League of Legends

Začíná očekávané LEC play-off, do akce jdou také všichni Češi a Slováci

Začíná očekávané LEC play-off, do akce jdou také všichni Češi a Slováci
25. 3. 2022
  |  

Dlouhá pauza je u konce. LEC týmy dostaly 2 týdny na pořádnou přípravu, kterou musí v play-off zúročit. Kdo a jak trénoval se ukáže už tento víkend.

Nezvykle dlouhá přestávka po základní části zastihla evropské organizace. Pro pro nějaké celky to může být výhoda, například Team Vitality do vyřazovací části postoupili jenom tak tak a extra čas mohl pomoci k vychytání nedostatků. Naopak Misfits by zase možná rádi šli rovnou do akce hned po 18. zápase, aby využili svého momenta a skvělého finiše, který je vyšvihnul až na třetí místo. 
 
Pauza je však konečně u konce a play-off začíná. Jaké nás čekají série?
 

Rogue (1) vs. Misfits (3) - 25. března, 18:00

Jako první jde do boje lídr tabulky. Rogue již potřetí ovládli celou základní část a opět mají ideální výchozí pozici do play-off, podaří se jim konečně výborné umístění přetavit ve trofej? Jakožto nejlepší celek si hráči mohli vybrat, koho za soupeře z top 4 chtějí. Volba padla na Misfits, což se z jejich pohledu jeví zřejmě jako nejrozumnější volba. 
 
“G2 jsou pro nás méně čitelní, jsou tam tři různí tahouni a za dva týdny scrimů si mohou něco nového připravit. Misfits jsou hlavně o Vetheovi, proto jsme chtěli je,” popsal volbu v pořadu Insight on Esports toplaner Rogue Odoamne. Sám je stále trochu překvapený, že Misfits podle něj skončili třetí. “Nikdo si jich moc nevšímal a najednou byli vysoko,” pokračoval. Pokud by si toplaner mohl vybrat kohokoliv z play-off, zvolil by Excel.
 
Je pravda, že úspěch Misfits hodně závisí právě na Vetheovi. Francouzský midlaner je stand-out hráčem jara a zároveň horký kandidát na zisk ocenění MVP celého splitu. Má nejvíce killů z celého LEC (98) a nikdo jiný v rámci týmu se na nich nepodílí více (34,3 %). 
 
Rogue věří, že našli recept, jak Vethea zastavit. Musí si dát ale pozor také na Slováka Neona, ADC za sebou má velmi povedený split a právě on je druhou největší zbraní Misfits. Na botlince se však lídr tabulky bát nemusí, duo Comp a Trymbi patří mezi ty nejlepší v celé lize. 
 
Zkušenosti mohou být na straně Rogue, protože účast v play-off pro ně není žádnou novinkou. Podívali se také na poslední Worlds, což pamatují hned tři členové rosteru. Pro Compa a Malranga to bude v LEC vyřazovací části premiéra. 
 
Velkými favority podle bookmakerů jsou Rogue, zvládnou tuto těžkou roli proti rozjetým Misfits? Série začíná v pátek 25. března od 18:00.
 

Fnatic (2) vs. G2 (4) - 26. března, 17:00

El Clássico, derby, souboj gigantů… Zápasy Fnatic a G2 mají vždy speciální náboj a klání těch nejlepších si užijeme hned zkraje play-off. Vzhledem k volbě Rogue na sebe tyto dvě organizace zbyly, a rozhodně si mají co vracet, protože mezi nimi panuje dlouhodobá rivalita.
 
Fnatic dlouhodobě byli evropskou jedničkou, ovšem do doby, než se G2 zjevilo na scéně jako uragán. Od té chvíle je dokázali přeskočit v počtu vyhraných titulů a mezinárodní úspěchy mají z nedávné doby také lepší. Z pohledu Fnatic to ale vypadá, že se misky vah začínají zase obracet.
 
