League of Legends

Začíná European Masters, premiéru si odehraje český toplaner Adiss

Začíná European Masters, premiéru si odehraje český toplaner Adiss
29. 8. 2022
  |  

Evropské regionální ligy vrcholí mezinárodním turnajem EU Masters. Bohužel opět bez domácích týmů, ale za to s toplanerem Adissem či slovenským supportem Kamiliusem.

Mini Worlds je tady. Ještě před rozjezdem světového šampionátu si fanoušci budou moci užít mezinárodní turnaj na starém kontinentu, který za poslední roky vyrostl na popularitě a důležitosti. Lidé také mají unikátní možnost vidět kombinaci LEC veteránů i budoucích hvězd, protože se stalo zvykem, že nejlepší hráči z ERL soutěží přestupují právě o stupeň výše.

Letošní turnaj potrvá zhruba měsíc, úvodní zápasy skupinové fáze začínají 29. srpna a finále se odehraje 25. září. Také v letní edici bude komu fandit z řad Čechů, přes play-in zvládnul projít Adiss, který hájí barvy řeckého týmu Anorthosis Famagusta Esports. Bývalý topař eSuby či Sinners si základní část EU Masters zahraje vůbec poprvé. Do skupin se vrací také Kamilius s GameWard.

Po třech splitech bude k vidění nový šampion. Francouzský gigant se na turnaj neprobojoval a „quadruple“ do své sbírky nepřidá, řeč je samozřejmě o Karmine Corp. Na domácí scéně selhali a právě na úkor GameWard vypadli, pro hvězdný roster tak skončila sezóna velmi brzo a poprvé v jejich existenci bez zisku trofeje. Nicméně dále platí, že celky z LFL jsou největšími favority a málokdo se bude divit dalšímu francouzskému finále.

Do skupin se také nedostal žádný český tým. Entropiq v play-in nezískal jediný bod a eSuba se dostala sice do barážového play-off, ale na Vitality.Bee zdaleka nestačili.

Formát EU Masters zůstává nezměněný. Odehraje se celkově 8 hracích dní ve skupinách, z nichž vzejde 8 postupujících. Ti si v klasickém play-off pavouku potom rozdají o to, kdo se stane budoucím šampionem. Ani letos není k vidění Loser’s Bracket, čili jedna prohraná série znamená konec.

Kdo se letos může stát šampionem?

Skupina A

  • Giants (LVP)
  • UOL Sexy Edition (Prime League)
  • Vitality.Bee (LFL)
  • Zero Tenacity (Ultraliga)
 
Akademie Vitality.Bee byla nejtěžší variantou ze čtvrtého koše, účast s nimi ve skupině „schytaly“ další silné organizace. Giants jsou finalistou španělské ligy a UOL, které si moc dobře pamatuje Entropiq z jarního splitu, se dokonce stal mistrem Německa. Aby toho nebylo málo, Zero Tenacity jsou zase mistrem Polska.

Nabitá skupina, ze které někomu bude muset cesta na EU Masters skončit předčasně. I když museli projít play-inem, jsou Vitality.Bee stále velkými favority, o druhé postupové místo by tak měli zabojovat UOL a Giants. Srbský tým působící v polské lize může překvapit, ale v této konkurenci se bude prosazovat těžko.
 

Skupina B

  • AGO Rogue (Ultraliga)
  • Anorthosis Famagusta Esports (Řecko)
  • LDLC OL (LFL)
  • X7 Esports (NLC)
 
Skupina, která nejvíce zajímá české fanoušky. Na topu se představí Adiss, jediný domácí zástupce na EU Masters. Anorthosis Famagusta Esports se stali mistry Řecka a účast si vybojovali přes play-in, los na ně dále potom moc milý nebyl. LDLC OL je hlavním favoritem na výhru celého turnaje, dvojnásobný francouzský šampion letos konkurenci hledá jen těžko.

AGO Rogue je zase dlouhodobě dominantní silou v Polsku, před 2 lety dokonce celý turnaj EU Masters vyhráli. Nově za ně nastupuje legendární support Promisq, který je jednou z hvězd skupiny. A X7 Esports? Doma sice titul neobhájili, ale na posledním EU Masters došli až do čtvrtfinále, nicméně nutno dodat, že jejich roster prošel obměnou. Z původní party zůstal pouze support Kasing a midlaner Tempt.
 

Skupina C

  • SK Gaming Prime (Prime League)
  • Team BDS Academy (LFL)
  • Team Heretics (LVP)
  • Valiance (Balkán)

Další těžká skupina, která proti sobě poslala silné Španěly a Francouze. Team BDS Academy jsou podruhé pouze vicemistrem, naopak Team Heretics překvapivým vítězem. Pokud se nestane žádné překvapení, měly by si tyto týmy postup pohlídat a jít do další fáze. Promluvit mohou SK Gaming Prime, kteří dvakrát v play-inu porazili eSubu.
 

Skupina D

  • Dusty (NLC)
  • Schalke 04 (Prime League)
  • GameWard (LFL)
  • Macko Esports (Itálie)

Schalke 04 je zpátky! Esportová divize německého fotbalového klubu dlouhé roky bojovala v LEC, ale kvůli finančním problémům byli nuceni prodat své místo v lize. Na League of Legends nezanevřeli, jenom se přesunuli do německé Prime League. A hned ve druhém splitu slaví úspěch, skončili na druhém místě a poprvé v historii se tak probojovali na EU Masters.

Papírově tato skupina nepůsobí tak silně, což nahrává slovenskému supportovi Kamiliusovi. GameWard si účast v základní fázi musel vybojovat přes play-in, kde dvakrát silně stompnul BISONS ze Španělska. Konkurenci jim dále tvoří šampion NLC Dusty, který je ve vzájemném zápase s francouzským celkem podle kurzů outsider.

Čtveřici uzavírají Macko Esports, čerstvého italského mistra si pamatují Entropiq, kteří s nimi na jaře v play-inu dvakrát prohráli. Tenkrát to ale postup neznamenal ani pro jednu organizaci, do skupinové fáze se probojovali až nyní díky přímému nasazení do skupin.

Pokud je skutečně Francie tak napřed oproti ostatním zemím, měli by GameWard být favorit. Druhé postupové místo pak připadne Schalke 04 či Dusty.
 
Přenosy lze sledovat na kanálech jednotlivých lig či Hitpoint, který turnajem bude provázet s českým komentářem.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.