League of Legends

Začíná poslední hrací víkend LEC, Vitality i GIANTX v ohrožení

Začíná poslední hrací víkend LEC, Vitality i GIANTX v ohrožení
28. 6. 2024
  |  

Fnatic zabojují o první dvě místa, zbytek Čechů zase nemá nic jistého. Skončí Vitality letos poprvé mimo play-off?

Den D je tu. Nebo přesněji Dny D, jelikož hrací víkend LEC je rozprostřený na sobotu i neděli. Jde do tuhého, koncem týdne bude jasné, kdo černého petra vyfasoval tentokrát a skončí mimo vyřazovací boje. Postoupit může 8 týmů, přičemž již polovina tabulky o play-off nepřijde. Jsou to celky Fnatic, G2, BDS a SK Gaming. Tato čtyřka předváděla nejvíce konzistentní výkony a nebýt i poslední porážky, mohl Humanoid a spol. natáhnout sérii výher na číslo 7, ale v cestě jim stál rival G2.

Na prvním místě je ovšem bodová shoda 6-1, zde proběhnou boje o top dvojku a tedy výhodnější nasazení, které ulehčí start play-off. Nedělní souboj mezi BDS a Fnatic bude o to více pikantní, protože je pravděpodobné, že vítěz si umístění v nejlepší dvojice udrží. O podobný úspěch se pokusí ještě SK Gaming a G2, které má ovšem pouze bodů 5 a je to méně pravděpodobné.

Zajímavé jsou také boje ve druhé polovině tabulky. Obzvlášť, pokud fandíte českým hráčům. Jak Carzzy, tak i Jackies s Patrikem mají z 7 zápasů pouhé dvě výhry a čeká je tvrdý souboj o přežití. Zejména z pohledu Vitality nejde o nic lehkého, protože vyzvou jak SK Gaming, tak i G2, tedy prozatimní top týmy splitu. Dvě porážky mohou být velmi kritické.

GIANTX čekají o něco lehčí souboje. Duely s Rogue a Karmine Corp rozhodně nejsou neřešitelné a organizace určitě směřuje na první 2-0 víkend. Jedna výhra pomůže, dvě jsou komfortní a zajistí jistý postup. Pokud se to povede, zvládnou GIANTX potřetí v řadě poskočit na poslední chvíli do play-off.

Naopak Vitality dost možná čeká až katastrofální výbuch. Ambiciózní tým vyhlíží Worlds, vypadnutím takto brzy by zhatil všechny svoje šance. Roster se musí ukázat v tom nejlepším světle, pokud chce vyřazovací boje ještě zažít. 

Nejhorší výchozí pozici mají MAD Lions KOI. Kometa zimního splitu a nečekaný finalista šel výkonnostně dolů a momentálně má jediný bod. Také oni potřebují dvě výhry, ale proti BDS je nečeká nic lehkého, proti Rogue sice bodovat mohou, ale celkové dva budou pravděpodobně málo.

Vrchol základní fáze LEC Summer Splitu začíná tradičně v sobotu a v neděli od 16:00. 

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.