Dota 2

Začíná druhá DPC Tour. Čeští hráči budou chtít navázat na skvělé výkony z první části

Začíná druhá DPC Tour. Čeští hráči budou chtít navázat na skvělé výkony z první části
15. 3. 2022
  |  

Zimní tour Dota Pro Circuit 2021/ 2022 byla nesmírně úspěšná pro české zástupce v předních světových týmech. Offlaner SabeRLight- i midař BOOM dokázali v regionálních finále skončit na prvním místě a dokonce si v průběhu tour zajistit novou herní organizaci. Zopakují fenomenální úspěch i v jarní části?

Zimní DPC tour neskončila původně úplně v dobrém světle. Společnost Valve, stojící za hrou Dota 2, se kvůli probíhající pandemii COVID-19 rozhodla zrušit zimní Major turnaj. Ruku v ruce s tímto rozhodnutím společnost oznámila, že celý prizepool a DPC body ze zrušeného Majoru přesune na další nadcházející turnaje v roce 2022. Velká vlna nevole z řad hráčů, organizací i fanoušků však dokázala Valve alespoň k ústupku v podobě regionálních finále: DPC se poprvé v historii dočkala play-off. Hráči tak mohli dosáhnout alespoň na část bodů a peněz za umístění, které by jinak čekaly na Majoru.

Formát druhé tour zůstává nezměněn: V každém pro nás zajímavém regionu (NA a WEU) se utká celkem 8 týmů. Soupeřit budou o celkový prizepool 205 000 dolarů. První čtyři týmy západoevropského regionu se kvalifikují přímo na již oznámený Stockholm Major, který bude probíhat 20. – 22. května a 18 týmů bude bojovat o prize money v hodnotě 500 000 dolarů. Zároveň se bude jednat o první Major LAN turnaj, na kterém se od roku 2020 objeví diváci. Severoamerický region získal sloty na Major pouze dva. Jeden ze tří nejlepších týmů tamního regionu tedy Major bude nucen vynechat.
Začněme právě v Severní Americe. V základní části zimní Tour se na prvních třech místech umístili tři hlavní favorité: týmy Quincy Crew, Undying a Evil Geniuses. Team Undying, jehož barvy hájí právě offlaner a momentálně pravděpodobně nejlepší český hráč SabeRLight-, se před startem regionálního finále dočkalo přechodu pod jednu z největších esportových organizací v Severní Americe – TSM. A nutno dodat, že organizaci TSM se podpis vyplatil. 

Tým kolem kapitána MoonMeandera nedal v celé nástavbě nikomu šanci, zvítězil a připsal si výhru 50 000 dolarů a 250 DPC bodů. Velkou a radostnou zprávou je, že tentokrát se SabeRLight- utká s jedním z našinců: tým The Cut, který postoupil do jarní části z druhé divize DPC, nabral do týmu na pozici offlanera Adeho, kterého tuzemští fanoušci mohou znát hlavně z jeho úspěšného působení v týmu eSuba.

Západoevropský region zažívá jednu zásadní změnu. Tým Alliance totiž po příšerných výkonech v zimní části sestoupil do druhé divize. Neblaze na to bohužel doplatil český midař Supream^, kterého na soupisce vystřídala dnes již stálice midařské pro scény, Rumun w33. Nejsilnější a nejúspěšnější týmy ale zůstávají beze změn. 

Team Tickles se v průběhu sezony proměnil na Gladiators a stejně jako v případě TSM se jednalo o vítaný boost, protože český midař BOOM spolu se svými spoluhráči ovládl regionálního finále nejtěžšího regionu! Spravit si chuť bude chtít jistě Team Liquid, který se svou hvězdnou sestavou dokázal ovládnout základní část, ale ve finále nástavby prohrál jednoznačně 1-3 právě proti Gladiators. Za tým Tunda Esports se na pozici carry hráče opět bude snažit slovenský talent Skiter.

Druhá část Dota Pro Circuit Tour 2021/ 2022 tak znovu nabídne výživná klání, nyní dokonce s ještě dalším českým zástupcem v podobě Adeho. Čeští a slovenští fanoušci si tak jistě přijdou na své a mohou své oblíbence hnát za vytouženou účastí na Dota 2 Majoru!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.