Dota 2

Zemětřesení na světové scéně Dota 2 scéně! Top tier týmy zásadně promíchaly své soupisky

Zemětřesení na světové scéně Dota 2 scéně! Top tier týmy zásadně promíchaly své soupisky
23. 11. 2021
  |  

Pár dní zpět jsme vás informovali o změnách v týmu Alliance, které posílil také český midař Supream^, pozadu však nezůstala ani největší jména světové Dota 2 scény. Podívejte se na největší změny, které máme za sebou.

Mezi největší zájem fanoušků ohledně změn mezi herními soupiskami pravidelně patří evropské a severoamerické týmy. Před začátkem nové DPC sezony se čekalo mnohé, jelikož spousta top tier týmů nepředváděla výkony, jaké se očekávaly a obzvláště právě evropské a severoamerické týmy byly mnohdy zastíněny jejich protějšky z čínského a ruského regionu.

Začněme u severoamerických Evil Geniuses. Gigant NA regionu byl nejúspěšnějším týmem uplynulé DPC sezony, když si zajistil 1700 bodů, což mu jako prvnímu týmu na světě zajistilo přímou pozvánku na letošní The International 10. Soupiska nabitá hvězdami od první až poslední farmící prioritu na mapě: Arteezy, Abed, iceiceice, Cr1t- a kapitán Fly. Tým Evil Geniuses byl finalista obou letošních majorů, v Singaporu i v Kyjevě však vždy bral druhé místo. Vždy na úkor čínských týmů.

Když však sečteme vše výše zmíněné, patřili hráči EG mezi dva největší favority The International 10, společně s týmem PSG.LGD, jejich přemožitelem z kyjevského majoru. Spása však nepřišla ani v rumunské Bukurešti, když se tým Evil Geniuses umístil až na sdíleném 9. – 12. místě, společně s týmy Alliance, Fnatic a jejich severoamerickými konkurenty Quincy Crew. Bylo jasné, že nastane změna. Ta nakonec nebyla tak drastická, jak se čekalo.
Tým opustili pouze dva hráči, mezi nimi však kapitán Fly. Jeho místo nahradil legendární finský hráč JerAx. Dvojnásobný vítěz The International s OG se rozhodl před dvěma lety ukončit kariéru, vábení největšího týmu severoamerického regionu však bylo příliš silné. Společně s ním do EG přichází také 21letý Rus Nightfall, který nahradil offlanera iceiceice a prezentoval se výbornými výkony na letošním The International v barvách Virtus.pro. Prozatím není jasné, kdo bude kapitánem týmu, očekává se však, že roli zaujme Cr1t-. Návrat JerAxe na profesionální scénu je však něčím, o čem se bude mluvit ještě velmi dlouho a bude patřit mezi největší lákadla nadcházející DPC sezony.

Evil Geniuses:
  • Artour "Arteeezy" Babaev
  • Abed "Abed" Yusop
  • Egor "Nightfall" Grigorenko
  • Andreas "Cr1t-" Nielsen
  • Jesse "JerAx" VAnikka

Dalším z velkých týmů, kterého se dotkly podobné změny je evropský Team Secret. Nesmírně silná organizace v čele s kapitánem Puppeym se již delší dobu potýká s nedostatkem herních úspěchů. Na prvním letošním majoru v Singapuru dokázali hráči obsadit alespoň čtvrté místo, v Kyjevě ale skončili ostudně až šestnáctí. Zásadní zlepšení přišlo na The International 10. Team Secret se umístil na bronzové příčce, což znamenalo zlepšení o jedno místo oproti TI9 a o dvě místa proti TI8. Kapitán Puppey v závěrečném rozhovoru vtipkoval, že za rok už z toho konečně bude finále. Avšak jak se ukazuje, s pozměněnou sestavou.