Tradiční evropský tým totiž dlouho nad svou hlavu nepozvedl žádnou trofej a postupně mění roster k obrazu svému. Upset a Hylissang jsou jistoty, které doplnil Wunder právě z G2, RazorK a Humanoid. Výsledek? Za několik měsíců je veřejnost označuje jako nejlepší tým a největšího favorita na výhru v play-off, ač skončili o bod za Rogue. Postupem času jejich forma rostla nahoru a všichni očekávají velmi silné play-off Fnatic.
 
Dobrou zprávou pro české fanoušky je, že Humanoid je ústřední postavou rosteru. Chopil se role lídra v zápasech i mimo nich a právě on má být tím faktorem X, který dovede Fnatic k zašlé slávě. A v ideálním případě vyhraje třetí split po sobě, protože je stále úřadujícím šampionem díky triumfu s MAD Lions.
 
A G2? Jejich split byl nahoru dolů. Nový roster působí, že se stále trochu hledá a nemůže najít svou identitu. Velmi dobře vypadá toplaner BrokenBlade, kterému se vkládá velká důvěra přidělenými zdroji a picky. Z obvyklého tahouna caPse se stal spíše někdo, kdo hraje na midu mágy a podporuje ostatní. Flakked je solidní ADC, o něco lepší však působí jeho support Targamas. 
 
Potenciál roster rozhodně má, ale nebudí takovou hrůzu jako kdysi. Poprvé se také stalo, že nikdo z hráčů nebyl vybraný v All-stars sestavě základní části. Škodí jim právě nevyrovnanost, G2 často mají skvělý vstup do zápasu, ale přechodem do mid a late gamu trochu ztrácí půdu pod nohama. Jako kdyby scházel jasný gameplan a in-game leader, který řekne, co a jak se bude dít. Podobnou roli kdysi měl Perkz, není možná proto divu, že bez něj úspěchy nepřichází.
 
Po dlouhé době si Fnatic mohou užít roli velkých favoritů a tuto pozici budou chtít potvrdit. Série začíná v sobotu 26. března od 17:00.
 

Excel (5) vs. Team Vitality (6) - 27. března, 17:00

Jediný zápas Loser’s bracketu. Pokud některá z těchto organizací chce pomýšlet na titul, má před sebou dlouhou cestu. K trofeji vede pět BO5 sérií, přičemž po cestě narazí vždy na velmi silného protivníka. V těchto momentech se ukazuje, proč má velkou hodnotu skončit v nejlepší čtyřce.

Oba týmy jdou do vyřazovací části však v trochu jiném rozpoložení. Zatímco v Excel jsou rádi, že prolomili prokletí a poprvé se play-off účastní, tak Vitality jsou za očekávaním. Určité porodní bolesti se novému „supertýmu“ určitě předpokládaly, v této fázi však měli už všem budit obrovský strach. Realita taková není, Perkz a spol. nemohou najít svou herní pohodu a v zápasech působí mnohdy ztraceně. 

Zvenku se těžko odhaduje, čím to může být. Talent jednotlivých hráčů je nerozporovatelný, společná synergie ale zatím trochu chybí. Předpokládá se, že právě v těchto vypjatých momentech a play-off hráči získají potřebnou motivaci ze sebe vydat to nejlepší. Tímto je proslulý právě Perkz, který je zvyklý vyhrávat. Za svou kariéru získal první místa v NA, EU i na mezinárodní scéně a rád by přidal další do sbírky, tentokrát v barvách Vitality.

Jenomže ač o sobě hráči říkají, že kvalitu mají, na Riftu to zkrátka není vidět. Jak se dokázali zlepšit za poslední dva týdny uvidíme brzy proti Excel, kteří do play-off půjdou možná méně nervóznější. Roster se bude rozhodně chtít opřít o zkušenosti supporta Mikyx, LEC i MSI šampióna. 

Zápas Carzzyho a Patrika na botu lze sledovat v neděli 26. března od 17:00.


Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.