Dota 2

Začíná The International 11! Do boje o nesmrtelnost jdou i SabeRLight-, skiter a BOOM

Začíná The International 11! Do boje o nesmrtelnost jdou i SabeRLight-, skiter a BOOM
14. 10. 2022
  |  

Pouhý den nás dělí od startu vrcholu letošní Dota 2 scény. Jako již každoročně je i letos The International tím největším turnajem, po jehož trofeji touží každý profesionální hráč, kterého se poprvé v historii zúčastní více než jeden český či slovenský hráč.

Loňský jubilejní desátý ročník byl teprve druhým The International, který se odehrál v Evropě, konkrétně v rumunské Bukurešti. Nejprve v roce 2020 odložen úplně, poté se turnaj přesunul ze Švédska kvůli silným opatřením proti pandemii COVID-19. Fanoušci se tak v Bukurešti těšili na první velký turnaj před živým obecenstvem. Bohužel pandemie nakonec nedovolila vstup fanoušků ani v Arena Naţională. Šampionát překvapivě ovládli hráči východoevropské organizace Team Spirit. Jako vítězové si odnesli osmnáct z celkových čtyřiceti milionů, které se nacházely v prize poolu turnaje. 

Situace letos je zásadně jiná. Turnaj se odehrává v Singapuru a prize pool činí „pouhých“ 15,7 milionů dolarů. Nižší prize pool měl turnaj naposledy v roce 2014, ve svém čtvrtém ročníku. Není jisté, zda bylo možné udržet každoroční růst, který se loni zastavil na celkové částce 40 018 195 dolarů, avšak společnost Valve, která stojí za vývojem hry Dota 2, letos vůbec situaci nepomohla. Odfláknutý Battle pass uvnitř hry, který každoročně stojí za majoritní většinou celkového prize poolu (25 % z každého prodeje jde přímo do celkové částky), znamená, že fanoušci a hráči neutrácejí tak velké peníze a sami cítí, že firma Valve nevěnuje jejich oblíbené hře, ale ani samotnému The International pozornost, kterou si zaslouží. Nepříliš zvládnutá organizace DPC sezony i samotného turnaje celý pohled umocňují. 

Nicméně i tak se může zdát, že Dota 2 je alespoň herně na pomyslném vrcholu nebo se mu velmi blíží. Turnaje se účastní rovnou dvacítka týmů, což je poprvé v historii a jejich konkurenceschopnost a celková úroveň a šířka hráčského talentu je takřka bezprecedentní. Je škoda, že celkový prize pool je nižší než kolik si odnesl první tým loňského ročníku, i tak se však bude jednat o jeden z nejprestižnějších turnajů v historii, alespoň co se hráčské kvality týče. Ne nadarmo se hraje o trofej Aegis, která značí nesmrtelnost. 

Do bojů se zapojí hned tři hráči z českých a slovenských rybníčků. A všichni tři působí v týmech, které mohou pomýšlet na příčky nejvyšší: český midař BOOM nastoupí za tým Gaimin Gladiators, který bude patřit mezi největší černé koně celého turnaje. Offlaner SabeRLight- hájí barvy největšího zástupce severoamerického regionu TSM. Na turnaj se podíval už minulý rok, tehdy ještě pod vlajkou Team Undying, nasbíral tak cenné zkušenosti. Výborně se letos prezentuje slovenský carry hráč skiter, který v západoevropském regionu patřil s týmem Tundra Esports mezi nejlepší organizace na scéně.

Skupiny na The International zdroj: Twitter @Dota2

Týmy se nejprve utkají ve dvou skupinách po deseti, ve formátu BO2 zápasů. Následovat bude již tradiční double-elimination bracket. První čtveřice z každé skupiny se kvalifikuje do horní části vyřazovacího pavouka, následující čtyři týmy do dolní části a poslední dvě příčky na turnaji skončí.  

Turnaj začíná v sobotu 15. října ve 4 hodiny ráno našeho času. I přes nepříjemný časový posun se však prozatím většina herních dní zvládnout dá: pokud se začnete dívat v osm ráno, měli byste ve skupinové fázi mít každý den možnost výběru z cca 15 zápasů na pěti streamech. 

Jak se povede českým a slovenským zástupcům? Ovládnou turnaj navrátivší se čínské týmy? Anebo bude dominovat západoevropský region, který má na turnaji šest (tedy nejvíce) zástupců? Na všechny tyto otázky dostaneme již brzy odpověď a web Sazka Esport bude u toho s vámi!


Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.