League of Legends

Zašlá sláva IG, jak se daří sestavě prvních čínských mistrů světa?

Zašlá sláva IG, jak se daří sestavě prvních čínských mistrů světa?
31. 7. 2022
  |  

V roce 2018 přišla ve světě kompetitivního League of legends velká revoluce. Vůbec poprvé se mistrem světa stal celek z Číny, toto vítězství vyneslo region na vrchol profesionální scény. Byli to Invictus Gaming, kteří na své cestě porazili i jednoho z největších favoritů z Koreje, KT Rolster. Tento článek mapuje cesty hráčů z tehdejší legendární sestavy a dnešní dění v organizaci.

V roce 2019 tento celek hrál s téměř totožnou sestavou, přibyl pouze jungler Leyan, na další titul mistra to ale již nestačilo. V semifinálovém duelu podlehli Čínskému rivalovi FPX 3:1. A pokud vás znamená příběhu organizace FunPlus Phoenix, najdete ho zpracovaný zde! Jak se tedy daří všem hráčům tehdejší legendární sestavy?

TheShy

Netřeba představovat jednoho z nejlepších toplanerů historie, Theshye. Stavební kámen obou tažení týmu IG byl ve své době považován za bezkonkurenčně nejlepšího toplanera, ne-li celkově nejlepšího hráče vůbec. TheShy zůstal své organizaci věrný další dva roky, síla tohoto celku však začínala jít dolů. 

V roce 2020 IG museli o postup na worlds bojovat v regionálním finále, ve kterém byli jednu sérii od postupu na šampionát. Podlehli týmu LDG a jejich a skončili bez Worlds. V roce 2021 se sezóna nepovedla vůbec a IG se ani nedostali do playoffs. Bylo jasné, že se něco musí změnit, jak pro hráče, tak i pro organizaci. 

TheShy opustil tým a za nový domov si zvolil tým Weibo gaming. Jarní split s tímto týmem neměl úplně špatný, postoupil do playoffs, ve kterém vyřadil nové mistry světa z minulého roku EDG, zároveň hráli vyrovnanou sérii proti top4 týmu JDG, která skončila nejtěsnějším možným výsledkem pro soupeře. 

I v letním splitu vypadá pozice WG podobně, se skóre 9-4 okupují pátou příčku a do playoffs by se měli znovu podívat. I přes některé neskutečné výkony TheShye je ale nepravděpodobné, že by letos se svým týmem zamířil na světový šampionát, jelikož momentální postupový vršek tabulky vypadá nedotknutelně.

TheShy | Zdroj: Liquipedia

Duke

Duke hrál v týmu roli zkušenějšího druhého toplanera, který kdykoliv mohl přinést do týmu klid a rozvážnost, pokud bylo těchto kvalit třeba. Přišel do IG z Koreje, kde měl angažmá v týmech jako SKT, KT a NaJin. Neúčastnil se Worlds v roce 2019, jelikož pravidla světové turnaje povolují pouze jednoho náhradníka, za kterého si na daný rok IG zvolili již zmiňovaného Leayna. Duke v lednu dalšího roku tým opustil, tím zároveň ukončil svoji esportovní kariéru.

Ning

Podobný příběh v IG jako Duke má i jungler Ning. O tři roky mladší, než předešly zmíněný topař, přišel z academy týmu Young Miracles. V případě Ninga šlo sice o nezkušenost, ale neskutečný talent, díky kterému se stal důležitou součástí vítězných Worlds. V dalším roce se bohužel stal mírně nespolehlivým, kvůli tomu v další sezóně v hlavním týmu figuroval Leyan. 

Ning zůstal součástí týmu i na rok 2020, ve kterém se IG na worlds těsně nedostali. V roce následujícím byl stále pod smlouvou, zápasy však nehrál, stál se v týmu neaktivním. Nepřekvapivě k prodloužení smlouvy nedošlo a tím skončil Ningův herní příběh.

Ning | Zdroj: Liquipedia

Leyan

Do týmu přišel pouze jako náhradní jungler ke konci sezóny, pak se stal starting junglerem na regionální finále, ve kterém si IG získali první místo a postup na Worlds. I další sezónu Leayn začal v týmu IG, ale hned na letní split si musel hledat nové angažmá. Připojil se k týmu ViCi, se kterým z jedenáctého místa nedosáhl na playoffs. V organizaci setrval, ikdyž ViCi přešli rebrandem na značku Rare Atom. 

