League of Legends

Základní fáze LEC je u konce, v top osmičce jsou MAD Lions i Fnatic

Základní fáze LEC je u konce, v top osmičce jsou MAD Lions i Fnatic
28. 3. 2023
  |  

LEC Spring za sebou má první ze tří fázi splitu. Každý tým odehrál 9 BO1 zápasů, ve kterých šlo o kvalifikování se do skupin.

Čeští fanoušci mohou mít částečnou radost. Po zkratu Fnatic v zimním splitu a tragickém startu nakonec Nighstarovi svěřenci dokázali uhrát umístění v top osmičce, což bylo klíčové pro další setrvání ve splitu. Nepovedl se sice poslední zápas s Astralis, ale zlepšená výkonnost je vynesla na konečnou pátou příčku.

O postup se tentokrát museli nadřít MAD Lions. Vicemistr nevstoupil do nového splitu vůbec dobře, výkony nepřípomínaly celek, který ještě nedávno skončil druhý za G2. Právě s nimi hráči nezvládli rozhodující duel a museli tak čekat na odpověď Heretics. Španělský tým svého soupeře SK Gaming přehrál a vynutil si tak tiebreaker.

Ten, i když s trochou štěstí, dopadl dobře pro Carzzyho a spol. Právě on předvedl možná nejlepší výkon v tomto roce, na Zeri měl 12 killů a jeho závěrečná hero play dovedla MAD Lions k výhře. Opět se ukázaly ovšem nedostatky, zápas měli hráči poměrně pod kontrolou, ale pár nepovedených pushů znamenalo, že Heretics dostali ještě šanci utkání zvrátit. Z pohledu Zlatých lvů vše dobře dopadlo a na úkor Jankose a spol. se podívají do play-off.

Nejhorším týmem letošního roku jsou Excel, kteří ani na druhý pokus v play-off nejsou. Organizace se trápí na všech frontách. Herně nepředvádí nic zajímavého, má interní problémy a ani zásahy do rosteru nepomohly. Nový kouč organizaci nespasil, Abbedagge potřebný zlomový moment místo Vethea nepřinesl a ani LIMIT oproti Targamasovi neukázal o mnoho navíc. Excel v letní pauze budou mít více času, již nyní je jasné, že větší zásah do rosteru bude potřeba.

Překvapením jara je „vzpoura“ menších týmů. Top dvojku netradičně obsadili hráči Astralis a BDS, zejména druhá jmenovaná parta opět ukázala obrovský progres. Předvádí skvělé individuální i macro výkony, jedním z kandidátů na MVP sezóny je ADC Crownie, který roste každým týdnem. Ostatní favorité typu G2 či Vitality brali pouze třetí, resp. čtvrté místo.

Béčko jako skupina smrti

Hned po skončení základní fáze proběhlo slosování skupin. Týmy se rozdělily do dvou bracketů po čtyřech týmech, kam byly rozděleny podle seedingu náhodným výběrem. Ve skupině A se tak potkávají Astralis, Fnatic, MAD Lions a Vitality. V té druhé zase BDS, G2, KOI a SK Gaming.

Nejlepší dva seedy poté měly právo výběru soupeře do prvního kola. Hráči Astralis si překvapivě vybrali Fnatic, což proti sobě poslalo MAD Lions a Vitality. BDS zase zvolilo SK Gaming, což znamená rematch letního finále mezi G2 a KOI.

Týmy nyní mají čas až do 8. dubna na přípravu, protože následující víkend žádné profesionální zápasy neproběhnou.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.