League of Legends

Worlds 2023: G2 mají otevřenou cestu do play-off, zbytek Evropy hraje o přežití

Worlds 2023: G2 mají otevřenou cestu do play-off, zbytek Evropy hraje o přežití
24. 10. 2023
  |  

Klíčový turnaj League of Legends jede v plném proudu. Swiss se pomalu blíží ke konci, existují první postupující i vypadnuvší. Další jsou na řadě ve čtvrtek 26. října.

Začíná se lámat chleba. Hlavní fáze Worlds už nedovoluje příliš chyb, prohra může poslat některé týmy domů. O přežití hrají oba čeští hráči hájící harvy Fnatic a MAD Lions, ale také Korejci Dplus Kia či Číňané Weibo Gaming. Překvapením jsou GAM Esports, kteří v klíčovém souboji poslali domů Team Liquid.

Pro západ se turnaj zatím nevyvíjí příliš dobře. Jediní G2 Esports a NRG dělají radost, jejich skóre 2-1 znamená, že mají povolenou ještě jednu porážku. Shodou okolností se právě mezi těmito týmy rozhodne o postupujícím do top 8, protože je čeká vzájemný souboj. Favoritem jsou samozřejmě šampioni z LEC, ale NRG každý od začátku podceňuje. Nyní mají na dosah i play-off Worlds.

Další LEC-LCS souboj čeká Fnatic a Cloud9. Klasický duel mezinárodního LoLka pošle jeden tým domů, ten další si v zápase o vše může také vybojovat postup. Rýsuje se zde zajímavá cesta, která by v duelu 2-2 celků proti sobě mohla poslat vítězný tým proti NRG či G2, což by znamenalo minimálně dvě západní organizace v play-off.

MAD Lions zatím příliš radost nedělají. Mají zřejmě nejlehčí los celého turnaje, ale ve dvou duelech s LCS prohráli. Jediná výhra přišla proti starým dobrým známým z Evropy BDS, jinak se Carzzy a spol. trápí. V největší zkoušce turnaje musí přehrát Weibo Gaming, pokud chtějí vůbec pomýšlet na top osmičku.

Prvními vypadnuvšími týmy jsou BDS a Team Liquid. Zejména druhý jmenovaný tým může litovat, protože jim los poměrně přál. Proti T1 předvedli heroický výkon, ale zdá se, že tím ze sebe vyčerpali všechnu sílu. Nezvládli LCS duel s NRG a ani s nejslabším týmem turnaje GAM Esports, a po zásluze jedou domů. Francouzi zase měli těžké zápasy v podobě JDG a Dplus Kia, ale ani evropský souboj s MAD Lions jim nevyšel. I tak je pro ně účast na Worlds povedeným koncem roku.

A co zbytek? Gen.G a JDG potvrzují roli favoritů a po jednoduchých 3 výhrách mají jako první jistotu play-off. Brzy je doplní i další. Čtvrté kolo se rozjíždí ve čtvrtek 26. října duelem Cloud9 a Fnatic a pojede až do soboty. V neděli jsou na programu poslední decider matche, které uzavřou finální podobu top osmičky. Následující los určí podobu play-off, což vyvrcholí 19. listopadu finálem.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.