League of Legends

Základní část LEC je u konce, play-off si nezahrají Fnatic ani Excel

Základní část LEC je u konce, play-off si nezahrají Fnatic ani Excel
7. 2. 2023
  |  

První třetina nového formátu je u konce. Týmy hrály o umístění v top 8, což jim dalo jistotu nasazení do následujícího play-off pavouka. Začátek ligy přinesl velká překvapení.

Tím největším je selhání Fnatic a Excel. Od obou týmů se čekal útok na nejvyšší pozice, během offseason složili zajímavé rostery, ale úvodní skladba zápasů ukázala, že tudy cesta nepovede. Viditelných problémů je hned několik, jedním ze zásadních nedostatků je nekoordinovanost. Obě sestavy působí, že každý hráč má zcela jinou myšlenku, což se projevuje například v teamfightech.

Výsledkem jsou pouze 2 výhry z 9 zápasů pro Fnatic, Excel mají dokonce o jeden bod méně. Bohužel to i znamená, že oba Češi jsou mimo pozice zajišťující play-off. Před začátkem sezóny tuto skutečnost nikdo nečekal. Pro Humanoida je to navíc vůbec poprvé, kdy do této fáze neprošel. Jeho pověstný buff na vyřazovací část tak ve Winter Splitu k vidění nebude.

Lídrem tabulky jsou týmy Vitality a MAD Lions, tedy dělené první místo pro Carzzyho a Neona, tudíž fanoušci tuzemských hráčů nemusí vůbec zoufat. Pozitivním překvapením jsou SK Gaming se skóre 6-3, stejně jako BDS, kteří jsou o pozici pod nimi. Postup nakonec těsně uhráli Astralis, zejména díky nedělní výhře nad Fnatic.

Právě jakási "vzpoura outsiderů" je vhodným označením Winter Splitu 2023. Analytici i experti dávali celky jako BDS, SK Gaming či Astralis na úplný spodek tier listů. Jenomže všichni dokázali postoupit, v případě prvních dvou jmenovaných týmů naprosto zaslouženě - a mohou pomýšlet i na zajímavý run v play-off.

Více se čekalo od KOI, úřadujícího šampiona, ale důležitý postup do top 8 se podařilo nakonec splnit. Úlohu zvládl i nováček Heretics, který jako jeden z mála má kompletně nový roster. Nejlépe po základní části vypadají MAD Lions, G2 či Vitality. Francouzská organizace ovšem poslední dvě výhry měla poměrně divoké a v dlouhých utkáních byla nucena otáčet - o čisté zisky bodů se nejednalo.

Formát nyní rozdělil týmy do dvou skupin, celky byly dány do výkonnostních košů podle umístění. Nejlepší dvě organizace ze základní části měly právo volby do svého úvodního zápasu. Logicky šly do té papírově lehčí varianty, tedy Vitality si zahrají s Heretics, MAD Lions zase s Astralis. Zbývající dvojice pak tvoří KOI proti SK Gaming a G2 s BDS.

Zápasy se budou hrát formátem BO3, vítězové z každého zápase si zahrají kvalifikační zápas o postupu do finálové fáze. Poražení z každého kola mají druhou šanci v podobě Loser’s bracketu.
Konečný stav tabulky po základní části Winter Splitu
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.