Dota 2

Začíná jubilejní desátý ročník The International!

Začíná jubilejní desátý ročník The International!
6. 10. 2021
  |  

Hráči i fanoušci hry Dota 2 se konečně dočkali. Po dvouleté pauze se na scénu vrací nejprestižnější turnaj ve hře Dota 2, The International. Završení uplynulé DPC sezony se odehraje v rumunské Bukurešti od 7. do 17. října 2021.

Pandemie COVID-19 znamenala, že musely i ty největší esportové turnaje musely být odsunuty na druhou kolej. Zdraví, psychická pohoda a návrat celosvětové situace do normálu, to vše dostalo přednost. Výjimkou nebyl ani The International, pravidelný turnaj vývojářské společnosti Valve, který každoročně navyšuje esportové rekordy celkového prize poolu.

Leč se dá otevřeně debatovat nad tím, jak moc bezpečné je konání podobných LAN turnajů v roce 2021, a jestli je svět vůbec znovu v normálu, The International 10 se nakonec po odkladech uskuteční. Cesta do Bukurešti ale nebyla snadná.

Původně se turnaj měl odehrávat ve švédském hlavním městě, Stockholmu, ale kvůli neshodách s tamní vládou ohledně nařízení a omezení v souvislosti s pandemií COVID-19, byla společnost Valve nucena hledat nové útočiště. Turnaj se ze zářijového termínu o měsíc posunul, za přísných opatření se dokonce začaly prodávat lístky pro diváky.
Necelý týden před turnajem však organizace PGL a Valve vydali prohlášení, že diváci se nakonec kvůli horšící se pandemické situaci a nařízeními v Rumunsku turnaje zúčastnit nemohou. Paradoxem celé situace je, že další velký letošní turnaj, rovněž ve hře vyvíjený firmou Valve, PGL Major Stockholm 2021 v CS:GO, se na konci října odehraje v původně zamýšleném místě konání The International a diváci budou mít na turnaj přístup.

Problémy s COVID-19 se bohužel nevyhnuly ani samotným týmům. Přímo na místě se nakazil v podstatě celý čínský Team Aster, další nakažené hlásila také tradiční čínská organizace Invictus Gaming. Skupinová fáze turnaje se odehraje v hotelech za zavřenými dveřmi, kdy nedojde ke kontaktu s dalšími účastníky turnaje či běžnou populací, podobně zasažené týmy tak mohou skupiny v klidu odehrát – za předpokladu, že toho hráči budou schopni. Pokud by problémy s koronavirem pokračovaly i ve vyřazovací části, která se přesune do multifunkční haly Arena Nationala, museli by organizátoři přijmout další striktní opatření.

The International 10 se zúčastní celkem 18 týmů. Dvanáct z nich si zařídilo přímou účast díky umístění v uplynulé DPC sezoně, další šestka pak musela projít regionálními kvalifikacemi. Týmy se utkají o celkový prize pool v hodnotě přesahující rekordních 40 milionů dolarů, přičemž vítěz nejprestižnějšího esportového turnaje celé sezony si odnese částku vyšší 18 milionů dolarů. V obou případech se jedná o absolutní maximum v rámci peněžní odměny v historii napříč esportem.
Před začátkem bitvy o legendární Aegis trofej jsou již známy obě skupiny, které se systémem round-robin BO2 utkají o možnost pokračování na turnaji:
Rozlosování skupin The International 2021
První čtyři týmy v každé skupině postoupí do horní části vyřazovacího pavouka vyřazovací části. Další čtyři týmy pak postupují do dolní části vyřazovacího pavouka a poslední týmy ve skupině na turnaji končí.

Obě dvě skupiny se zdají být nesmírně vyrovnané. Největší favorité na vítězství celého turnaje, týmy  Evil Geniuses a PSG.LGD, jsou pak každý v jiné skupině a potkat se tak případně mohou až ve vyřazovací části.

Obrovská pozornost bude jistě upírána na tým OG, který se turnaje nakonec zúčastní v kompletní soupisce poté, co byla ohrožena účast jejich offlane hráče Sébastiena . Tým OG je totiž obhájcem titulu z roku 2019 a modří již vědí, že stejného vítěze viděl The International i v roce 2018 – OG je tak jediným týmem v historii, kterému se The International podařilo vyhrát dvakrát a rovnou za sebou.

Šance na "Zlatý hattrick" tak stále žije, i když se hráči OG museli po nepovedené DPC sezoně na The International 10 probojovat skrze kvalifikaci. Což je pro ně však možná výhodou, protože vždy raději zastávají roli černého koně – koneckonců, jejich prvotní vítězství v roce 2018 mělo rovněž základy až v evropské kvalifikaci.

Česká stopa na The International 10, Jonáš "SabeRLight-" Volek, hrající za severoamerický tým Undying, se ve skupině utká s nejlepším týmem zmíněného regionu Evil Geniuses, ale také s nejlepšími týmy západoevropského a východoevropského regionu nebo třeba s vítězem letošního ONE Esports Singapore Majoru, týmem Invictus Gaming.

Tým Undying začne svou cestu čtyřdenní skupinovou fází hned ve čtvrtek 7. 10. 2021 v 9 hodin místního času, stejně jako např. týmy OG, Evil Geniuses nebo Virtus.pro.
Celkem se první den odehraje 20 zápasů, které bude možno sledovat na oficiálních turnajových kanálech streamovací platformy Twitch.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.