League of Legends

LEC zná osmičku postupujících, Carzzy bude v play-off chybět

LEC zná osmičku postupujících, Carzzy bude v play-off chybět
30. 6. 2024
  |  

Osmička týmů je (skoro) daná. Organizace se brzy poperou o titul a kvalifikaci na Worlds. Jak to dopadlo?

Začneme nejdříve tou dobrou zprávou. GIANTX díky výhře nad Rogue získali potřebný třetí bod, který v konečném součtu stačil na top osmičku. Jackies s Patrikem tak na poslední chvíli dokázali přeci jen play-off uhrát a představí se v něm potřetí v letošním roce. Dvakrát z toho bylo vypadnutí v nejrychlejším možném čase, doufejme, že obměněný roster bude mít ve vyřazovacích bojích o něco lepší štěstí.

Trochu pozitivní, ale spíše smutná novinka je umístění Fnatic. Tým sice skončil na třetím místě, ale závěr této fáze se jim vůbec nepovedl. Místo útoku na první místo přišly tři porážky v řadě, což znamená, že přijdou o výhodnější nasazení do play-off. Navíc tato série proher může zamávat s psychikou hráčů, která jak víme, bývá občas volatilní.

Špatnou zprávou je dvojité selhání Vitality, ale Carzzy a spol. nakonec dostali ještě šanci play-off uhrát. Situace v tabulce znamená three way tiebreaker mezi MAD Lions KOI, Vitality a Rogue. Španělská organizace v úvodním duelu přehrála Rogue, čímž se posunula v mini bracketu dále. Souboj o osmé místo stále probíhá, článek budeme updatovat.

AKTUALIZACE 23:10: Noční můra potvrzena. Vitality nezvládlo ani poslední klíčový souboj a končí tak na 9. místě, což znamená předčasný konec splitu pro Carzzyho. 

Velký a opožděný úspěch slaví Karmine Corp. Francouzský gigant je poprvé v letošním roce v play-off, kam se dostal z 5. místa - prozatimní nejlepší umístění nové organizace. Noví hráči pomohli, tým se trochu zvedl a konečně bude moci předvést něco i v sériích. A pokud z toho bude dobrý run, mohou se dostat i na Worlds, což je jeden z hlavních cílů organizace.

První dvě místa patří SK Gaming a Team BDS, což lze také pojmenovat jako nadvládu korejských ADC. První jmenovaný tým do svých řad podepsal Rahela, který se rychle vypracoval mezi nejlepší hráče ligy. V BDS zase nastupuje celý letošní rok Ice a i on patří do vysokého nadprůměru. Nesmíme zapomínat ani na Noaha, který zase válčí ve Fnatic. Ačkoliv se G2 rozjeli ke konci rozjeli, je z toho nakonec "jenom" třetí místo. Což ale šampionům určitě nevadí, protože v play-off předvedou jako vždy nadstandardní výkony.

Poslední místo tabulce připadlo tedy Rogue, které má pouhé dva body a propad z kdysi silného týmu je opravdu obrovský. Ještě relativně nedávno pravidelně končili v top trojce a objevovali se na Worlds, nyní jde o nejslabší tým celé soutěže.

Týmy nyní budou mít téměř dva týdny pauzu a do kompetitivního hraní se vrátí 12. července. Šampion bude korunován o 16 dní poté.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.