Dota 2

Začal Dota Pro Circuit 2022, v akci je rovnou několik hráčů z Česka a Slovenska

Začal Dota Pro Circuit 2022, v akci je rovnou několik hráčů z Česka a Slovenska
2. 12. 2021
  |  

Naneštěstí je letos západoevropský region turnaje DPC bez zastoupení českého týmu Hippomaniacs, který nezvládl kvalifikaci pro tuto sezonu, česko-slovenští fanoušci si však zastoupení v předních týmech stále najdou.

Právě probíhající sezona odstartovala před několika dny, tuzemským fanouškům pak bude nejbližší západoevropský region. Do bitvy v horní a nižší divizi DPC sezony o nadcházející major turnaje a hlavně další ročník The International se zapojí hned šestka týmů: OG, Team Liquid, Tundra Esports, Nigma Galaxy, Team Secret a týmy Team Tickles a Coolguys.

Hned v úvodním zápase se představila dvojice týmů, která nabízí zastoupení české i slovenské Dota 2 scény. Poté co tým Alliance neprožil povedenou DPC sezonu 2021, nastala razantní obměna. Její součástí byl nejlepší český midař, Supream^, který se po vynikajících výkonech v Hippomaniacs konečně posunul do tier 1 týmu. Na druhé straně stojící tým Tundra Esports neměl příliš důvody něco razantně měnit, jelikož v uzavřené západoevropské kvalifikaci letošní The International 10 se týmu podařilo dojít až do finále, kde v pěti hrách nestačili na dvojnásobné TI šampiony tým OG. Tým Tundra Esports v tomto finále zaujal pozornost mnoha fanoušků, přičemž jedním z nejvíce zářících členů týmu byl slovenský carry hráč Skiter.

Prvotní střet obou týmů v nové DPC sezoně vyšel mnohem lépe týmu Tundra Esports. Tým Alliance se zřejmě ještě stále sehrává, jelikož sestava je až na dva členy kompletně nová. Hráči Tundra Esports byli s Alliance velmi rychle hotoví, když obě hry vyhráli dominantním stylem. Skiter v obou hrách nastoupil za hrdinu Faceless Void a připsal si pouze dvě smrti, zatímco sám stál u 20 killů. Český midař Supream^ v tomto klání zvolil hrdiny Shadow Fiend a Lina, ale ani v jednom zápase se mu nepodařilo mít příliš velký dopad na hru, obě navíc ukončil se značně záporným skóre.
Ve zbylých zápasech se také představilo hned několik nových soupisek. Za zmínku stojí hlavně OG, Team Secret a Team Liquid. Největší překvapením úvodního kola západoevropské sezony bylo jednoznačně vítězství týmu OG, který kompletně vyměnil svou šampionskou sestavu a nahradil ji většinou neznámými hráči, přesto však ve svém prvním zápase nové DPC sezony naprosto ve dvou hrách rozdrtil hvězdný Team Secret, za které nově nastupuje midař Sumail a offlaner iceiceice.

Team Liquid v nové sezoně přivítal staronového carry hráče MATUMBAMANa, který s tímto týmem dokázal ovládnout The International 2016, a také švédského, dnes již legendárního, offlanera zaie. Jejich prvním soupeřem byli hráči z Coolguys, kteří patřili za jasné outsidery, což se nakonec potvrdilo. Obě hry netrvaly dohromady ani 52 minut, fenomenálně se předvedl hlavně midař Team Liquid, Švéd miCKe.

Na druhé straně Atlanstkého oceánu se v severoamerickém Dota Pro Circuit představil ještě jeden český hráč, konkrétně SabeRLight- za Team Undying (je zajímavé, že i po jejich solidní první účasti na The International tento rok má tým stále problém sehnat v NA regionu hlavního sponzora / organizaci). Team Undying vykročil do sezony fantasticky, když jako favorit přejel tým nižší divize Wildcard Gaming. Obě hry dohromady netrvaly ani hodinu a SabeRLight- předvedl skvělé výkony na hrdinech Beastmaster a Spirit Breaker.

Hlavním tahákem severoamerické scény jsou ale samozřejmě hráči Evil Geniuses, kteří mají rovněž pár nováčků na soupise. Tedy, nováčků, jak se to vezme. Pravděpodobně největší highlight celého DPC 2022 je návrat finské legendy JerAxe, který s týmem OG dokázal zvítězit na The International 2018 a 2019. Po těchto trumfech se rozhodl ukončit kariéru, ale nabídka EG se nejspíš nedala odmítnout a JerAx se vrátil na pozici 5. Evil Geniuses se zatím v nové DPC sezoně neukázali, můžete však očekávat další pravidelné updaty, kde se dozvíte veškeré informace o dění ve všech regionech.  
 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.