League of Legends

LEC brzy začne Winter Split, fanoušci poprvé uvidí debutový formát

LEC brzy začne Winter Split, fanoušci poprvé uvidí debutový formát
15. 1. 2023
  |  

Dlouhá pauza mezi Worlds a začátkem nové sezóny je konečně u konce. LEC organizacím končí čas příprav a začínají ostrý start, poprvé v nově zavedeném Winter Splitu.

Evropské profesionální League of Legends je zpátky. Offseason tradičně přinesla mnoho změn, nečekaných přestupů i velkých návratů. Zásadní změny se dočkal také tradiční format dvou splitů, jako jediná soutěž na světě otestuje formát s rozdělením sezóny na třetiny.

Pro připomenutí přinášíme krátké shrnutí: Ročník 2023 začíná nově tzv. Winter Splitem, který doplní jarní a letní. Jedním z cílu je omezení BO1 zápasů, ty tentokrát uvidíme pouze ve třech hracích týdnech. Nejhorší dvojici split končí, zbývající osmička se přesouvá do skupin, odkud po BO3 zápasech vzejdou 4 postupující. Ty následně odehrají klasické play-off v BO5 formátu.

Novinkou je také první split Team Heretics. Španělská organizace odkoupila slot Misfits, vítěz LVP i EU Masters se poprvé představí na té největší stage. Během offseason také došlo na rebranding Rogue, jeden z nejlepších LEC celků spojil síly s další španělskou organizací Koi, kde figuruje například i Gerard Piqué. Jde o logický merge, protože KOI se trápili herně, ale popularitu mají obrovskou. Rogue zase výsledkově patří k nadprůměru, ale nedařilo se jim oslovit dostatečný počet fanoušků.

Mění se také hrací dny. Úvodní část splitu bude nově v sobotu, neděli a pondělí – vždy od 18:00.
LEC rostery pro sezónu 2023

Week 1: Fnatic čeká zkouška ohněm

Úvodní los ukáže, jak na tom zkraje splitu budou Fnatic. Tým čeká těžká trojice soupeřů, postupně se utkají s Vitality, G2 a Koi – všechno favorizované organizace na celkovou výhru. Pravděpodobně by měli být napřed KOI, protože jejich roster se dočkal jen jedné změny. Fnatic vyměnili botlinku, stejně jako G2, kteří mají i nového junglera. Vitality zase jdou do ročníku s kompletně novou sestavou kolem Perkze.

Humanoid tak hned projde zkraje velkou zkouškou, český midlaner je navíc známý tím, že svou formu ladí spíše až na play-off. Tři velké zápasy zkraje také mohou týmu pomoci, odehrát to nejtěžší a ve zbytku sezóny doladit případné nedostatky.

MAD Lions, čili Carzzyho, čeká na papíře o něco klidnější start. Sezónu začnou proti SK a Astralis, což jsou duely, co by měl nově složený roster zvládnout. Pro české ADC pak je pikantní zejména poslední zápas prvního týdne, protože nastoupí proti Vitality, odkud po nepovedeném roce odešel. Dojde také na česko-slovenský souboj, protože jeho místo zaujal Neon.

XL a Patrik také los příliš nevychytali. Po úvodním duelu s G2, mimochodem celkově prvním zápasem Winter Splitu, je čeká KOI. V třetím zápase se utkají s BDS, což by opět dle předpokladů měli zvládnout. U XL se dají očekávat velké úvodní porodní bolesti, jedná se o kompletně novou pětici a chvíli bude trvat, než si hráči sednou.

Podobný průběh lze čekat i u Vitality. Z původního rosteru zůstal pouze Perkz, k ruce navíc dostal dva asijské hráče, u kterých občas trvá déle adaptace. Je pravda, že jungler Bo působí v Evropě již přes půlroku, kompetitivní zápas v této organizaci však ještě neodehrál. Úvodní zápas proti Fnatic bude zajímavý, stejně tak i s nováčky Team Heretics či právě MAD Lions.

Co sledovat

Sobota, 21. ledna
  • 18:00 – G2 vs. XL
  • 21:00 – SK vs. MAD Lions
  • 22:00 – Fnatic vs. Vitality

Neděle, 22. ledna
  • 19:00 – Astralis vs. MAD Lions
  • 21:00 – XL vs. KOI
  • 22:00 – G2 vs. Fnatic

Pondělí, 23. ledna
  • 19:00 – XL vs. BDS
  • 21:00 – Fnatic vs. KOI
  • 22:00 – MAD Lions vs. Vitality

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.