CS:GO

Začíná play-off ESL Pro League S18: FaZe chtějí obhájit titul, Vitality potvrdit pozici jedničky

Začíná play-off ESL Pro League S18: FaZe chtějí obhájit titul, Vitality potvrdit pozici jedničky
26. 9. 2023
  |  

Po bezmála měsíční skupinové fázi jde v osmnáctém vydání populární ESL Pro League do tuhého. Z celkových dvaatřiceti týmů zůstala v turnaji pouze polovina, která se bude ucházet o titul, 200 tisíc amerických dolarů a místenky pro turnaje IEM Katowice 2024 a BLAST Premier World Final 2023. Ve hře zůstávají stále favoriti jako G2, Vitality nebo FaZe, z kola ven jsou naopak po nepřesvědčivých výslecích celky jako Cloud9, Liquid, NIP a Heroic.

Hořkosladký turnaj ESL Pro League S18 se blíží ke svému konci. EPL poznamenaná zejména vydáním téměř otevřené bety CS2 stále zaměstnává v CS:GO šestnáct týmů, pro které vítězství v turnaji mimo zajímavé peněžní výhry přinese i jistou účast na dvojici velkých turnajů.

První kolo vyřazovací části

Play-off odstartuje úderem úterní půl čtvrté hodiny odpolední. V úvodních duelech se představí fnatic proti Monte a Astralis proti Eternal Fire. První zmiňovaný zápas jasného papírového favorita nemá. Monte se do vyřazovací části probojovali z Last Chance skupiny B po skalpech Heroic a MIBR, fnatic naopak díky vítězství 2:1 nad Apeks opanovali Lower Bracket skupiny C.

To Astralis budou ve svém duelu proti tureckým Eternal Fire v očích diváků výrazným favoritem. Sestava kolem blameFa po úvodním neúspěchu ve skupině A proti NIP zabrala v Lower Bracketu a bez ztráty mapy zdolala trojici ORKS, GamerLegion a FURIA. Organizaci se navíc povedlo podepsat právě svého IGL Benjamina "blameF" Bremera na další dva roky, což signalizuje líbivou spolupráci s vedením týmu. Pro Eternal Fire je samotný postup do play-off z Last Chance skupiny D jakýmsi zadostiučiněním. Zda-li se povede překvapit i proti Dánům, napoví dost možná výkony individualit XANTARESe, woxica nebo Wicadii.

Ve večerních duelech pak vyzvou Virtus.pro jihoamerické 9Z a MOUZ si to rozdají s FURIÍ. Pro oba zápasy budou v roli favoritů první zmiňované celky. Virtus.pro po uspokojivém postupu ze skupiny D drží své šance na postup vysoko, jedinou komplikací může být skvěle vyhlížející trio soupeře: dgt, dav1deuS a try.

MOUZ pak od 19:00 potáhnou do boje s Mekkou brazilského CSka FURIÍ. Již tradičně se v offline prostředí daří slovenskému frozenovi, kterého s ratingem 1.21 stíhá Maďar torzsi. V týmu oponenta si třetí tým skupiny B bude muset dát pozor zejména na KSCERATA, ve prospěch by MOUZ ale mohlo hrát nepříliš pozitivní rozložení soupeřova týmu.

Druhé kolo vyřazovací části

V druhém předkole na své soupeře čekají týmy, které ve skupinách nestačily na jediného soupeře, když prohrály své finálové duely Upper Bracketu. Ve středu od 15:30 vyzvou lepšího z dvojice fnatic, Monte hráči Complexity. Jediný severoamerický tým, který se probojoval do pokročilé části turnaje zvládl své zápasy proti 9INE a Cloud9ve skupině D, ve finále UB ale nestačil poměrem 1:2 na G2.

Brzké středeční odpoledne do vyřazovacích bojů vyšle i tým BIG. Německá organizace čeká na vítěze duelu mezi Astralis a Eternal Fire, proti oběma soupeřům by ale měla nastoupit v roli favorita. BIG hráli ve skupině B skvěle, na úvod se sice trápili 2:1 s Monte, následně ale vyškolili Heroic 2:0 a v rozhodujícím duelu proti ENCE jim v cestě za úspěchem stál nespoutaný Španěl SunPayus.

Večerní program odstartuje duel mezi Movistar Riders a vítězem zápasu Virtus.pro-9Z. ESL Pro League patří historicky mezi turnaje, kde se Španělům daří a na Maltě to potvrdili i nyní. Své zápasy proti FURII a GamerLegion zvládli bez ztráty mapy, zkouška ohněm proti Vitality ale končila nulou na jejich straně. I tak se ale fanoušci rychlého Counter-Striku mají na co těšit, pokud VIrts.pro ovládnou svůj duel s 9Z, znovu se v turnaji potkají celky s diametrálně odlišným přístupem ke hře.

Spolu s Movistar Riders vstoupí do play-off i hráči FaZe. Obhájce titulu z ESL Pro League S17 se na posledních turnajích hledal. Ve skupině C navíc ve finále Upper Bracketu nestačil na NaVi poměrem 2:0 a spekuluje se, že v týmu bude potřeba změna. I přes místenku v druhém kole vyřazovací části FaZe nebude čekat jednoduchý duel, jak MOUZ, tak FURIA mají rozhodně co nabídnout a postup dále pro posledního vítěze Grandslamu není jistotou.
Myslím si, že jsme ještě zdaleka nedosáhli našeho peaku.
Mantuu
Sniper BIG

Kdo bude čekat ve čtvrtfinále?

Zatímco dvanáct týmů bude v úvodních dvou dnech zápolit o místo ve čtvrtfinále, čtyři celky mají již místo mezi nejlepší osmičkou jisté. Ze skupiny A postoupili do kýžené pozice v play-off Vitality. Vítěz Gamers8 odstartuje své putování vyřazovací částí ve čtvrtek od 15:30, problémem pro úřadujícího šampiona Majoru a aktuální světové jedničky ale může být dlouhá pauza mezi posledním zápasem skupiny a zmiňovaným čtvrtfinále.

O něco příjemnější to budou mít hráči NaVi. První mezinárodní sestava ukrajinské organizace na své cestě skupinou C neztratila jedinou mapu, když vynulovala po 5yclone i Apeks a FaZe. Pro Natus Vincere se také jedná o speciální turnaj, sestava pod vedením finského IGL AleksiB si zde totiž začíná znovu říkat o pozornost a s1mple si své spoluhráče opravdu pochvaluje.

Překvapením nebyl přímý postup ENCE, Snappiho sestava sice nepodala zrovna bezkonkurenční výkon v zápasech s MIBR a BIG, díky dvojici SunPayus a NertZ to ale na čtvrtfinále stačilo. Jestliže papírové předpoklady padnou na úrodnou půdu, prověří mezinárodní sestavu finské organizace tým Virtus.pro, variantou ale je i souboj proti bývalému týmu SunPayuse, který jej vystřelil do povědomí T1 organizací.

Posledním do party jsou G2. Vítěz skupiny B již tradičně patří mezi favority na zisk titulu a svou pozici budou chtít na Maltě potvrdit i nyní. Herně se navíc během prvního zápasu dařilo i jinak killově nevýraznému HooXimu a vypadá to, že vítěz dvou největších IEM turnajů za rok 2023 bude chtít těžit ze skvělé týmové fazóny i v náročném pavouku play-off.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.