League of Legends
LoL Worlds

Západní League of Legends na ústupu? Worlds 2021 je výsledkově nejhorší vůbec

Západní League of Legends na ústupu? Worlds 2021 je výsledkově nejhorší vůbec
27. 10. 2021
  |  

Podobný výbuch na Worlds západ ještě nezažil. O to více, když se v posledních letech úroveň ve světě vyrovnala a i evropské týmy byly dvakrát blízko zlatu. Sice finále ve svůj prospěch dotáhnout nedokázaly, nicméně na turnaji alespoň hrály velkou roli. To se o letošním ročníku říct vůbec nedá.

Šest týmů ve skupinách, dva postupy z druhých míst, žádný posun ve vyřazovací části a navrch nula vyhraných map ve čtvrtfinále. Takto špatný ročník Evropa ve spojení se Severní Amerikou na Worlds ještě nezažila. Nebývalý zkrat všech zástupců je poměrně překvapením, ač před turnajem bylo všem jasné, že asijské organizace jsou na turnaji největšími favority.

Více se očekávalo zejména od MAD Lions. Evropská organizace byla podle sázkových kanceláří pátým největším favoritem na zisk titulu, ale dvojnásobný LEC šampion hrál značně pod své možnosti. Jen tak tak se dokázal dostat ze skupiny, kterou měl ovládnout, ovšem zbytečné ztráty a nevyrovnané výkony stály celek první postupové místo.

To se projevilo jako osudné, protože hned ve čtvrtfinále je čekala těžká zkouška. Největší optimisté doufali v obrovský upset, ale bohužel, MAD Lions se po třech prohrách mohli začít balit zpátky domů. Ve druhé hře navíc zahodili téměř 7 tisícový gold lead, čímž ztratili možnost sérii alespoň trochu zdramatizovat.

Když den poté poslední naděje západu, Cloud9, stejným výsledkem navázala, bylo jasné, že evropské a severoamerické týmy letos nic závratného na Worlds nepředvedou. Výsledkově se jedná o nejhorší Worlds pro západ vůbec, na letošní sezónu se bude vzpomínat jako na tu nejtemnější – podobně, jako mají Korejci ročník 2018.
V historii se dvakrát stalo, že ani jeden ze západních týmů nebyl v semifinále. Naposledy v roce 2017, ovšem týmům se povedlo mít vyrovnané série se svými soupeři a například Misfits tehdy zcela překvapivě dokázali úřadující šampióny a budoucí finalisty SKT dostat až do páté hry. Stejný počet zápasů zvládl i druhý postupující, Cloud9, který padl 2:3 s čínským Team WE.

O tři roky dříve dokonce nebyl ani jeden evropský tým ve čtvrtfinále, postoupili pouze TSM a Cloud9. Oba sice vypadli, ovšem dokázali každý alespoň zvítězit po jedné mapě, což se letos nepovedlo. Pouze 2 čtvrtfinalisté z Worlds 2021 se skórem 0-6 jsou v kontextu výsledků z let nedávných téměř sci-fi.

Minulý rok se G2 dokázali probojovat do semifinále, kde bohužel padli s budoucími šampiony DWG KIA 1:3. Statečný boj, nicméně kvalita Korejců je i letos stále obrovská a momentálně se zřejmě jedná o nejlepší tým světa. Sezóna 2019 je pak výkladní skříní evropského League of Legends, protože se podařilo mít hned 3 postupy ze skupiny (Fnatic, Splyce a G2), přičemž poslední jmenovaný celek se podíval až do finále – pro Evropany podruhé v řadě, protože rok předtím v poslední dvojce figurovali Fnatic.

I když se podíváme více do historie, kdy jasně dominovali Korejci a SKT byli téměř neporazitelní, tak v letech 2016 a 2015 se podařilo mít alespoň jednoho zástupce v semifinále v podobě H2K Gaming a Fnatic. Letos se ani jednomu z týmů nepodařilo alespoň přiblížit a nějaký z týmů potrápit.

Kde hledat chybu? Je potřeba něco měnit? Vzhledem k výsledkům byl až do letošního ročníku vidět stoupající trend, nicméně na probíhajícím Worlds se v plné síle vrátilo LCK, které má mezi posledními čtyřmi týmy rovnou tři zástupce. A čínští EDG navíc výrazně spoléhají na své duo Viper a Scout, které patří k tahounům mužstva – čili 17 z 20 zbývajících hráčů na turnaji jsou korejské národnosti. T1 i DWG KIA letos vypadají téměř neporazitelně, a ač Gen.G tak dominantní není, podařilo se jim stále uhrát první místo ve skupině a Cloud9 porazit 3:0.
Šlo udělat více? Fnatic by rozhodně hráli důstojnější roli, ale kvůli rodinné tragédii musel doslova na poslední chvíli tým opustit ADC Upset, na kterém byla postavená strategie týmu. Tato změna nejenže rozhodila plán celku, ale také zamávala s psychikou hráčů a ač výkonnostní trend směrem nahoru byl vidět, proti silné konkurenci to tentokrát nestačilo.

Rogue byli nalosováni do skupiny smrti a statečně bojovali do poslední chvíle, velmi překvapivě byl nakonec postup mezi nimi a Cloud9, souboj dopadl vítězně pro tým z LCS.

MAD Lions již zmíněni byli. Právě evropská jednička měla být tím, kdo v turnaji půjde daleko. Na domácí scéně předváděli výborné výkony, ovšem forma na Worlds jim vůbec nesedla. Všichni hráli pod své možnosti a dělali zbytečné chyby, což v největší světové konkurenci ostatní potrestají.

Zbývá pak dvojka severoamerických týmů 100 Thieves a Team Liquid. První jmenovaný tým byl také nalosován do těžké skupiny, EDG a T1 jsou oba v semifinále a je možné, že se spolu znova utkají ve finále. Ve druhým týdnu LCS celek předváděl dobré výkony, ale opět, na této úrovni to bylo celkově málo. Team Liquid šli také překvapivě do tiebreakeru o svůj historický postup ze skupiny, ale v kličovém zápase na Gen.G nestačili.

LCS a LEC celky zkrátka letos svým fanouškům moc radost neudělaly. Po úspěšných letech přišel pád na zem, který je občas někdy potřeba. Týmy mají nyní čas reflektovat své chyby a příští rok se vrátit silnější.

Výsledky západních týmů na Worlds od roku 2014:

  • 2021: 2x postup ze skupiny, nula vyhraných map
  • 2020: 2x postup, 1x semifnále
  • 2019: 3x postup, 1x finále (G2)
  • 2018: 3x postup, 3x semifinále, 1x finále (Fnatic)
  • 2017: 3x postup, žádné semifinále, ale 4 vyhrané mapy (SKT – MSF 3:2, Team WE – C9 3:2))
  • 2016: 2x postup, 1x semifinále
  • 2015: 2x postup, 1x semifinále
  • 2014: 2x postup, 0x semifinále, ale dvě vyhrané mapy

Zdroj úvodní fotografie: @RiotGames

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.