League of Legends

Základní část LCS je u konce. TSM na prvním místě, poslední play-off spot získali Golden Guardians

Základní část LCS je u konce. TSM na prvním místě, poslední play-off spot získali Golden Guardians
2. 8. 2021
  |  

Máme za sebou 27 zápasů letního splitu v LCS a 8 týmů již vyhlíží klíčové play-off, kde se rozdají tři postupová místa na vysněné Worlds. Finiš základní části nejlépe zvládli TSM, kteří skončili na prvním místě, druhé místo obsadili 100 Thieves.

Oba nejlepší týmy tabulky šly do posledního týdne s tím, že potřebují uhájit náskok před dotírajícími se Cloud9 či Evil Geniuses. Cíl byl splněn, o něco větší radost nakonec mohou mít v táboře TSM, kteří zvládli klíčový duel proti 100 Thieves a následně uhájili jednobodový náskok i v následujících dvou utkáních.

Tým i s českým asistentem trenéra Freezem ovšem nemusí nijak zoufat, mezi prvním a druhým místem není rozdíl při nasazování do vyřazovací části. Obě organizace tak splnily základní část letního splitu na jedničku, protože se představí rovnou v semifinále, což značně zvyšuje šance na celkové vítězství a možnost bookovat letenky do Číny, kde se později letos uskuteční Worlds.
Důkazem spokojenosti 100 Thieves může být i fakt, že do posledního utkání s Evil Geniuses vyslali svou akademii. Tím soupeřům zlehčili závěr ligy a velké překvapení letního splitu nakonec skončilo na třetím místě, což znamená, že ve čtvrtfinále se utkají s Dignitas – papírově nejlehčím soupeřem z top šestky.

Vzhledem k match-upu Dignitas – Evil Geniuses je tedy jasná zbývající dvojka, kterou tvoří Cloud9 a Team Liquid. Vítězům jarního splitu, potažmo Lock-in turnaje, se letní split vůbec nepovedl. Málokdo by asi čekal, že tyto dva týmy skončí až na čtvrtém a pátém místě, a rematch finále se uskuteční již zkraje play-off. Obě organizace se musí z nepovedené základní části rychle oklepat a naladit formu na play-off, které může sezónu ještě zachránit.

Závěr ligy se vůbec nepovedl Immortals, kteří měli sérii čtyř výher a ještě měli možnost přeskočit Dignitas, čímž by si polepšili v tabulce o jednu pozici. Bohužel, tentokrát přišly tři prohry v řadě, a to i proti papírově slabšímu týmům jako FlyQuest či Golden Guardians.



Právě tato poslední jmenovaná dvojice byla jediná, která neměla jistotu play-off a svedla společný souboj o osmé místo. Ačkoliv měli FlyQuest náskok jednoho bodu, svou pozici neudrželi a sezóna tak pro loňského účastníka Worlds předčasně končí.

Naopak Golden Guardians k závěru letního splitu ze sebe vydali všechny možné síly a představí se alespoň v jednom kole play-off, kde byli nasazeni do Loser’s bracketu. Sice mají shodně 14 bodů s FlyQuest ale lepší vzájemné zápasy jim v tabulce zajistily lepší umístění – podobný příběh se konal i u Evil Geniuses a Cloud9. Vítězství nad nimi se tedy ukázalo jako klíčové.
 

Konečná tabulka:

  1. místo: TSM – 30b (postup do semifinále)
  2. místo: 100 Thieves – 29b (postup do semifinále)

  3. místo: Evil Geniuses – 28b (postup do čtvrtfinále)
  4. místo: Cloud9 – 28b (postup do čtvrtfinále) 
  5. místo: Team Liquid – 27b (postup do čtvrtfinále) 
  6. místo: Dignitas – 23b (postup do čtvrtfinále)

  7. místo: Immortals – 20b (postup do Lower Bracketu)
  8. místo: Golden Guardians – 14b (postup do Lower Bracketu)

  9. místo: FlyQuest – 14b (bez play-off)
  10. místo: CLG – 12b (bez play-off)
Zdroj úvodní fotografie: Twitter @TSM
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.