League of Legends

Worlds 2022 Preview: Kdy a kde, formát, týmy a zajímavosti

Worlds 2022 Preview: Kdy a kde, formát, týmy a zajímavosti
27. 9. 2022
  |  

Vrchol League of Legends sezóny je tady. Šestnáct nejlepších týmů za uplynulý rok se v Severní Americe popere o tu nejcennější trofej, o které sní každý profesionální hráč. Co nás letos čeká?

Konečně! Jiným slovem se dlouhé čekání nedá popsat. Každoročně nejsledovanější událost v nabitém League of Legends kalendáří brzy začne, proto není od věci si připomenout základní informace, aby žádnému fanouškovi následující cca měsíc a půl nic neuniklo. Od 29. září se totiž rozjede kolos, který téměř každý den nabídne porci zajímavých zápasů a mezinárodního srovnání mezi regiony.

Riot Games ani letos nevyslyšel volání komunity a odmítl zavést Double Elimination Bracket, formát tedy zůstává oproti minulým rokům nezměněný. V hlavní fázi se utká 16 týmů, čemuž předchází play-in kvalifikace o 12 organizacích – zůstanou ale pouze čtyři z nich. Na Worlds letos nevystoupí ruské týmy, na něž dopadly sankce spojené s invazí na Ukrajinu. Problémy s vízy stihl dořešit Vietnam, který se tak po roční odmlce na akci vrací.

Místem konání je po 6 letech Severní Amerika a vůbec poprvé Worlds zamíří do Mexika, kde je na programu úvodní play-in fáze. V původních plánech figurovala i Kanada, kvůli opatřením spojeným s Covidem-19 nakonec bylo Toronto vyměněno za Atlantu, veškeré hlavní utkání tedy proběhnou v USA. Zbývající dvě města jsou New York a San Francisco. Poprvé od vypuknutí pandemie se Worlds odehraje před živým publikem.

Jelikož Worlds proběhne na jiném kontinentu, pro evropské fanoušky budou některá utkání začínat možná pozdě. Organizátoři se však snaží vyjít vstříc a minimálně zápasy LEC týmů vložit na vhodný začátek, například Fnatic či MAD Lions během play-inu začnou nejčastěji ve 22:00 či 23:00. Ve skupinové fázi jsou zápasy naplánovany od 23:00 do 04:00.

Turnaj bude celý odehrán na patchi 12.8, na kterém již týmy mohou trénovat. Riot Games do mety příliš nezasáhl a proběhly pouze nějaké menší změny, jediným zakazáným championem bude Udyr. Trochu by měla posílit toplane, v zápasech bychom mohli častěji vidět picky jako Camille či Kennen.

Favorit z LCK, ale poslední roky vládne Čína

Jako již tradičně je největším aspirantem na výhru tým z Jižní Koreji. Toto označení si za výborný letní split tentokrát vysloužili Gen.G, kde úřaduje možná momentálně nejlepší hráč světa midlaner Chovy. Jejich roster už na začátku roku budil hrůzu a zatímco na jaře z toho bylo jenom stříbro, v následujícím finále si s T1 poradili hravě 3:0.

Není proto divu, že sázkové kanceláře na výhru favorizují právě je. Těsně za nimi je pak čínské duo JD Gaming a Top Esports, nejlepší šestici jsou ještě úřadující mistři Edward Gaming a Royal Never Give Up. Jediným dalším korejským v top 6 je T1, což naznačuje, jak moc šla LPL nahoru.

Od roku 2018 dominuje právě Čína. Z osmi možných velkých trofejích získali hned 6, jeden titul z Worlds patřil Koreji a MSI ovládli v roce 2019 G2 – jinak vše probíhá v režii LPL celků. Worlds navíc pokaždé zvládnul vyhrát jiný tým, což také svědčí o obrovské síle této soutěže. Všechny tři MSI zlata patřili stabilně silným RNG.

Ač je LCK stále nejvíce respektovaná, výsledky z posledních let hovoří pro LPL. Rozdíl mezi západem a Asií je momentálně velký, svědčí o tom i fakt, že nejlepší tým podle bookmakerů je až na devátém místě Rogue s kurzem 65. Cloud 9, jednička z LCS, má na výhru dokonce kurz 100. Pokud se nějakému západnímu týmu podaří dojít alespoň do semifinále, lze to označit za velký úspěch.
 

Rozlosování skupin

Preview skupin si můžete přečíst v tomto článku.
Skupinu uzavřou postupující z play-inu I Zdroj: Twitter Lol Esports
Vítězové play-inu postupují přímo I Zdroj: Twitter Lol Esports

Harmonogram Worlds 2022

  • Úvodní fáze: 29. září - 4. října 
  • Skupiny: 7. října – 17. října
  • Čtvrtfinále: 20. října – 23. října
  • Semifinále: 29. října – 30. října
  • Finále: 6. listopadu

Kde sledovat

Přenosy budou k vidění na Twitch či YouTube kanále Riot Games.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.