitality nastoupí od šesti hodin proti MAD Lions, tedy úřadujícími šampiony a bývalým působištěm Carzzyho. České ADC tak nemá příliš příjemnou premiéru v novém dresu, ovšem vzhledem ke kvalitě svého týmu by i tak měli debut vítězně zvládnout. Očekávaní jsou však obrovská, protože takto kvalitní roster v Evropě možná ještě nikdo nikdy nesložil.

Naopak MAD Lions jdou do nové sezóny značně oslabeni. Odchod Carzzyho i Humanoida, tedy dvou stěžejních hráčů, organizaci možná ještě zabolí. Náhrady v podobě Reekera či Unforgivena jsou zatím neozkoušené a v LEC je čeká premiéra.
Poslední zápas Team Vitality sehrají s EXCEL Esports, čili opět uvidíme další český souboj. Tentokrát si to na botlince rozdají Carzzy společně s Patrikem, který prodloužil kontrakt a v této organizaci zůstává. Utkání je na programu v neděli od 18:00.

Drama bitva Fnatic s Team BDS

Za normálních okolností by tento match-up příliš nikoho nebral, ale kvůli Adamovi má zápas speciální náboj. Bývalý toplaner Fnatic se po svém odchodu tvrdě opřel do organizace a zejména ADC Upseta, který dle jeho slov opustil bezdůvodně Worlds, protože měl doma smutnou přítelkyni. Když to vypadalo, že se situace uklidnila, přikořenil Adam celou situaci tím, že si na změnil nickname, který si dělá srandu z Upseta i jeho přitelkyně. Bývalý hráč Fnatic se zachoval poměrně dětinsky a zbytečně rozvířil vody, o to více se na zápas musí jeho soupeř těšit. Pro Upseta a spol. speciální motivace pomstít se a ukázat, kdo je na Riftu pánem. Twitch si nalaďte v pátek od desíti.

Poslední souboj Fnatic, čili také Humanoida, je na programu v neděli od 20:00 proti SK Gaming.

Nové G2 poprvé v akci

Power-metalová kapela, tedy e-sportová organizace G2, se po třech letech poprvé představí ve výrazněji obměnené sestavě. Wunder odešel do konkurenčních Fnatic, Rekkles zamířil do Karmine Corp ve Francii a MikyX na Twitch. Místo nich přišli Brokenblade (top), Flakked (MAD Lions akademie) a Targamas (Karmine Corp). Duo Jankos a caPs zůstává.

Pokud se podíváme čistě na jména, je to pravděpodobně nejslabší roster G2 za dlouhou dobu. Nicméně právě tato pozice možná týmu bude vyhovovat. Dlouhodobě dominovali, očekávali se od nich samé úspěchy a jak už to tak bývá, každý roster má svou životnost. Tomu došla šťáva právě loni, když byli bez trofeje a také bez účasti na Worlds.

Místo osvědčených jmen dali šanci dvěma talentům z ERL, oba si navíc pečlivě proklepli v tryoutech. Toplane zaujme bývalý hráč Schalke04 či TSM Brokenblade. Byla volba správná? První nápovědu dostaneme tento víkend. G2 se utkají postupně s EXCELem (pátek 20:00), Astralis (sobota 21:00) a MAD Lions (neděle 21:00), čili se zatím vyhnou dvěma největším favoritům na výhru.

A co Patrik a Neon?

EXCEL kromě zmíněných utkání s Team Vitality a G2 čeká Team BDS, se kterými změří síly v sobotu 15. ledna od 18:00.

Misfits Gaming, kteří mají nejmladší roster v celém LEC a slovenské ADC Neona, čekají zápasy s Astralis (pátek 21:00), Rogue (sobota 17:00) a Team BDS (neděle 17:00).

Všechna utkání můžete sledovat tradičně na Twitchi nebo Youtube LEC, pro český komentář můžete zamířit na Hitpoint.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.