League of Legends

Savero: Naše organizace měla velké finanční dluhy a proto skončila, reakce Ultraligy byla skvělá

Savero: Naše organizace měla velké finanční dluhy a proto skončila, reakce Ultraligy byla skvělá
28. 2. 2023
  |  

Na domácí scéně si udělal jméno jako jungler Dynamo Eclot. Během offseason zamířil Savero do polské Ultraligy, kde nyní momentálně vede tabulku.

Jungler Savero je jedním ze čtyř Čechů, který působí v akreditované ERL lize. Zatímco jeho tři kolegové nastupují za španělské týmy, 18letý hráč zvolil přestup k našim severním sousedům do Polska, kde o něj stála organizace Goskilla. Té byla ovšem krátce po rozjezdu odebrána licence kvůli finančním problémům a roster tak nastupuje pod značkou Szaty Bobra. Nejen o této netradiční situaci jsme se Saverem pobavili v rozhovoru.

Dynamo Eclot mělo loni poměrně dobrou sezónu, ale trofej z ligy i jiných turnajů vždy těsně utekla. Jak bys zhodnotil ze svého pohledu minulý ročník?
Vidím to kladně i záporně. S klukama se mi hrálo dobře, atmosféra v týmu byla skvělá, ale náš cíl bylo v obou případech dát top 2 v Hitpoint Masters, což se ani jednou nepovedlo. Sezóna 2022 mi i tak dala hodně, pomohla mi herně se posunout a nabrat nové zkušenosti.

Co myslíš, že vám chybělo, abyste Entropiq či eSubu loni porazili v klíčových duelech?
Určitě se projevily zkušenosti. V letním splitu bylo finále po delší době živě ve Svitavách, což pro hráče z Entropiqu a eSuby nebylo nic nového. Naopak my trochu podlehli tlaku a podali horší výkon než online.

I když z toho trofej nebyla, ukázali jste se individuálně v dobrém světle. Ty jsi nakonec zamířil do týmu Goskilla v Ultralize, bylo tvou ambicí odejít, nebo se spíše objevila nabídka?
Měl jsem různé nabídky i z Česka a existovala i možnost, že zůstanu v Dynamu, ale Goskilla mi přišla nejvíce zajímavá. Líbil se mi roster, hráči mají zkušenosti a ambice v týmu směřují na EU Masters. Vyhrálo to oproti jiným nabídkám z jiných soutěží.

Podle Leaguepedia jsi v Goskille působil jako sub mezi červnem a srpnem 2021 – co to bylo za angažmá a jakou jsi měl roli? Pomohlo to při rozhodování?
V létě 2021 jsem byl v Goskille na tryoutu, nakonec si vybrali jiného hráče, ale nabídli mi roli náhradníka. Přijmul jsem to, protože jsem si chtěl v tu dobu stejně dát pauzu a neměl jsem ani žádné jiné zajímavé nabídky. Jako sub jsem sledoval jejich scrimy a pokud bylo nutno, zaskočil jsem za hráče.

Jak probíhal přestupový proces a skládání rosteru?
Kouč Kwan, kterého jsem znal už z minulosti právě z léta 2021, mě pozval na tryout. Ten jsem tentokrát vyhrál, byl jsem nejlepší jungler ve výběru. S ostatními spoluhráči jsem se setkal prvně, ale všichni jsou super, sedli jsme si hodně rychle.

Goskilla vstoupila do sezóny velmi dobře, ale najednou musela ze soutěže odstoupit po zjištění finančních nesrovnalostí. Jde o poměrně netradiční záležitost, co se přesně stalo?
Přišlo se na to, že v minulosti Goskilla neplatila některé své hráče a je v obrovském finančním dluhu. Hrozilo riziko, že nebudou moci dodržet podmínky smluv a opět by se nevyplácely mzdy. Organizátoři soutěže zakročili a odebrali jim licenci, nastupujeme tak momentálně bez týmu pod názvem Szaty Bobra.

Savero se Szaty Bobra kraluje tabulce Ultraligy I Zdroj: Leaguepedia

Tušili jste se spoluhráči, že organizace má problémy, nebo to byla překvapivá novinka?
Moc jsme toho právě netušili, ale situace byla zvláštní už od začátku splitu. Například jsme měli přislíbeno, že můžeme zůstat v jejich gaming house, ale nakonec nám ani to neumožnili.

Jak taková nepříjemná situace ovlivní náladu v týmu? Od té doby máte totiž 6-0, semklo vás to o to více?
Ovlivnilo mě to hodně, jako hráč se chci soustředit jenom na hraní během splitu, není příjemné řešit problémové věci kolem. Naštěstí reakce Ultraligy byla skvělá, hodně nám pomohli a i náladu v týmu to nakonec zvedlo. Víme, že jsme schopní si najít kompetentní organizaci, která bude bezproblémová.

Momentálně vedete tabulku a máte jedinou prohru. S jakými ambicemi jste vůbec do splitu šli?
Před začátkem sezóny jsme chtěli být minimálně top 2, zatím se nám daří. Chceme se probojovat i na EU Masters a projit play-inem na Main Stage.

Jak bys srovnal kvalitu Ultraligy, tedy akreditované ligy, a Hitpoint Masters?
Rozdíly jsou zřejmé, například je tu více týmů, což znamená i delší split. V top týmech jsou hráči na vyšším levelu a celkově profesionalita soutěže je skvělá.

Tobě je stále jenom 18 let, momentálně působíš v Ultralize. Kde by ses rád jednou viděl v kariéře?
Chci se touto hrou živit co nejdéle a dostat se na co nejvyšší úroveň. Další krok by ideálně byla LVP či LFL liga, pokud bych chtěl mít šanci se dostat v budoucnosti do LEC, jelikož z jiných regionů je to skoro nemožné.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.