Tento tým se stal v roce 2021 zábavným na sledování a díky dvěma postupům do playoffs se Rare Atom probojovali do regionálního finále. V něj podlehli LNG a na worlds se nedostali. Letošní rok pro Leyana neprobíhá úplně podle představ. Na jaře sice ještě do alespoň prvního kola postoupil, v létě je ale se svým týmem na šestnácté pozici. Z jedenácti sérií vyhráli RA pouze dvě a jejich šance na playoffs se blíží k nule.

Rookie

Další obrovské jméno a hráč, který je také považován za jednoho z nejlepších v historii. Tento korejský hráč se k IG připojil z KT Rolster Arrow již na sklonku roku 2014. V nové organizaci setrval dlouhých sedm let a stal se jejich největší ikonou. Po dvou úspěšných Worlds byl stejně jako TheShy nejprve u nepostupu na šampionát, poté i nepostupu do playoffs. 

Tento obrovský neúspěch znamenal, že i tato legenda si musela najít na rok 2022 nový domov, tím se stal tým Victory Five. Rookiemu vyšel přestup na jedničku. V jarním splitu získali krásné třetí místo, v tom letním mají skóre 10-2, které jim v tuto chvíli dává také třetí pozici. Playoffs již mají zajištěné, ale tento tým se dívá i dál. V5 jsou součástí čínské top4, od které se očekává postup na světový šampionát, na němž by letos mohla Čína dominovat,

Rookie | Liquipedia

Baolan

Boalan je asi nejméně zajímavým článkem celého týmu, alespoň co se historie týká. Celou svoji kariéru totiž strávil v organizaci Invictus Gaming. Její součástí byl 5 let, za tuto dobu si zažil všechny triumfy, ale také všechna dna této organizace. Svoji kariéru ukončil na konci minulého roku, kde došlo společně s TheShyem a Rookiem k nepostupu do playoffs. Na rozdíl od svých spoluhráčů však novou výzvu na rok 2022 nehledal a v tuto chvíli je na trhu Free agentem.

JackeyLove

Marksman přešel do jiného týmu hned po roce 2019. Vybral si Top Esports, se kterým se v roce 2020 znovu podíval na Worlds. Rok následující celku nevyšel podle představ, a i přesto že do playoffs se v obou splitech kvalifikovali, nepovedlo se udělat hlubší run a na Worlds Top Esports nedosáhli. Rok 2021 však hlásí další kapitolu, v níž se tomuto celku povedlo probojovat až do finále jarního splitu, kde podlehli dvakrát celku RNG 1:3 a 2:3, obsadili tak druhé místo. 

Možná ještě maličko lépe vypadá split letní, v něm jsou TOP v tuto chvíli na dělém prvním místě společně s JDG. Skóre 12-1 ukazuje neskutečnou dominanci, a navíc jediná prohra přišla hned v první sérii, právě proti konkurentům o titul JDG. Dvanáct her winstreak a pouze sedm ztracených map za celý split posouvá TOP do role obrovského favorita nejen čínské LPL, ale možná i přibližujících se Worlds. 

Tato organizace má co napravovat a má tým, který je hladový po úspěchu. Scénář, ve kterém uvidíme Jackeyho na worlds již počtvrté, je tedy více než reálný.

JackeyLove | Zdroj: Liquipedia

Invictus Gaming dnes

IG na to po neúspěšném roce 2021 jdou velmi skromně, v sestavě se na jaře střídalo více jak deset hráčů, na playoffs to ale nestačilo. Skore 5-11 a čtrnácté místo ani zdaleka nestačilo. Ani léto nevypadá o moc lépe, se skóre 3-9 tento tým okupuje třináctou příčku a do vyřazovacích bojů se nejspíš už nepodívají.

Otázkou zůstává, jaké jsou plány této organizace do budoucna, je jasné, že letos dali přednost finančně nenáročné soupisce a mladým hráčům. Je pravděpodobné, že se IG v dohledné době pokusí o návrat na výsluní, ale jestli to bude již v příští sezóně, nebo si budeme muset počkat déle, není jasné.


Zdroj úvodní fotografie: Riot Games
Author photo
Filip Růžička Komentátor a největší fanoušek LCS