League of Legends

Zámořská LCS začíná, na úvod fanoušci uvidí odvetu finále

Zámořská LCS začíná, na úvod fanoušci uvidí odvetu finále
26. 1. 2023
  |  

Poslední major liga vstoupí do sezóny 2023. LCS letos slibuje zajímavou podívanou, podařilo se složit zajímavé rostery. Třešničkou na dortu je pak Freeze jako head coach EG.

Začátek soutěže provázelo menší drama. Organizátoři se totiž rozhodli během offseason změnit hrací dny i časy, které šly na ruku spíše evropským divákům, protože oproti klasických 23:00 našeho času měly zápasy začínat o něco dříve. Na brzký start se snesla kritika, lokální fanoušci argumentovali tím, že často ještě pracují a nestihnou včas sledovat úvodní zápasy.

LCS tím trochu naznačila, že League of Legends v Severní Americe nebude mít takovou prioritu. Na popularitě v regionu roste další titul Riot Games Valorant, naopak MOBA v číslech spíše klesá a i například brazilská liga je na tom co do počtu diváků lépe. Organizátoři nakonec slyšení fanoušků vyhověli, zápasy se budou sice stále konat ve čtvrtek a pátek, ale start daného weeku bude ve stejný čas jako doposud.

Žádné jiné formátové změny soutěž nechystá, v LEC šla liga do experimentu se třemi splity, v NA budou k vidění klasické dva. Po dvou letech byl také zrušen úvodní Lock-in turnaj, který odstartoval sezónu v regionu.

LCS týmům se během offseason podařilo složit zajímavé rostery. Obecně bylo pravidlem, že organizace vynaložily velké finanční prostředky na akvizice zvučných jmen, které do regionu přišly ovšem spíše za účelem zisku. Motivace byla nižší, což se samozřejmě projevilo na výkonech. 

Letos je tomu trochu jinak. Organizace šly spíše po méně okoukaných hráčích, daly šanci mladším talentům či chytře nakupovaly přímo v rámci ligy.
Jak vypadají sestavy pro sezónu 2023?
Úvodní duel celé ligy načnou 100 Thieves a Cloud 9, což je rematch posledního letního finále. Tehdy C9 dokonali velmi zajímavý run play-off, který je po nepříliš povedeném roce dostal až na Worlds. Jako jedni z mála ponechali téměř identický roster, jediná výměna přišla na midlane, kdy Jensena nahradil Francouz Diplex.

Zápas těchto týmů by měl přinést velkou sledovanost, protože se po dvouleté pauze vrací Doublelift. V týmu navíc figuruje s Bjergsenem, velmi dobří přátelé znovu nastoupí v profesionálním zápase na Riftu. Tento krok je poměrně nečekaný a bude zvědavé sledovat, jak si legendární ADC po tak dlouhé pauze povede v kompetitivním prostředí. 
 

Korejská cesta LCS týmů

Velká pozornost bude upřena na FlyQuest, které v prvním hracím dni ihned čekají Team Liquid. Právě tyto dva týmy jsou největšími favority na zisk trofeje, protože jejich transfery dopadly na papíře velmi dobře. První jmenovaný celek získal do svých řad hráče jako Impact, Spica či korejské duo Prince a ViCla - zejména od nich si fanoušci LCK slibují hodně, protože v tamní lize patřili mezi velmi zajímavé prospekty.

Team Liquid se zase mohou pochlubit kompletním korejským rosterem včetně koučů. Do svých řad získali světového šampiona Pyosika nebo Summita, navrátilce do soutěže.

Tyto dva celky proti sobě nastoupí ihned v pátek 27. ledna v jednu hodinu ráno, což je pro evropské fanoušky ještě přijatelný sledovací čas. O den později FlyQuest vyzvou Dignitas, kde nastupuje například Armut z MAD Lions, „Korejce“ z Team Liquid zase čeká historicky klasický duel s TSM, ale nyní půjde spíše o jednostrannou záležitost.

Populární tým ani letos příliš neinvestoval do svého rosteru, přišel o hvězdu Spica, ale zase udržel midlanera Mapla. Zbytek rosteru příliš zvučná jména nejsou, tudíž se od jednoho z nejúspěšnějších týmů v regionu opět mnoho nečeká.
 

Freeze má klidnější start

Čeští fanoušci upřou svou pozornost na Evil Geniuses. Do této organizace totiž přestoupil Freeze, který přijal nabídku role hlavního kouče. Po dvou letech tak povýšil z pozice asistenta a poprvé dostane do rukou hlavní zodpovědnost. Výsledky má zajímavé, s 100 Thieves ve 4 splitech prošel hned třikrát do finále, ale vítězství z toho bylo pouze jednou.

Český trenér šel na jistotu a z bývalého působiště si přetáhnul dvojici Ssumday a FBI, které velmi dobře zná. Doplní je původní trojice z týmu Inspired, jojopyun a Vulcan, všechno jarní šampióni a účastníci MSI či Worlds.

Úvodní zápas odehrají EG s Golden Guardians, kteří poměrně slušně posílili. Do svých řad získali několika násobného šampiona huhiho na support, midlane zase bude patřit Korejcovi Gori z PSG Talon. V rosteru je doplní Licorice, River a Stixxay. Ač sázkové kanceláře očekávají umístění na osmém místě, kvalita hráčů by je mohla dostat o něco výše.

Další utkání nastoupí Freeze proti CLG. Tato organizace jako jediná neudělala během offseason žádnou změnu a nechala si sestavu, která loni měla zajímavé momenty. Chyběla jim však větší stabilita a konzistence, konečné 5 až 6. místo v play-off bylo ovšem nejlepší umístění týmu od roku 2019.
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.