Dota 2

Začíná jarní tour DPC sezony 2022/2023: Do bojů se zapojí i SabeRLight-, skiter a BOOM

Začíná jarní tour DPC sezony 2022/2023: Do bojů se zapojí i SabeRLight-, skiter a BOOM
13. 3. 2023
  |  

Po dvou týdnech od triumfu Gaimin Gladiators na majoru v Limě se znovu roztáčí kola dvou nejvyšších profesionálních divizí ve hře Dota 2. V první divizi se v severoamerickém regionu o důležité body a účast na berlínském majoru popere český offlaner SabeRLight-, v západoevropské pak slovenský carry hráč skiter. Midař BOOM ustál změny v Team Secret a ve druhé divizi se pokusí znovu postoupit mezi elitu.

Lima Major 2023 v Peru znovu dokázal, že západoevropský region momentálně vládne celosvětové pro scéně. Oba dva finalisté Team Liquid a Gaimin Gladiators pocházeli právě z Evropy a navázali tak na úspěch regionu z loňského The International, který suverénním způsobem ovládl tým Tundra Esports, jehož barvy hájí také slovenský talent skiter.

Hráči měli jen několik týdnů na odpočinek a už musí znovu bojovat o důležité DPC body vedoucí na další major, který se tentokrát bude konat v květnu v německém Berlíně. V konečném důsledku se pak jejich snažení a dostatečný počet DPC bodů odrazí v přímé pozvánce na letošní The International.

V západoevropské divizi se znovu objeví takové týmy jako Gaimin Gladiators, Team Liquid, Tundra Esports, Entity, Nigma Galaxy či OG. Doplní je dvojice nejúspěšnějších týmů druhé divize ze zimní tour, týmy Ooredoo Thunders a Monaspa, které nahradí Team Secret a Into the Breach. Shodou okolností dvě organizace, které mají na soupisce také dva české midaře: BOOMa a Supreama^
.
Znovu se tedy jedná o nejsilnějších region ze všech. Největší nápravu si bude chtít jistě zjednat organizace OG, která nedokázala postoupit na major v Limě. Zajímavé také bude sledovat hvězdné hráče Nigma Galaxy, kteří se po delší době dokázali udržet v první divizi a dalším krokem je dostat Kurokyho tým zpět na major mezi nejlepší hráče dnešní doby. Západoevropský region má k dispozici znovu čtyři kvalifikační sloty.

Severoamerická divize příliš překvapení nejspíš nechystá. Mezi hlavní favority znovu patří týmy Shopify Rebellion a TSM. Organizace Shopify Rebellion se jako nováček scény (avšak s prověřenou soupiskou bývalých hráčů Evil Geniuses, kterou doplnil český talent SabeRLight-) na majoru v Limě uvedla ve skvělém světle, když dokázala obsadit konečné čtvrté místo. Ambice v Berlíně budou jistě ještě mnohem vyšší. Tradiční dva kvalifikační sloty by měli zaplnit právě „rebelové“ a americký gigant TSM, kterému se poslední major nevydařil a obsadil dělené třinácté a čtrnácté místo.

Menší zemětřesení v Team Secret, kteří v minulé  tour sestoupili z elitní divize, naštěstí ustál český midař BOOM. Jeden z největších evropských týmů opustili Resolution a Zayac a byli nahrazeni Armelem a Yamichem. Team Secret bude ve druhé divizi jednoznačně patřit mezi favority na návrat do nejvyšší ligy, již nyní je však jisté, že na berlínský major se hráči nepodívají.

Jarní část DPC tour 2022/ 2023 začíná pro západoevropský region již dnes ve dvě hodiny odpoledne, severoamerický se na scénu dostane v 11 hodin večer. Celkově se hraje o 205 000 amerických dolarů a k rozdělení je až 920 DPC bodů. Tuzemští fanoušci tak mohou sledovat počínání českých a slovenských hráčů a držet palce, aby se dostali na major. Berlín není daleko a moc větších šancí vidět své favority naživo jen tak nebude.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.