League of Legends

WORLDS PREVIEW: Evropské naděje vkládané v G2 a americký boj o čest

WORLDS PREVIEW: Evropské naděje vkládané v G2 a americký boj o čest
16. 10. 2023
  |  

Swiss stage světového šampionátu začíná již ve čtvrtek brzy ráno a je čas si představit týmy, které se na největším turnaji roku objeví. Z Evropy mimo z play-inu postupujících BDS očekáváme nadějné výkony G2 a budeme fandit české stopě.

K G2 a BDS se totiž přidávají Fnatic s MAD Lions, oba týmy mají českého hráče, Fnatic navíc i hlavního trenéra. Amerika bude opět zoufale bojovat o navrácení cti a respektu, kterých se historicky nejslabšímu major regionu v posledních letech příliš nedostává.

Team Liquid

Organizace, která na světových šampionátech tradičně nechybí, přesto si ale v minulém roce utrhla ostudu, když s velmi drahou sestavou nepostoupila. Začala šetřit, postavila zajímavý korejský program s obhájcem titulu Pyosikem, druhým mistrem světa s CoreJJ v sestavě.

Jaro se nepovedlo a úspěchu v zimě nic nenasvědčovalo, nakonec ale prospěla výměna midlanera a APA dokázal celku pomoct až na světový šampionát. Třetí místo z léta stačilo, na Worlds díky korejskému talentu mohou zaskočit ostatní západní týmy, s postupem se nepočítá.

Cloud9

Ten nejtradičnější americký účastník a nejúspěšnější organizace historie LCS. Kostra týmu Zven a Fudge k sobě v letošním roce dostali skvělého marksmana a odchovance akademie T1 Berserkera, z evropských angažmá přišel EMENES. 

Pokud z LCS má někdo uspět v postupových bojích, měli by to být právě Cloud9. Na MSI vyhořeli, ale posbírali zkušenosti, doma prohráli za celý rok jen jedinou sérii, tu vůbec poslední ve finále proti NRG. Dokáže Berserkera a EMENESE domácí crowd dotlačit k návratu LCS na mapu světového lolka?

NRG

Teprve druhý rok pro organizaci NRG mezi americkou smetánkou, teprve třetí split, navíc po několikaleté pauze. Naposledy totiž NRG z LCS sestoupili a pustili lolesport program. Letos koupili spot po CLG a napsali nejpřekvapivější příběh velkých regionů.

Tým s podceňovanými hráči posílil především coaching staff, který čítá devět různých herních expertů. Pomohla botlane ostříleného FBI s IgNarem, NRG šokovali Ameriku a vzali letní titul z pátého místa po základní části. Na Worlds budou papírově platit za outsidery, první seed jim ale dává atraktivní možnost výběrů stran.

 


MAD Lions

Další rok a další možnost pro MAD Lions prolomit ostudná prokletí minulých šampionátů. Na tom poslední se MAD podruhé v historii neprobojovali z Play-ins, což se zatím nestalo žádnému jinému evropskému celku. Nyní po třetím místě LEC Season Finals míří rovnou do základní části.

Ani letos nejde počítat s úspěchem, ačkoliv za sebou MAD mají povedenou sezónu. V zimě hráli finále, na jaře dokonce brali titul, v létě pak přišel tvrdý sešup až na sedmé místo Evropy. Body na postup do sezónního finále stačily, v něm si MAD snadno poradili s Excel a v Koreji tak budeme fandit Carzzymu.

Fnatic

Příběh NRG byl tím nejpřekvapivějším, příběhem Fnatic pak rozhodně tím nejnapínavějším. Oblíbená organizace začala nejhoršími výsledky v dějiných, deváté a osmé místo dávalo prachbídnou šanci na postup. Třetí místo na jaře a shoda výsledků ostatních týmů ale Fnatic poslali do sezónního finále.

V něm organizace vedená Nightsharem v klíčových sériích uspěla, zvládla rovnou tři pětiherní série a podlehla až ve finále G2 esports. Český midař Humanoid na Worlds umí a jeho představení proti nejlepším na světě baví, talentovaní nováčci Noah s Oscarininem se budou chtít ukázat. Postup by ohromil znovu, ale to Fnatic letos umí skvěle.

G2 Esports

Nejlepší evropská organizace historie a zároveň největší naděje západu, pro mnohé ta jediná reálná vlaštovka. G2 dominovali Evropě až na jarní výpadek, týmu nesedla meta a MSI tak vůbec nevyšlo. Od léta je ale forma skvělá, G2 prakticky neprohrávali a opět je provází velká očekávání.

Střet s realitou ale znova nemusí být příjemný, ukáže hned první střet proti korejské čtyřce Dplus Kia. Od roku 2019, kdy se organizace dostala až do finále, zůstali v sestavě MikyX a Caps. Oba dva mají formu a fanoušci věří, že minimálně čtvrtfinálový postup padne. Šanci mají největší ze všech zmíněných týmu, pro dobro LEC nezbývá než fandit a věřit.

Zítra se podíváme na korejskou nejvyšší soutěž LCK, ve středu na LPL a ve čtvrtek kolotoč Swiss stage započne.

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč