League of Legends

Češi v ERL ligách: Random, Sajator i Savero postoupili do play-off

Češi v ERL ligách: Random, Sajator i Savero postoupili do play-off
12. 3. 2023
  |  

Některé tier 2 evropské soutěže již ukončily svou základní část. Ve Španělsku i Polsku začne brzy vyřazovací fáze, ve které se představí i Češi.

LVP – Superliga 

Začneme ve více populárním Španělsku. Tam nastupují tři domácí hráči, ke stálejší dvojici Random a Dreedy se v létě přidal také Sajator, který přestoupil z eSuby do Barcelony. Hned v prvním splitu splnil povinnost, s katalánským týmem skončil v horní polovině tabulky (4. místo) a může se tak těšit na své první play-off v LVP.

Jeho soupeř na midlane si účast ve vyřazovací části zajistil již potřetí v řadě. V prvním případě loni na jaře z toho bylo dokonce druhé místo, do finále by BISONS rádi určitě postoupili znovu. Random a spol. ovšem musí na sobě hodně zapracovat, protože ve druhé polovině splitu o umístění v top šestce málem přišli. Chvíli dokonce tabulku vedli, ale od pátého kola vyhráli pouze 2 zápasy. Konečné skóre 9-9 naštěstí stačilo, ale nebýt náskoku z kraje ligy, situace by byla mnohem horší.

Poslední místo tabulky patří Dreedymu. S Guasones zažil zřejmě jeden z nejhorších splitů své kariéry, novému týmu v lize se vůbec nedařilo, za celé jaro vyhrál pouze 2 zápasy. Ty navíc přišly až v samotném závěru, po většinu času byla organizace bez jediné výhry a připsala si tak nelichotivou sérii. Dreedy od přestupu do Španělska chybí v play-off vůbec poprvé, předtím se mu vždy podařilo do finálové šestky postoupit, dva roky zpět z toho bylo i překvapivé první místo s UCAM.

Nejlepší dva týmy základní části, tedy Rebels Gaming a Heretics, mají v prvním kole volno. Zbývající čtyřka si to rozdá o postup. BISONS si zopakují loňské finále proti Fnatic TQ, kteří jdou ovšem do play-off oslabení, protože přišli o dvojici Oscarinin a Advienne. Barca vyzve Movistar Riders.

Program play-off:

  • 14. března, 18:00 – Fnatic vs. BISONS
  • 15. března, 18:00 – Barca vs. Movistar Riders
  • 16. a 21. března, 18:00 – druhé kolo
  • 23. března, 18:00 – semifinále
  • 1. dubna, 18:00 – finále

Ultraliga – Polsko

V letošním roce u našich severních sousedů nastupuje také Savero. Jungler nastupoval předtím v Dynamo Eclot, kde měl zajímavou minulou sezónu, která ho nakonec posunula až do zahraničního angažmá. Nyní se může pochlubit asi světovým unikátem, za jeden split totiž nastupuje už pod třetím týmem.

O netradiční situaci jsme se bavili se Saverem v rozhovoru, jeho původní organizace Goskilla přišla o licenci kvůli finančním problémům. Sestava poté chvíli nastupovala pod neutrální značkou Szaty Bobra, nakonec se ale podařilo slot převzít organizací Orbit Anonymo, která tak naskočila do rozjetého splitu.

Savera a spol. ovšem zbytečné drama nezastavilo, dlouho se drželi na prvních dvou místech, ale závěr základní části v podobě superweeku jim nevyšel. Prohráli všechny tři zápasy a přišli o top 2, kvůli tomu tak přijdou o luxus v podobě postupu do druhého kola play-off.

Program play-off:

  • 14. března, 17:00 – Orbit Anonymo – Illuminar Gaming
  • 21. a 22 března, 17:00 – druhé kolo
  • 28. března, 17:00 – semifinále
  • 29. března, 17:00 - finále

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.