Tým opustil offlaner zai a carry hráč MATUMBAMAN, tedy dlouholetí členové dnes již legendární organizace. Na jejich místa však nastoupili hráči neméně slavného jména. Oba jsou navíc bývalými hráči Evil Geniuses. Offlaner iceiceice zaujme místo zaie, největší přestupovou bombou je však příchod Sumaila, který se po odbočce v Team Liquid a OG znovu vrací do role midaře, tedy pozice, která mu vynesla největší slávu, na které vyhrál TI5, a díky níž si vysloužil přezdívku "King".

Team Secret:
  • Michał "Nisha" Jankowski
  • Sumail "SumaiL" Hassan
  • Daryl Koh Pei "iceiceice" Xiang
  • Yazied "YapzOr" Jaradat
  • Clement "Puppey" Ivanov
Velké čachry se soupiskou se čekaly také u dvounásobných back-to-back vítězů TI8 a TI9, evropských OG. Jejich DPC sezona byla řekněme nevalná: hráči se nezúčastnili ani jednoho z majorů a na TI10 se tým museli probojovat skrze kvalifikaci. Na samotném turnaji se umístili na děleném 7. – 8. místě a sen o „zlatém hattricku“ se rozplynul.

Tak zásadní následnou změnu však zřejmě nečekal vůbec nikdo. Nejdříve tým opustil support hráč Saksa, poté dlouhletý kouč Sockshka, aby se následně své role v týmu z různých (většinou osobních) důvodů vzdali Topson, legendární zakladatel týmu N0tail a jeho nejlepší přítel Ceb. Sumail se rozhodl pronásledovat slávu v Team Secret a na soupisce nezůstal vůbec nikdo. Organizace OG představila kompletně pozměněnou pětici hráčů, z nichž některá jména vypadají cizí i věrným fanouškům Doty 2. Jak však na svém oficiálním twitterovém účtu nezapomněl zmínit Ceb:
"Jména na naší scéně dělá Dota, není tomu naopak. Přeju nové soupisce hráčů tu nejzářivější budoucnost."

OG:
  • Artem "Yuragi" Golubiev"
  • Bozhidar "bzm" Bogdanov
  • Ammar "ATF" Al-Assaf
  • Tommy "Taiga" Le
  • Mikhail "Misha" Agatov

Posledním velkým evropským týmem, který nepředváděl potřebné výkon a vlastně musel projít zásadní změnou je Team Liquid. Jeho cesta DPC sezonou byla srovnatelná s OG: 400 DPC bodů, 12. a 13. místo na obou majorech a neschopnost kvalifikovat se na The International 10. Talentovaná soupiska hráčů, kterým však chyběly zkušenosti a konzistentní výkony. Obojí se s dvěma novými posilami zásadně mění.

Team Liquid totiž dokázal ukořistit oba odpadlíky Team Secret: MATUMABANA a zaie. Jedni z nejlepších a nejzkušenějších hráčů na svých pozicích by měli tým zvednout hned o několik úrovní a zajistit mu mnohem lepší výkony v následující DPC sezoně. Kouč týmu, Blitz, se navíc na svém oficiálním Twitteru nechal slyšet, že hráče nebylo nutné zásadně přeplácet, Team Liquid v žádném případě nepřišel s největší nabídkou a oba hráči za tento původem nizozemský tým chtěli hrát. V kombinaci s faktem, že se momentálně jedná o ryze skandinávskou soupisku by tým mohl působit ve velmi přátelské atmosféře což, jak dokázal tým OG, může znamenat mety nejvyšší.

Team Liquid:
  • Lasse "MUTAMBAMAN" Urpalainen
  • Michael "miCKe" Vu
  • Samuel "Boxi" Svahn
  • Ludwig "zai" Wåhlberg
  • Aydin "iNSaNiA" Sarkohi

Máme za sebou shrnutí největších evropských a severoamerických profesionálních přestupů ve hře Dota 2 za posledních několik let. Nadcházející DPC sezona 2022 startuje již za týden 29. listopadu a fanoušci se mají opravdu na co těšit. Na pravidelné reporty z nové sezony The Dota Pro Circuit se můžete těšit zde na webu Sazka Esport.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.