CS:GO

Xyp9x doufá, že prodlouží svou sérii účastí na Majorech: "Znamenalo by to pro mě hrozně moc"

Xyp9x doufá, že prodlouží svou sérii účastí na Majorech: "Znamenalo by to pro mě hrozně moc"
15. 9. 2021
  |  

Andreas "Xyp9x" Højsleth, známý také jako "Clutch Minister", zatím nezmeškal žádný z major turnajů ve hře Counter-Strike: Global Offensive, ale s blížícím se PGL Stockholm se objevují spekulace, zda bude součástí týmu Astralis také na tomto eventu. Xyp9x se k těmto spekulacím vyjádřil pro server Dexerto, plné znění vám nyní přinášíme.

Tým Astralis potvrdil, že jejich in-game leadera Lukase "gla1ve" Rossandera, který čeká s rodinou přírůstek, nahradí na soupisce pro příští dva eventy (BLAST Premier Fall Groups a IEM Fall) právě Xyp9x.

Xyp9x sledoval vyřazení Astralis ve skupině z ESL Pro League Season 14 pouze z lavičky. Jednalo se o první turnaj Philipa "Lucky" Ewalda, který do týmu přišel z organizace Tricked. Nyní je Xyp9x zpět v týmu a touží znovu přispět, jak nejvíce může, aby dokázal, že si zaslouží šanci hrát na PGL Major Stockholm, pokud se na tento prestižní turnaj tým Astralis kvalifikuje.
Skupina hráčů, mezi něž Xyp9x patří, kteří nepropásli všech 15 dosavadních major turnajů, čítá šest jmen: Olof "olofmeister" Kajbjer, Nicolai "device" Reedtz, Peter "dupreeh" Rasmussen, Danylo "Zeus" Teslenko (v roce 2020 ukončil kariéru), Richard "shox" Papillon a právě Andreas "Xyp9x" Højsleth. A 26letý Xyp9x by v této sérii velice rád pokračoval, jak uvedl pro server Dexerto:

"Znamenalo by to pro mě hrozně moc. Pro profesionálního hráče jsou Majory tím, proč vůbec hrajete. Jsou to ty nejdůležitější turnaje. Některé věci jsou mimo vaši kontrolu a já nemůžu ovlivnit rozhodnutí, které by tým Astralis měl nebo musel udělat. Ale já sám mohu udělat maximum na serveru i mimo něj. Uvidíme, zda budu na PGL Stockholm Major hrát."

Zatímco si gla1ve užívá volna s jeho prvorozeným potomkem, roli in-game leadera v týmu Astralis prozatím převezme Emil "Magisk" Reif. Role mu není cizí, vyzkoušel si ji po několik měsíců v roce 2020, když gla1ve absentoval ze zdravotních důvodů. Xyp9x se o staronového in-game leadera příliš nebojí:
Už to jednou dělal, na nejvyšší úrovni, a dělal to naprosto skvěle. Nebylo nutné dlouho rozmýšlet, zda tuto roli převezme znovu
Tým Astralis je na turnaji BLAST Premier Fall, který odstartuje 16. září, zařazen do Skupiny A, kde na něj čekají týmy Evil Geniuses, Vitality a Team Liquid. A i přes nedávné herní problémy, kterými si hráči Astralis museli projít, Xyp9x věří, že mohou ve skupině skončit v top 2 a kvalifikovat se tak do vyřazovací části, která se bude odehrávat v jejich domácím prostředí, kodaňské Royal Arena v Dánsku:

"Zbožňujeme, když můžeme hrát přímo v Dánsku a těšit všechny naše domácí fanoušky. Naším cílem je postoupit ze skupiny a věříme, že máme slušnou šanci tak dokázat. Hrát znovu v plné Royal Arena, před fanoušky, po všech restrikcích spojených s pandemií, by bylo jednoduše úžasné."
Před začátkem turnaje BLAST Premier Fall spočívá spousta pozornosti na jejich novém hráči, Luckym. Teprve 18letý Lucky je pod velkým tlak, protože nahradit dev1ce jako hlavního AWPera týmu není jednoduchá záležitost. Při jeho debutu na turnaji ESL Pro League Season 14 Lucky předvedl spíše skromný výkon a Xyp9x je připraven ho jakkoliv podpořit, protože ví, že adaptace na nové prostředí a zbytek týmu nějakou chvíli potrvá:

"Lucky je pořád mladík. Jakmile se dostanete do týmu jako Astralis, plného v podstatě veteránů, oplývajících zkušenostmi ze všech možných turnajů, navíc s tak specifickým herním projevem, je hrozně těžké být slyšet a převzít iniciativu, obzvláště v jeho letech.

Myslím, že Lucky má určitě potenciál, ale musí strávit více času hraním proti dalším tier 1 týmům. Je obrovský rozdíl, když hrajete v tier 3 nebo tier 4 a najednou se dostanete na stejný server jako hráči tier 1. V Astralis proti nikomu jinému nehrajte. Neexistují jednoduché fragy.

Jakmile bude mít za sebou víc practice zápasů proti oponentům, se kterými se normálně setkáváme, bude se cítit lépe a bude vědět, co si může a nemůže dovolit. Jakmile vás někdo potrestá za něco, co jste byl zvyklý dělat dříve, najednou nevidíte cestu ven. Myslíte si, že nemůžete nic dělat. To je otázka mentality a jedna z věcí, na které také musí zapracovat. A co jsem prozatím viděl, tak na všem, co jsem zmínil, aktivně a usilovně pracuje.“


Zdroj úvodní fotografie: StarLadder

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.