League of Legends

Worlds brzy čeká premiéra nového formátu. Na co se mohou fans těšit?

Worlds brzy čeká premiéra nového formátu. Na co se mohou fans těšit?
17. 10. 2023
  |  

League of Legends nezná větší turnaj. Světová špička se sejde na jednom místě, aby korunovala šampiona za daný rok. Letošní edici v Jižní Koreji potkala změna v úvodní části.

Play-in, skupinová fáze a play-off. To byla realita Worlds několik let v řadě, až pro ročník 2023 se Riot Games konečně odhodlal lehce kritizovaný formát předělat. Jedna z hlavních výtek směřovala k několika nevyrovnaným skupinovým BO1 zápasům, které nebyly žáživné vzhledem k nerovnosti celků. Nová edice přinese více vyrovnaných duelů a klání "sobě rovných".

Hlavní změnou je absence skupin. Žádné rozdělení 4x4, nyní se každý může utkat s každým. Worlds adaptovalo populární formát Swiss, který je používán hojně například v Counter-Striku. Znamená to, že proti sobě nastupují pouze týmy se stejným skóre. Pokud tedy v úvodním kole vyhrají Fnatic i T1, mohou v tom následujícím jít proti sobě. Rozhoduje aktuální forma na turnaji, nikoliv předem daný los.

V hlavní fázi Worlds je naplánováno celkem pět kol. Organizace potřebují získat 3 výhry, aby šly do play-off. Při stejném počtu proher naopak končí a mohou si balit kufry zpět domů. Fanoušci mohou již sázet na to, kolika NA týmů se 0-3 speedrun povede.

Další velkou změnou je dřívější příchod sérií. BO1 uvidí fanoušci pouze v prvních dvou kolech, protože veškeré kvalifikační i eliminační zápasy jsou na 2 vítězné duely. Pokud tedy organizace vyhrají své první dva zápasy, čeká je BO3 o kvalifikaci do play-off. Potažmo o přežití, pokud naopak ještě nevyhrály.

Postupující týmy míří do play-off, které se odehraje v tradičním bracketu jako doposud. Ani letos není Loser’s Bracket, po němž volá odborná i laická veřejnost. Právě ten by mohl turnaji dodat další extra zajímavé příběhy, ale bohužel, Riot Games tento formát pro svou největší akci adaptovat stále nechce. Snad příští rok!

Program Worlds
  • Swiss fáze: 19. října – 29. října
  • Čtvrtfinále: 2. listopadu – 5. listopadu
  • Semifinále: 11. listopadu – 12. listopadu
  • Finále: 19. listopadu

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.