League of Legends

Začíná letní split LEC. Podaří se někomu sesadit z trůnu G2?

Začíná letní split LEC. Podaří se někomu sesadit z trůnu G2?
7. 6. 2024
  |  

Offseason je u konce a evropská špička od soboty znovu rozehraje populární LEC. Tentokrát i s malými změnami ve formátu.

League of Legends je esport o 10 hráčích a vždy vyhraje G2. Známé fotbalové pořekadlo by šlo aplikovat i pro evropské LoLko, protože to, co předvádí organizace v čele s Capsem nemá obdoby. Čtrnáct celkových titulů, což je dvojnásobně více, než mají druzí Fnatic v čele. 

Aktuálně se navíc G2 těší sérii 4 trofejí v řadě a pokud vyhrají i letní split 2024, získají další rekord. Již dvakrát v historii podobnou šňůru vítězství získali, ale natáhnout ji na pět zlatých se zatím nikdy nepovedlo. Jednou je sesadili Fnatic, podruhé MAD Lions. Trochu symbolicky jde o oba letošní finalisty, ale ani jednomu se nepovedlo silné G2 porazit.

Caps a spol. se navíc do LEC vrací po poměrně zajímavém MSI, kdy po 5 letech zvládli porazit v BO5 sérii čínský tým. Top Esports doslova smetli 3:0 a vybojovali si odvetu s T1, ovšem korejský gigant byl i podruhé nad jejich síly.

Vraťme se ale zpět na starý kontinent, kde nás budou zajímat opět primárně čeští hráči. Naši zem opět budou reprezentovat čtyři borci, což je mimochodem také 3. až 4. nejpočetnější národnost v LEC společně s Poláky. První místo patří Korejcům (9) a poté Španělům s Francouzi (8 a 7). 

Největší naděje opět připadají Fnatic s Humanoidem a koučem Nightsharem. Podle prognóz expertů i fanoušků jde kvalitativně o druhý nejlepší tým, což pravidelně dokazují doma i venku. Stále je ale trápí obrovské výpadky formy. Nejviditelnější důkaz proběhl právě na MSI, kde Fnatic doslova vybouchli proti outsiderům Team Liquid. Situace se následně řešila i hojně na sociálních sítích, kdy se veřejně omlouval Noah a šířilo se také zákulisní video s proslovem RazorKa. 

Dokáží se hráči z tohoto oklepat a hlavně se poučit? Rozhodně by bylo na čase, protože potenciál roster rozhodně má. Pokud ovšem nedokáží znovu proměnit své šance a například se ani nedostat na Worlds, přijde velká obměna týmu, která se možná dotkne i českého trenéra.

Carzzyho peak coming?

U nejúspěšnějšího českého hráče platí jedna věc. Nevyzpytatelnost. Z historických sezón ovšem víme, že jednou v roce odehraje split v naprosto fantastické formě, kdy patří mezi vůbec nejlepší hráče celé ligy. V zimě se hráči Vitality ještě trochu hledali, ale na jaře ukázali zajímavé věci. Vyroste forma ještě o něco více?

Rosteru rozhodně pomůže akvizice nového junglera Lyncase. Litvan přichází z akademie Karmine Corp, kde se mu dařilo jak na domácí, tak i mezinárodní scéně. Jde navíc o vysněného hráče kouče Maca, který se na něj vyptává již několik splitů v řadě a chtěj jej do MAD Lions i právě do Vitality. Duo se konečně spojuje.

Právě jungle byla jedna ze slabin týmu. Daglas si příliš nevyhovoval s Vetheem a šlo o nejhorší článek jinak celkem fungujícího line-upu. Toplaner Photon byl solidní a botlinka Carzzy s Hylissangem, pokud tedy neintí Hyli, patří k tomu nejlepšímu v LEC. Nový jungler by měl pomoci i midařovi Vetheovi. 

Vitality patří mezi černé koně splitu a mělo by se s nimi počítat. Dlouhá pauza a čas na přípravu jim navíc umožnila se dostatečně sehrát a vychytat chyby.

Probudí se GIANTX?

Poslední česká čtyřka hájí barvy GIANTX, konkrétně samozřejmě Patrik a Jackies. Také oni u sebe přivítali nového junglera, jmenovitě Juhana. Pokud je vám tento nick povědomý, tak myslíte správně. Jde o světového šampiona v barvách DRX. I když většinu zápasu odehrál Pyosik, také on se v některých zápasech objevil a může se tímto titulem pochlubit.

Rozhodl se začátkem roku odejít do Evropy a aby se pomohlo aklimatizaci, začal nejprve ve španělské akademii GIANTX. S nimi skončil na třetím místě LVP Superligy. Management určil, že už je čas, a vyměnil ho za jiného Korejce Peache. České duo se tak potká s novým junglerem a i jiným toplanerem. Legenda Odoamne byl vyměněn za jiného hráče z akademie, TheAntonio. Španěl patří mezi legendy ERL scény a ve svých 25 letech bude jedním z nejstarších rookies vůbec.  

GIANTX v tomto roce patří mezi nejslabší týmy, ale alespoň se pokaždé dostanou do play-off. V obou případech z toho bylo osmé místo, což sice není katastrofické, ale zároveň to není vůbec oslnivé. Mladý Jackies již nasbíral nějaké zkušenosti a je na čase je proměnit v lepší umístění. Má kolem sebe zkušené hráče a nového junglera. Pokud se nepodaří ani letní split, je možné, že dojde na větší řez rosteru, protože výsledky nepřichází.

Úprava základní fáze

LEC sice tak drastické změny jako LCS nepodnikla, ale také v Evropě dojde na menší úpravu. Jde o úvod soutěže a BO1 duely. Doposud týmy hrály 3 utkání v týdnu proti třem různým soupeřům. Na to si organizace stěžovaly, jelikož bylo málo času na přípravu. 

Liga je vyslyšela, tři zápasy se odehrají pouze v úvodním týdnu, zbytek bude po dvou. I z tohoto důvodu se začíná o trochu dříve, jelikož se hlavní fáze o něco protáhne. Nyní skončí 30. června, poté se týmy přesunou do play-off, které potrvá zhruba měsíc. Ještě před Worlds pak proběhnou Season Finals pro nejlepší mužstva roku.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.