League of Legends

Zimní split LEC odehraje poslední víkend, o titul zabojuje i Carzzy

Zimní split LEC odehraje poslední víkend, o titul zabojuje i Carzzy
24. 2. 2023
  |  

První ze tří splitů letošního roku je brzy u konce. V play-off zbývají poslední čtyři týmy, přičemž G2 už mají jistotu top 2. Co bude k vidění finálový víkend?

Are you not entertained? Organizátoři šli do nového ročníku LEC s experimentem, který doposud nevyzkoušel nikdo z celého League of Legends světa. Jako první liga vůbec šla do formátu se třemi splity, přičemž ten úvodní zimní již brzy skončí. Fanoušci si nový styl pochvalují, hned zkraje jsou k vidění napínavé zápasy a brzy v sezóně došlo na populární série.

V poslední fázi splitu zůstává čtyřka týmů, první duel play-off v Upper Bracketu už se navíc stihl odehrát. V něm G2 přesvědčivě přehráli KOI 3:1 a zajistili si tak účast ve finále, na svého soupeře si musí zatím počkat.

Nižší bracket vykopne série mezi MAD Lions a SK Gaming, což je největší překvapení v umístění top čtyřky. Před začátkem splitu by tento výsledek nikdo neočekával, ale v průběhu ročníku dal obměněný roster najevo, že vysoko není náhodou. Botlinka z LFL Exakick a Doss vypadá výborně a celkově šli všichni hráči výkony nahoru. Již nyní má organizace jistotu nejlepšího umístění vůbec – zahraje si navíc o top 3.

MAD Lions po nepovedeném loňském roce jsou zpět na vrcholu. Přestavěný roster, do kterého zamířil znovu i Carzzy, začal fungovat poměrně zkraje. Byla vidět rostoucí tendence, ale v těžké konfrontaci s G2 pokaždé tahali za kratší konec. Nyní mají před sebou SK Gaming, na které letos narazili pouze jednou v rámci BO1 zápasu, tehdy vítězství brali MAD Lions.

K vidění bude zajímavá bitva dvou týmů, kurzovým favoritem jsou dle očekávání Zlatí Lvi, ale SK Gaming už několikrát dokázali jít prognózám navzdory. Výhra 2:0 nad Vitality v postupové sérii je toho jasným důkazem.

Postupující tým jde do dalšího kola Loser’s Bracketu, kde už čekají KOI. Ti bojovali statečně proti G2, ale na výborně připravené mužstvo po většinu času nestačili. Zoufat ovšem nemusí, pokud vyhrají následující duel, dostanou do ruky možnost pomstít se v odvetě.

Finále je na programu v neděli od 18:00, kam dojde právě jeden z těchto tří zmíněných týmů. Pro MAD Lions či SK Gaming je cesta dlouhá, musí zvládnout dvě BO5 série, aby vůbec šanci zahrát si o titul dostali. Rozehranost se může projevit, nasbírané zkušenosti v ostrých zápasech přijdou vhod, historicky dlouhé runy Loser Bracket byly několikrát k vidění. Pro G2 zase hraje fakt, že budou mít dostatek informací k analýze a přesně nastudují herní styl soupeře.

Vrchol Winter Splitu můžete sledovat tradičně na Twitch či YouTube kanále LEC, pro český komentář lze zvolit Hitopint.

Program finálového víkendu:
  • Pátek 18:00 – MAD Lions vs. SK Gaming
  • Sobota 18:00 – KOI vs. TBD
  • Neděle 18:00 – G2 vs. TBD
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.