League of Legends

Zbývají 2 kola základní části LVP a LFL, jaký je stav soutěží a co Češi?

Zbývají 2 kola základní části LVP a LFL, jaký je stav soutěží a co Češi?
24. 7. 2022
  |  

Tier 2 soutěže v Evropě se blíží do finiše. Týmy ve Španělsku, Francii a v dalších zemí zabojují o nasazení do play-off. Zbývají 2 zápasy!

LVP - Španělsko

Začít nemůžeme nikde jinde než ve Španělsku. Na Pyrenejském poloostrově nastupují hned dva čeští hráči, jeden z nich se dokonce podíval i do finále jarního splitu, kde bohužel nestačil na dobře hrající Fnatic TQ. Vicemistři BISONS ovšem díky tomuto výsledku získali větší respekt a z méně výrazného týmu se stal jeden z favoritů na léto.

Random před posledními dvěma zápasy má celkem slušnou pozici. Díky zisku 9 bodům by jim play-off již utéct nemělo, jedině, pokud prohrají obě utkání a zároveň ostatní výsledky dopadnou v jejich neprospěch. Do nejlepší dvojky se už téměř určitě nedostanou, na překvapivé lídry Heretics a Giants gaming ztrácí dva, resp. tři body.

BISONS před sebou mají duely s Movistar Riders a MAD Lions Madrid, tedy dvěma posledními celky v LVP. Čekají je tedy papírově „nejlehčí“ zápasy, které by jako favorit měli zvládnout. Jediná výhra jim umístění v top šestce zajistí, což je samozřejmě cílem.

Za to Dreedy s Barcou nemá zas tak povedený split. Sice získali pouze o jediný bod méně než BISONS, ale momentálně jsou mimo pozice zajišťující play-off. Zcela stejně na tom jsou KOI a Fnatic TQ, se kterými se právě utkají. Půjde o klíčový zápas, který velmi pravděpodobně rozhodne o účasti nějaké z těchto organizací v play-off. Bohužel pro Barcu, ve zcela posledním kole je čekají lídři tabulky Heretics, los jim tedy vůbec nepřál.

Katalánská organizace s obměneným rosterem se zatím stále hledá. Zatímco na jaře skončili v top 2, nyní jsou sedmí a možná je neuvidíme ani v play-off. Dreedymu a spol. můžete držet palce v pondělí od 18:00 a ve čtvrtek od 21:00.

O vyřazovací část s nimi zabojují KOI, na ně čekají G2 Arctic a Fnatic TQ, tedy další vzájemný a klíčový zápas. G2 Arctic jsou na tom stejně jako BISONS, mají 9 bodů a pravděpodobně jim top šestka neunikně. Kompletně ze hry venku jsou MAD Lions Madrid a Movistar Riders, minimální šance mají UCAM Esports.
 

LFL – Francie

Situace je o něco jasnější ve Francii, kde jsou v ohrožení Karmine Corp. Lokální gigant je pouze na šestém místě tabulky se ziskem osmi bodů a následující utkání nesmí zaváhat. Čekají je totiž Misfits Premier, kteří mají stejné postavení v tabulce. Vítěz si zajistí účast v play-off, poražený ale zas tak zoufat nemusí. Pokud o pozici pod nimi selžou Team GO (7 bodů), je možné, že i dvě prohry budou stačit.  

Karmine Corp by v ideálním scénaři měli vyhrát už proti Misfits, protože v posledním zápase je čekají Team LDLC, jasný lídr tabulky s jedinou prohrou za celý split. Jít proti nim do zápasu s pocitem „nutné výhry“ by bylo velmi náročné, a to i pokud v týmu máte taková esa jako Rekkles nebo Cabochard.

Skvělý split prožívá support Kamilius. Slovák je s GameWard na třetím místě se ziskem 10 bodů a stále tedy může zabojovat o top dvojku. Nebýt tří ztrát v řadě a prohraného vzájemného duelu s druhými Vitality.Bee, mohli jejich místo mít právě nyní.

Přesto se jedná o obrovský posun oproti jaru, kde se do play-off těsně nedostali. Vyřazovací část jim tentokrát neunikne a pokud zvládnou porazit Mirage Elyandra a Solary, poslední tým tabulky a třetího od konce, ještě teoreticky mohou Vitality.Bee přeskočit.

Solary s dalším Slovákem Kiem mají spíše už jen teoretickou naději na play-off. Mají 6 bodů, musí tedy dvakrát vyhrát a doufat, že nikdo nad nimi už nezvítězí. Los jim nadělil Team Opion a GameWard.

Jistotu play-off mají dále Team BDS Academy, ti se dlouho trápili a vypadalo s nimi bledě, zejména po odchodech hráčů Agresivoo a Erdote, ale díky šesti výhrám v řadě se katapultovali do horní poloviny tabulky a znovu se tak objeví v play-off.

Zbytek ligy se odehraje tradičně ve středu a ve čtvrtek.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.