League of Legends

WORLDS PREVIEW: Grandslam pro JDG nebo návrat Fakera (naposledy) na trůn?

WORLDS PREVIEW: Grandslam pro JDG nebo návrat Fakera (naposledy) na trůn?
19. 10. 2023
  |  

Čínská LPL a korejská LCK tradičně na světový šampionát posílá světovou extratřídu a největší favority turnaje. Tentokrát jsou jejich příběhy možná o něco zajímavější a napínavější, než tomu bylo v minulých letech.

Dplus Kia

Popáté v řadě se podařilo legendární dvojici Canyon a Showmaker dotáhnout organizaci dříve známou jako Damwon Gaming na světový šampionát. Tentokrát ze čtvrtého seedu díky úspěchu na regional finals po nepříliš povedeném roce, maximem v LCK bylo páté místo.

Tým před sezónou posílil obhajující světový šampion Deft, který minulý rok vyhrál právě ze čtvrtého seedu. Extoplaner T1 Canna celou sezónu předvádí stabilní výkony, zářit ale bude muset především jmenované legendární duo. Dplus budou bojovat o překvapení, to ale všichni hráči umí moc dobře

KT Rolster

Slavná organizace je po dlouhé době zpátky na světovém šampionátu, po fantastickém letním splitu, ve kterém ovládla základní část. V playoffs se ale musela sklonit před T1 a postoupit až z regionálního finále, které ale zvládla bezpečně na první pokus.

Do boje o titul světového šampiona se tak vrací BDD, jeden z dlouhodobě nejnedoceněnějších korejských midlanerů. K němu se rozhodně vyplatí sledovat toplanera Kiina, který se letošním rokem zařadil mezi nejlepší sololanery světa.

T1

Legendární organizace, držící nejvíc světových titulů ze všech týmů světa, se tentokrát na Worlds vrací po jedné z nejtěžších sezón své historie. Tým navíc prohrál už 5 velkých domácích i světových finále v řadě, konzistenci má obdivuhodnou ale chybí tituly.

Fakerovo zranění již je minulostí, bez něj by se tým dost možná na domácí Worlds ani nedostal. Botlane Gumayusi s Keriou je kamenná jistota, na kterou se dá spolehnout a dobrou formu našel ke konci roku i toplaner Zeus. Otázkou je Oner, kterému meta příliší nesedí, T1 budou každopádně titulovým vyzyvatelem.

Gen.G

Korejský šampion posledních let příliš nepřesvědčil na MSI ani na minulém světovém šampionátu, přes naprostou domácí dominanci se mu na mezinárodní stage prostě nedaří. Letošní sezóna navíc přinesla výzvu v odchodu možná nejlepšího hráče světa Rulera.

Toho skvěle nahradil obrovský talent Peyz, který ve svém velmi mladém věku patří již nyní k nejlepším marksmanům světa. Gen.G potřebují k úspěchu především silného Chovyho a Peanuta, každopádně patří mezi největší favority turnaje.

 


Weibo Gaming

Nejpřekvapivější tým z těch nejsilnějších, které se na turnaji objevují. Weibo měli zajímavou sezónu plnou zajímavých výkonů, tým drží legendy sololinek Xiaohu a TheShy, který se na World vrací po pěti letech, v roce 2018 získal světový titul.

V regionálním finále čínské LPL tým vyřadil v rozhodujícím duelu další legendu Uziho, očekávání má vůbec nejmenší z asijských celků. Pořád je to ale tým, který dokázal v sezóně hrát vyrovnané partie s čínskou špičkou a agresi umí skvěle, spoléhat bude na snowball.

LNG Gaming

Spící obr s obrovskými jmény, který se probudil na letní sezónu s příchodem jednoho z nejlepších marksmanů světa. GALA dal celku jistotu na botu, která LNG dotáhla až do finále LPL a tým se ocitl jen jedinou mapu od domácího titulu a přerušení skvělého roku JDG.

LNG jsou třetím největším favoritem na titul v pořadí, narozdíl od dvou prvních ale neměli tolik času se společně sehrát, jejich vývoj tak tedy nabírá nejstrmější křivku. Korejské duo Scout s Tarzanem bude hladové po dalším velkém úspěchu, tým pozorně sledujte.

Bilibili Gaming

Čínský objev roku, organizace se během letoška proměnila nejen v top tým regionu, ale také celého lolesport světa. Z JDG přišel hvězdný midař Yagao, na botlane se rozehrál Elk a na topu řádí jeden z nejlepších topařů světa a vítěz MSI Bin.

BLG se na MSI probojovali až do finále, cestou dokázali porazit T1 a ačkoliv letní sezóna nebyla tak zářivá jak se očekávalo, stále bez problémů na body postoupili na Worlds jako druhý nasazený čínský seed. Ačkoliv nemají tak zářivou momentální formu, mohou porazit kohokoliv.

JD Gaming

Největší favorit turnaje a nejlepší tým světa, tady není žádných debat. JDG mohou být prvním týmem v historii lolesportu, který dovrší kalendářní grandslam, tedy vyhraje všechny turnaje, kterých se tým účastní. Po obou splitech LPL a MSI už chybí jen Worlds.

Nejlepší toplaner světa JDG, jeden z nejlepších junglerů Kanavi, fantastický knight, nejlepší hráč světa Ruler a kreativní Missing, sestava JDG prakticky nemá slabinu. Jsou týmem určujícím laťku celého světového šampionátu a očekává se návrat Summoners Cupu do Číny.

Světový šampionát běží každý den od sedmi hodin ráno, mimo oficiálního vysílání můžete sledovat český komentář na Hitpointu a u ambasadorů turnaje Xnapyho s Freezem.

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč