League of Legends

Začíná EU Masters play-off, Francie má ve hře tři týmy

Začíná EU Masters play-off, Francie má ve hře tři týmy
27. 4. 2022
  |  

Skupinová fáze je oficiálně za námi, začíná těžký vyřazovací boj. Osm nejlepších týmů se popere o cennou mezinárodní trofej a hezkých €40.000 za výhru k tomu.

Na starém kontinentu profesionální League of Legends nespí. Zatímco se ty nejlepší organizace pomalu připravují na MSI, které začíná 10. května, tak týmy z Evropských regionálních lig svedou souboj o nejcennější trofej. Startuje totiž play-off European Masters, aktuální ročník sliboval zajímavou podívanou a očekávaní jsou zatím splněna.

Vše má vyvrcholit v následujících dvou týdnech. Osmičku postupujících ze skupinové fáze „mini Worlds“ čeká náročná cesta vyřazovací částí. Poražení končí, žádná záchrana sít v podobě Loser’s Bracketu se nekoná. Jaké čtvrtfinálové dvojice los přichystal?

Los play-off EU Masters 2022 I Zdroj: Twitter 

LDLC OL vs. X7 Esports - čtvrtek, 28. dubna

Hned na úvod si fanoušci budou moci užít možná nejzajímavějších match-up. LDLC jsou jediný neporažený tým skupinové fáze, francouzský mistr pokračuje ve výborné formě a je horkým kandidátem na celkové vítězství.
Čeká je však velká zkouška. Trochu podceňovaná liga NLC zatím veřejnost překvapuje, oba její zástupci postoupili ze skupin a zejména X7 vypadali v prvním týdnu opravdu silně. Karmine Corp porazili takovým stylem, že Rekkles a spol. nezískali jediný kill. Francouzský gigant se ovšem zvednul a v následujícím zápase jim porážku vrátil, a poradil si s nimi i v tiebreakeru o první místo.

To může dát LDLC trochu naději, že X7 takový oříšek zase být nemusí. Jejich korejské mid a jungle duo Haru a Tempt je velmi sehrané, právě oni jsou klíčem k úspěchu britské organizace. Francouzi se zase mohou pochlubit nejmenším počtem smrtí (49), nejlepším KDA a druhými nejlepšími statistikami zohledňující gold leady – lepší jsou pouze Karmine Corp.

Velkým favoritem jsou LDLC, podaří se jim prognózy splnit?
 

Bifrost vs. Rogue – pátek, 29. dubna

Bifrost měl do play-off nejtěžší cestu ze všech. Začínali již v play-in fázi, kde nakonec v klíčovém duelu prošli přes Barcelonu. Poté byli nalosování do skupiny smrti, přesto se jim v konkurenci Fnatic TQ, Team BDS Academy a Team ESCA Gaming podařilo senzačně postoupit z prvního místa. Ve druhém týdnu získali perfektní rekord, kdy všechnu konkurenci s přehledem přehráli.

Nyní před sebou mají jedinečnou příležitost projít až do semifinále, což na historicky první účast na EU Masters nezní vůbec špatně. Nenápadný tým je lehkým favoritem proti AGO Rogue, polskému šampionovi a vítěz tohoto turnaje z léta 2020.

AGO Rogue skončili na druhém místě za Vitality.Bee, zvládli totiž klíčové duely s Eintracht Spandau a v posledním klání s Francouzi šlo už pouze o nasazení do play-off. Poláci mohou opět překvapit draftem, proti Zvezdě přichystali „Church“ picky v podobě Rengara v jungli, Iverna na midu a Soraky na ADC. Pokud existuje snový draft kouče LS, bylo by to přesně toto. „Rengar a Ivern je nejsilnější kombinace od sezóny 9, kdy dominoval Karthus,“ vyjádřil se k tomuto složení champů na Twitteru.

Také Bifrost nechodí ovšem pro zajímavé picky daleko. Čeká nás rozhodně zajímavá a vyrovnaná série, která může v klidu dojít do pěti zápasů.

 

Karmine Corp – Unicorns of Love Sexy Edition, sobota 30. dubna

Také oba tyto týmy prošli do play-off až z play-in fáze. UOL si velmi dobře pamatují zejména fanoušci a hráči Entropiqu, protože ve vyřazovacím duelu o nasazení do skupin vyhráli právě Němci. Tam příliš problémů neměli, skončili v klidu druzí po LDLC, za sebou nechali Atleta Esport z Itálie a zklamání turnaje BISONS ECLUB. Nutno říci, že je zatím nikdo pořádně neprověřil.

Karmine Corp po úvodním duelu s X7 vypadali bledě, ale po této potřebné facce neztratili jediný zápas. Rostoucí formu potvrzují výborná čísla, jsou na špičce v několika statistikách (gold leady, KDA, killy…) a vypadají celkem slušně. Organizace by ráda tento turnaj vyhrála potřetí za sebou, čímž by tak ještě vylepšila svoje prvenství v počtu dvou titulů.

Potvrdí Francouzi roli favorita? Ze všech match-upů v play-off jsou podle bookmakerů právě oni tím nejjasnějším postupem.

 

Vitality.Bee – Fnatic TQ, neděle 1. května

Čtveřici uzavírá tradiční LFL a LVP duel. Španělsko je zatím za očekáváním, BISONS vypadli ve skupinové fázi a Barca Esports se ani do ni nedostala. Prapor z Pyrenejského poloostrova nesou poslední přeživší Fnatic TQ, od kterých se po dominantním splitu očekával run minimálně do semifinále, ne-li celkové vitězství.

Ve skupinách to ovšem také příliš růžové nebylo. Skončili až za Bifrostem, což jim nepomohlo v nasazení do vyřazovací části. Pozitivní je, že dvakrát porazili Team BDS Academy, od kterých se očekávalo také více. V nic moc formě je zatím Oscarinin, talentovaný a hvězdný toplaner sice linky vyhrává, ale v mid a late game není tolik cítit.

Vitality.Bee si s konkurencí poradili hravě. Prohráli jediný zápas s Eintracht Spandau, ale proti AGO Rogue i Crvene Zvezde bez problémů čtyřikrát vyhráli. Ačkoliv jdou z prvního místa, podle bookmakerů jsou outsider. Podaří se jim Fnatic TQ překvapit?

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.