League of Legends

Začíná LEC Winter Group Stage, týmy zabojují o kvalifikaci do závěrečného play-off

Začíná LEC Winter Group Stage, týmy zabojují o kvalifikaci do závěrečného play-off
9. 2. 2023
  |  

Po třech hracích dnech přichází na řadu první play-off bracket. Nejlepší osmička LEC týmů rozdělená do dvou skupin už nyní okusí atmosféru BO3 zápasů.

Zatímco loni by LEC stále byla v základní části a kolotoči BO1 utkání, nyní se přesouvá do zajímavější fáze. Nový formát zatím sklízí chválu, hned zkraje sezóny připravil napínavé zápasy a velká překvapení. Po třech týdnech již některé organizace začaly předělávat své rostery, nepovedený začátek odnesl coaching staff Excel a předpokládájí se přestupy i hráčským směrem, ve Fnatic také.

Zbylá osmička řeší příjemnější starosti, a to přípravu na nadcházející BO3 série. Pro připomenutí nového formátu, po skončení základní části byly týmy rozděleny náhodným losem do dvou skupin. První a druhá nasazená organizace, tedy Vitality a MAD Lions, měly právo volby soupeře.

Mini play-off se hraje systémem Double Elimination, vypadnuvší týmy mají k dispozici „druhý život“, tedy pokud prohrají napoprvé, nemusí zatím zoufat. Z této fáze vyjdou dohromady čtyři postupující, kteří se následně utkají až do konečného vítěze.

Nadcházející víkend jsou na programu všechny série, v pondělí 13. února si to o přímý postup rozdají vítězové úvodních duelů. Zbytek týmů a zbývající dva postupující veřejnost pozná následující víkend 18. až 19. února.
Vítězové si zahrají rovnou o postup, vypadnuvší dostanou vždy 1 šancu navíc
Pro české fanoušky bude nejzajímavější série MAD Lions s Astralis, která se odehraje v neděli 12. února od 18:00. Zlatí lvi jsou zaslouženě velkým favoritem, dokonce největším z celého úvodní kola Winter Groups. U nového rosteru byly nějaké otazníky, například spojení botlinky Carzzy + Hylissang, ale sestava funguje. Zápas od zápasu vypadala sehraněji a aktuálně patří mezi kandidáty na celkovou výhru – po nepovedeném minulém roce velký skok.

Podobné obrození mají Vitality, kteří jsou podle kurzů dokonce největším kandidátem na celkové ovládnutí zimního splitu. Ke konci základní části ovšem ukázali, že i oni jsou zranitelní. Nepovedené hry měl Bo, v utkání s BDS si připsal dokonce 11 smrtí, nejistě vypadal i proti Excel. Do té doby působil jako jasně nejlepší hráč soutěže, pro ostatní dobrá zpráva, že i nadaný čínský jungler je jenom člověk.

Vitality společně s MAD Lions ovládli základní fázi a jako soupeře do své série si z dvojice Heretics-SK vybrali nováčka soutěže. Logická volba, španělská organizace splnila povinnost umístěním v top osmičce, ale veřejnost příliš neuchvátila. Solidní výkony střídají horší a v těžké konkurenci se od nich příliš neočekává.

Pozitivním překvapením splitu jsou SK Gaming a BDS. První jmenovaný tým nastoupí do zcela vyrovnaného zápasu s KOI, ale pokud bychom měli brát formu ze základní části, favoritem jsou SK Gaming. Botlinka z LFL Exakick a Doss vypadá zatím jako skvělá trefa. Pro KOI zase hovoří zkušenosti a sehranost, přeci jen stále jde o úřadující LEC šampiony. Pokud dokáží zapracovat na chybách, mohou ještě play-off projít daleko.

Poslední sérií jsou právě G2 a BDS. Nejúspěšnější tým evropské historie je mnohými označován jako nejlepší roster ze základní části, i když skončil na třetím místě. Botlinka Hans Sama a MikyX vypadá skvěle, stejně tak jako LFL jungler Yike a nesmíme zapomínat na x-faktor Capse. Proti BDS lze očekávat otevřenou partii, francouzský tým je hodně pro-aktivní a jejich zápasy mají obvykle mnoho akce. Ta by mohla G2 překvapit a připravit jeden ze zajímavých upsetů.

Zápasy lze sledovat tradičně na Twitch či YouTube kanále LEC, pro český komentář lze naladit Hitpoint.  

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.