League of Legends

Zpět ke starému. LCS opět mění formát, výsledky z jara se znovu počítat nebudou

Zpět ke starému. LCS opět mění formát, výsledky z jara se znovu počítat nebudou
17. 11. 2021
  |  

Roční experiment je u konce. Severoamerická LCS se vrací ke starému formátu své ligy, tedy jaro a léto jako samostatné splity. Lock-in turnaj zůstává.

"Vždyt jarní split je k ničemu! Všichni se snaží až v létě." Tímto stylem se často kritizoval způsob, jakým je vedena LCS. Ve druhé polovině roku totiž jde o vše – přímý vítěz postupuje na Worlds, přičemž ten jarní "maximálně" reprezentuje svůj region na MSI. V některých ligách sice může získat tzv. "Championship body", které o nasazení na Worlds rozhodnou, ale tak velká důležitost podle veřejnosti nebyla na místě.
LCS na toto chtěla zareagovat a pro sezónu 2021 přichystala řadu změn. Tou největší bylo právě propojení obou splitů, tedy výsledky z jara se přesouvají i do léta. Týmy to mělo donutit k tomu, aby se nebály například více experimentovat s rostery (prostor pro selhání je větší) a také každé hře věnovaly maximální úsilí. I jeden vyhraný zápas na jaře mohl totiž promluvit do konečného postavení v létě.

Po roce se tento systém ovšem neukázal jako tolik atraktivní, protože nejhorší týmy z jara již téměř jistě věděly, že se jim zázrak v druhé polovině sezóny udělat nepovede. TSM díky výhře navíc z jara ovládlo základní část letního split, přitom mělo shodné skóre 18-9 s 100Thieves i Evil Geniuses. Ve výsledku zápasy ani v jednom ze splitů tolik atraktivní nebyly a "čistý štít" po pauze na jaře může přinést větší atraktivitu.
Formát LCS 2022 | Zdroj: lolesports.com
LCS pro sezónu tedy chystá návrat ke staršímu systému. Zůstává úvodní Lock-in turnaj, který se podle slov Riot Games těšil velké oblibě. Začátek připadá na 14. ledna, finále je na programu o 16 dní později a ihned týden poté začíná jarní split.

Odchází se od formátu tří hracích dnů, místo toho uvidíme 8x Gameweek. Hrací dny připadají na sobotu a neděli – pokaždé 5 utkání . Pokud bude Super week, hrát se bude i v pátek.

Zdroj: lolesports.com

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.