CS:GO

Ze stínů Banánovníku: Případ device. Vyhodili NIP 15 milionů z okna?

Ze stínů Banánovníku: Případ device. Vyhodili NIP 15 milionů z okna?
17. 3. 2022
  |  

ZE STÍNŮ BANÁNOVNÍKU. Dnes se poprvé zaměříme na hodně konkrétní téma. Jakožto dlouhodobý fanoušek Ninjas in Pyjamas (a švédské scény) bedlivě sleduji vývoj jejich CS:GO sestavy a nutno podotknout, že ještě před rokem vypadalo vše úplně jinak, než jak je tomu dnes. Ale všechno hezky popořadě.

Píše se rok 2020 a s odchodem Patrika "f0rest" Lindberga definitivně končí největší éra CS:GO sestavy NIP. Největší otazník se ale vznáší nad pokračováním. V této době již v týmu působí střelci jako Fredrik "REZ" Sterner (již třetím rokem) nebo Nicolas "Plopski" Gonzalez Zamora (necelého půl roku). Do sestavy však ale nadále patří další veteráni švédského esportu, kteří však výkonnostně neodpovídají standardům slavné organizace.

Od úvodu roku 2021 se v zákulisí začíná plánovat velká změna. Astralis už totiž nejsou ani daleko tak dominantní, jak byli, jejich éra světové jedničky je pryč a podepisuje se to na stavu jednotlivých hráčů. Možná toho nejprominentnějšího z nich nakonec do svého hledáčku právě NIP chytají a v dubnu roku 2021 finišují transfer, který v pozdějším finančním reportu organizace je označen částkou mírně přesahující 700 tisíc amerických dolarů. Zcela bezpochyby se jedná o jeden z nejdražších přestupů historie CS:GO.
Jak se zapíše působení Nicolaie "device" Reedtze do historie CS:GO? | Zdroj: liquipedia
Jenže co vlastně NIP získávají za poměrně nákladnou sumu? Snipera světových rozměrů, tedy člověka na pozici, která už od roku 2013 byla vždy u NIP problematická a nikdy nenašli perfektního člena soupisky (Fifflaren, Maikelele, allu, draken... nikdo z nich nedokázal podávat dostatečné výkony). Držitele rekordu za počet MVP ocenění v rámci jednoho kalendářního roku (dnes již tento rekord drží ukrajinská superstar Oleksandr "s1mple" Kostyliev). Čtyřnásobného Major šampiona (to je o 3 tituly více, než NIP ve své historii získali - rip další 4 finálové účasti). A obecně esport supercelebritu, která je známá celému světu.

Přesah Nicolaie "device" Reedtze nad samotnou hru byl a stále je nezpochybnitelný. Známá osoba v dánském prostředí s osobní vazbou na Švédsko, kde tou dobou bydlí. Vše dává perfektní smysl, aby svoji novou kapitolu začal právě u ninjů. V průběhu roku 2021 se dokázali vyškrábat až na druhé místo světového žebříčku a od června nevypadly dokonce z top 10. 

Pod taktovkou mladého in-game-leadera Hampuse "Hampus" Posera (toto prosím není překlep, jedná se skutečně o jeho občanské příjmení) tak NIP jsou po dlouhé době zpět tam, kde chtějí být. Mezi světovou špičkou. Druhé místo na Flashpointu i IEM Winter, vítězství na IEM Fall Europe (kde si device připsal další MVP ocenění), nebyl to zrovna špatný rok. Bohužel Major přinesl "pouze" čtvrtfinálové umístění.

A po tomto neúspěchu se zase začala hrát oblíbená hra "Škatulata, hejbejte se!" Určitě i vlivem dánského hráče se do sestavy přidal Patrick "es3tag" Hansen, jeho krajan, jenž tou dobou leštil prkno v Complexity. Nicméně společného času si zase tolik neužili.
Ke konci roku totiž Nicolaie opět dohnaly zdravotní potíže a poslední turnaj, který v barvách NIP odehrál, byl IEM Winter 2021. Od té doby museli sáhnout po 19letém Love “phzy” Smidebrantovi hrajícím primárně za juniorku známou jako Young Ninjas.
Bilance NIP od této poslední výměny je diskutabilní. Sice 50% úspěšnost v zápasech při 10 výhrách a 10 porážkách nezní nikterak skvěle, ovšem aktuální postup mezi nejlepších osm v ESL Pro League ukazuje, že možná dánský supersniper nemusí být nutně tím, bez kterého se NIP neobejdou.

Je to švédský tandem REZ a Hampus, kdy první jmenovaný je jednoznačně nejlepším hráčem týmu, zatímco druhý dokázal překopat zvláště ofenzivní přístup ke hře natolik, že je hodnocen jako jeden z top hráčů světa v této herní činnosti.

Tudíž hodně zvláštní sekvence, kdy NIP se dostali z bodu "Wow, máme device" přes "Sakra, co si počneme bez device" do "No, možná device úplně nepotřebujeme". K tomu poslednímu nasvědčuje i nejedna spekulace hovořící o návratu dánského hráče zpět do Astralis. Je úsměvné představit si, že za 15 milionů korun si koupíte někoho, kdo za jeden rok odehraje 8 měsíců a poté zase odejde zpátky. Stačí, aby NIP zaznamenali větší úspěch ve vyřazovací fázi a k těmto spekulacím se přidá určitě i management NIP, jenž začne zvažovat své další kroky v managementu svého kádru.
Ikonická fotografie pohledu hráčů Astralis na device v dresu NIP | Zdroj: HLTV.org
Otázkou zůstává, zdali by Astralis byli ochotni zaplatit vyšší přestupovou sumu za svého bývalého hráče, neboť smlouvu při přestupu podepsal v NIP na celé 3 roky a po takové investici si jen těžko představit, že jej švédský tým pustí zadarmo.

Ve světě CS:GO se nyní děje spousta změn v sestavách, mně osobně z té světové ale tahle přijde nejzajímavější, když ten prvek, který měl vše poslat do výšin, ve skutečnosti odemknul potenciál jiných členů sestavy a ti teď nyní ukazují nejen to, že si poradí i bez něj, ale i fakt, že nejlepší léta kdysi rekordního držitele MVP za jeden rok jsou možná pryč. 

Pokud se NIP podaří Nicolaie zase prodat, jeho cena by rozhodně neměla být tak velká jako při jeho příchodu do švédského týmu a obecně jeho hodnota spíše klesá vzhledem k nepřesvědčivým výkonům, které za poslední rok předváděl. Přišel jako veliká hvězda, ale prozatím se mu daří asi stejně, jako Messimu v PSG.

Dnes nebudeme končit vtipem, ale zajímavou slovní hříčkou. Když ze slova "Sweden" použijete "Swe" a ze slova "Denmark" použijete "Den", dostanete slovo "Sweden" a zbývající písmena dají dohromady "Denmark". Provázanost těchto zemí je větší, než si třeba sami připouštíme.

Bananides out

Author photo
Jiří Johanides Svitavský rodák a populární domácí komentátor Bananides patří mezi elitu tuzemské scény. Kromě práce na analyst desku se věnuje také psaní pravidelné rubriky.