CS2

Závěr první poloviny sezony CZ/SK týmů v Evropě: SINNERS těsně nepostoupili do EPL

Závěr první poloviny sezony CZ/SK týmů v Evropě: SINNERS těsně nepostoupili do EPL
23. 6. 2024
  |  

Měsíc před letní pauzou to v esportové Evropě pořádně vřelo! UNiTY ovládli ESEA Main, Sampi slavili bronz v YGames PRO Series a SINNERS málem postoupili do ESL Pro League. Od zopakování úspěchu z roku 2021 je dělila jediná výhra, tu ale během tří pokusu nedoručili ani jednou. Česko-slovenská scéna tak před létem bohužel nemá ani jediný tým mezi nejlepší padesátkou světa, o to větší motivaci a očekávání však můžeme mít před podzimem.


SINNERS

  • HLTV ranking: #68

Pro SINNERS má pozice domácí jedničky v žebříčku HLTV hořkosladkou příchuť. Do letní pauzy odchází svěřenci tomkeejse na osmašedesáté příčce, avšak s obrovským příslibem do budoucna. Krátce před přestávkou se někdejší vládce domácí scény pustil do přestavby týmu, který opustily obě předsezonní posily NEOFRAG s AJTTem. I tak to ale málem stačilo na zopakování účasti v ESL Pro League z roku 2021.

Po dlouhodobé jízdě v ESL Challenger League Season 47 se SINNERS dostali až do play-off, ve kterém měli rovnou dvě příležitosti postoupit přímo do Counter-Strikové "Ligy mistrů", avšak v zápasech s KOI i Sangal prohráli. Zejména zápas proti druhé zmíněné organizaci skončil těsnou prohrou, SINNERS smolně na svého soupeře nestačili na úvodní Miragi 17:19 a po výhře 13:6 na Dustu prohráli znovu v prodloužení i na rozhodujícím Nuku.

Snaha o účast v ESL Pro League zastínila nevyvedený CCT Season 2 European Series #5 i čtvrtfinálový konec v YGames PRO Series. SINNERS totiž dostali i třetí příležitost k postupu do EPL v ESL Pro League Season 20: European Conference. Po sérii tvrdých BO1 zápasů proti kvalitní konkurenci nakonec SINNERS díky lepšímu skóre vybojovali postup do play-off, kde zdolali výsledkem 2:1 někdejšího úhlavního nepřítele z Bad News Eagles. Ve finále pak nastoupili proti 3DMAX, ale po výsledcích 8:13 a 9:13 jejich šance na účast ve světově úspěšné lize vyhasla. Nové akvizice majky s MoriiSkem se však zejména v European Conference držely skvěle a jejich podpis je pro organizaci příslibem do budoucna.

SAMPI

  • HLTV ranking: #73

Jediní Sampi byli schopní v počtu odehraných turnajů držet se SINNERS krok. Po domácím čtvrtém místě startovali na čtyřech turnajích v Evropě, cinklo to ale jen jednou. V RES European Series #5 a Skyesports Championship skončili na hranici první desítky, v CCT Season 2 European Series #5 z toho byl až chvost desítky druhé.

Zadostiučinění přišlo v YGames PRO Series 2024. Sampi si úspěch museli uhrát od samotné skupinové fáze. Na úvod ligy se zapotili 2:1 s někdejšími hráči eSuby pod organizací VENI VIDI VICI, pak přišla prohra 1:2 s ENTERPRISE a nutnost vybojovat si play-off přes Lower Bracket. Tu Sampi zvládli bez prohrané mapy, na cestě mezi nejlepší osmičku zdolali Infinite Gaming a NAVI Junior. V play-off pak pokračovali v nastoleném tempu, mapu neztratili proti Astralis Talent, v semifinále s ENTERPRISE ale sami stejným poměrem prohráli. Alespoň poslední zápas jarní části Sampi vyhráli, v souboji o bronz navzdory kontumaci první mapy ve svůj neprospěch přehráli Rebels Gaming 2:1.

DYNAMO ECLOT

  • HLTV ranking: #87

Dynamo před koncem první poloviny sezony mnoho startů v turnajích nepřidalo. Kalendář týmu v průběhu června kromě domácího Tipsport CS Spring zaplnily pouze starty na YGames PRO Series 2024 a Regional Clash Arena Europe. První zmíněný turnaj slovenského pořadatele nabídl pouze jediný zápas, přímou pozvánku do play-off Dynamo Eclot proti týmu PERA v úspěch nepřetavilo a prohrálo 0:2. Rozhodně se ale nejednalo o ostudný výsledek, PERA v průběhu ligy totiž prohrála pouze dvě mapy.

Dělené páté místo Eclot uhráli i v konkurenc celků jako GamerLegion, Entropiq, Astralis Talent, MOUZ NXT apod. Swiss část Regional Clash Arena Europe Dynamo proletělo se skóre 3:1 po skalpech GhoulsW, MOUZ NXT a Enterprise, v play-off však překvapivě padli 0:2 s týmem 5W.

UNiTY

  • HLTV ranking: #101

Úspěšný červen zažili hráči UNiTY. Po stříbru z domácí jarní zastávky Road to MČR brali pátou příčku na European Pro League Season 16, poté svůj výkon ještě vylepšili. V ESEA Main skončili destyho svěřenci na prvním místě, když ve finálové BO5 sérii s výhodou mapy přetlačili woozzziho tým ZEROvariant výsledkem 3:2.

Jen o stupínek níže na pomyslné bedně museli sestoupit v United21 Season 16, kde po skalpech ex-iNation, Verdand a ECO Clan prohráli až ve finále s týmem KONO. Krátce po posledním zápase první části sezony organizace UNiTY sáhla po změně na pozici snipera a na podzim do turnajů vlétnou s Dominikem "blogg1s" Janitou.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.