League of Legends

Základní fáze ERL je u konce: Fnatic TQ nejsou v play-off, Češi jdou dále

Základní fáze ERL je u konce: Fnatic TQ nejsou v play-off, Češi jdou dále
28. 7. 2022
  |  

Úvodní část Evropských regionálních lig je za námi, nejlepší organizace se mohou chystat na play-off. Letní split připravil hned několik velkých překvapení!

LVP – Španělsko

V jedné z nejsledovanějších lig se tedy staly věci. Úřadující šampion a celek, který byl jeden z favoritů na vítězství v jarním splitu EU Masters, se nedokázal dostat ani do play-off! Řeč není o nikom jiném než Fnatic TQ. Academy tým slavné organizace zažil 18 zápasů hrůzy a nedokázal vůbec najet na vítěznou vlnu, která ho zdobila před několika měsíci.

Mistrovská sestava přitom zůstala pohromadě. O jejich hráče byl pochopitelně velký zájem, spekulovalo se dokonce o výměně v hlavním týmu, ale talentovaná parta spolu mohla nakonec hrát dále. Jenomže to k ničemu nevedlo, sezóna pro ně předčasně končí, což rozhodně nikdo nečekal.

Fnatic TQ jsou na osmém místě tabulky s pouhými 8 body, před nimi v jsou například i UCAM Esports, jeden z týmů s nejmenším budgetem. Úřadující šampion přitom měl vše ve svých rukou i v posledním víkendu, ale nezvládl klíčové duely jak s KOI, tak i s Barcou eSports.

U katalánského týmu dále zůstaneme. Také oni neměli příliš pohodový split a účast v play-off si museli vydřít až na konci. Dreedy si nakonec může prozatím trochu ulevit, protože vyhráli obě utkání a skončili tak na slušném šestém místě se ziskem 10 bodů.

Stejný počet výher má i jeho krajan Random. Midlaner v barvách BISONS skončil na čtvrtém místě a i on se podruhé v řadě podívá do vyřazovací části. Naposledy se mu podařilo dojít až do finále, podobný výsledek by určitě rád zopakoval. Již nyní je jasné, že právě BISONS a Barca se utkají v úvodním kole play-off – hned na úvod nás tedy čeká nemilosrdný český souboj.

První dvě příčky patří Giants Gaming a Heretics, kteří možná odehrají poslední split ve Španělsku. Od roku 2023 totiž vstupují do LEC, protože pořídili slot končících Misfits. Zbývající dvě organizace v play-off jsou G2 Arctic a KOI.

Postupující: Giants Gaming, Heretics, G2 Arctic, BISONS, Barca, KOI
 

LFL – Francie

Karmine Corp se na postup nadřeli, ale povedlo se. Skončili na šestém místě se ziskem 9 bodů, což pro takto ambiciózní tým je opět málo. Na domácí scéně se v tomto roce zkrátka nedaří, nebýt vyhraného EU Masters, daly by se oba splity označit za velmi špatné. Populární francouzský tým ovšem splnil to povinné a ve vyřazovací části může prodat své zkušenosti.
Slováci mohou mít radost z úspěchu Kamiliuse. Support skončil na třetím místě s 11 body a zažívá tak nejlepší období v novém týmu. Konec základní části se sice tolik nedařil, přišly 4 porážky v řadě, ale alespoň v posledním utkání proti krajanovi Kiovi se podařilo vyhrát.

Toplaner se tedy do play-off znovu nepodívá, ale pro mladého hráče je zkušenost v nejlepší ERL lize rozhodně cenná. Stejný osud a konec splitu je také pro Krakeera, který dělá asistenta trenéra v Mirage Elyandra. Ti bohužel skončili poslední s pouhými třemi body.

A kdo jde dále? Dominantní silou je Team LDLC, který prohrál jediný zápas a chybělo mu málo k „perfektnímu splitu“. Jedinou výhru proti nim si připsali překvapivě účastníci Prague Champs Team GO. Druhé místo patří s 11 body Vitality.Bee, stejný počet mají také Team BDS Academy. Posledním postupujícím jsou Misfits Premier.

Postupující: Team LDLC, Vitality.Bee, GameWard, Team BDS Academy, Misfits Premier, Karmine Corp

Prime League – Německo

Jedno překvapení přišlo také v Německu. Do play-off se neprobojovali GamerLegion, kteří minule skončili na druhém místě a představili se i na EU Masters.
Soutěži vládnou Unicorns of Love Sexy Edition společně s BIG, mezi dalšími postupujícími jsou i SK Gaming Prime, Schalke 04, Eintracht Spandau a MOUZ.
 

NLC – Skandinávie a Velká Británie

Vítězem základní části jsou Dusty se 14 body. Trojice týmů po něm má stejný počet výher, tedy 12, ale druhé místo může vzít jen jeden. To patří Riddie Esports, JD-XL a X7 Esports, které si můžete pamatovat z EU Masters, berou třetí a čtvrté místo. Zbývající místa patří dalším účastníkům z EU Masters Bifrost a academy týmu Astralis.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.