League of Legends

Začíná LEC Group Stage, v jedné skupině se utkají všichni Češi

Začíná LEC Group Stage, v jedné skupině se utkají všichni Češi
15. 7. 2023
  |  

Druhá ze třetí fází LEC je tu! Zbývá osmička nejlepších, která se popere o čtyři postupová místa do závěrečného play-off.

Čas na české souboje. Rozlosování skupin na jednu stranu bracketu poslal všechny tuzemské hráče, dojde dokonce i na přímý ADC souboj mezi Carzzym a Patrikem. MAD Lions s Excel odehrají úvodní duel skupinové fáze, vítěz dostane příležitost zabojovat o přímý postup a poražený si teoretickou kvalifikaci prodlouží ještě o Lower Bracket.

Jelikož je ve stejné skupině i Humanoid s Nightsharem, znamená to, že minimálně jeden tým s českým zástupcem projde do závěrečné top čtyřky. I kdyby jedno postupové místo zabralo SK Gaming, to zbývající připadne buď Fnatic, Excel či MAD Lions. Doufejme ale, že se povede zabrat kvalifikační místa rovnou obě.

V sobotu od 18:00 začne „české“ derby, obě ADC jdou do souboje v jiném rozpoložení. MAD Lions jsou sice úřadující mistr, ale po čtyřech výhrách v základní fázi prišlo pět porážek v řadě. EXCEL je zase vůbec poprvé v tomto roce v druhé fázi, doposud z toho bylo dvakrát poslední místo. Příchod Korejce Peache tým rozhodně oživil, právě výkony junglera jsou jedním z hlavních sil britského týmu.

Na druhé straně se naopak Elyoya trápí, nemá za sebou příliš povedené intro a ani nikomu ze spoluhráčů to příliš „nekliká“. Podobná situace ovšem nastala minulý split, kdy Carzzy a spol. nakonec dokráčeli pro neočekávané zlato – když jde do tuhého, tato parta je schopná se semknout a vydat ze sebe nejlepší výkon. I přes nepovedený závěr jsou MAD Lions velkým favoritem, zkušenosti ze sérií i mezinárodních zápasů by zde měly promluvit.

Po nich jdou na řadu Fnatic, kteří za sebou mají velké obrození a po G2 jsou dokonce druhý největší favorit na celkovou výhru splitu. Po nepovedených dvou splitech si roster konečně sedl, akvizice botlinky Noah+Trymbi vypadá jako jackpot, společně s nimi se probral i zbytek týmu. Razork má za sebou pravděpodobně nejlepší období ve Fnatic, Oscarinin se naplno aklimatizoval a nakopnutý Humanoid válcuje jednoho soupeře za druhým.

Vše směřuje k tomu, že letní split bude splitem Fnatic, ale v cestě stojí prvně SK Gaming. Tato parta dokázala letos už mnohokrát překvapit, ale prognózy mluví jasně – první BO3 série Summer Splitu by měla dopadnout pro českého kouče Nightshara, který s rosterem zatím dělá divy.

Ve skupině A favoritem G2

Na opačné straně jsou samozřejmě jasným adeptem na postup G2, vítěz zimního splitu a nejlepší tým základní části. V úvodním zápase je čekají KOI, kteří jsou zatím spíše jenom pouhým stínem rosteru, jenž loni dokázal vyhrát celý split.

Pokud G2 skutečně postoupí, utkají se s lepším z dvojice Heretics a BDS. První jmenovaný tým prošel velkým oživením, do rosteru dorazil Flakked z akademie a španělské organizaci se více daří. Naopak francouzský tým, jenž dokázal projít až do finále, také trochu ubral na plynu a stal se více čitelným. V úvodní fázi získal jenom čtyři výhry, což je z jarního top 2 propad.

Program

15. července, sobota
  • 18:00 – XL vs. MAD
  • 21:00 – FNC vs. SK

16. července, neděle
  • 18:00 – TH vs. BDS
  • 21:00 – G2 vs. KOI

17. července, pondělí
  • TBA
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.