League of Legends

Preview semifinále Worlds 2021: Korejská nadvláda. Dočká se Faker svého pátého finále?

Preview semifinále Worlds 2021: Korejská nadvláda. Dočká se Faker svého pátého finále?
28. 10. 2021
  |  

Worlds pomalu směřuje do finiše. O víkendu se totiž rozehraje semifinále, které je letos v režii zejména korejských týmů – již nyní je jisté, že v poslední dvojici minimálně jeden z LCK týmů bude figurovat.

Ve hře je stále také celokorejské finále, což se naposledy povedlo v roce 2017, kdy Samsung Galaxy ukončili dominantní éru SK Telecom 1. Parta kolem Fakera od té doby prošla mnoha změnami v rosteru, včetně kompletního rebrandingu týmu na T1, a nyní znovu vyhlíží další trofej. V cestě jim stojí DWG KIA, kteří zatím na turnaji nenašli přemožitele.

Na druhé straně bracketu se proti sobě utkají Gen.G a EDG, tudíž pokud zvládne první jmenovaný tým svého čínského soupeře porazit, nejcennější League of Legends trofej si odveze někdo z LCK. Tato skutečnost dokresluje letošní dominanci, která se Korejcům povedla. Lze namítnout, že roky 2018 a 2019 nebyli v jejich podání příliš optimální, nyní však znovu působí neporazitelným dojmem. Dalším zajímavým faktem je, že 17 z 20 zbývajících hráčů na turnaji je právě korejské národnosti, protože za EDG nastupuje duo Viper a Scout.
 

Sobota 30. října, 14:00: T1 vs. DWG KIA

Nalosovaný bracket proti sobě v semifinále poslal zřejmě dva nejlepší týmy turnaje. Ve chvílich jako tato je velká škoda, že Riot Games pro Worlds stále neadaptovali double-elimination formát, který je k vidění například v LCS a LEC či konkurenčním The International (Dota 2). Takto v sobotu odpoledne vypadne jeden ze dvou velmi silných celků, který by o finále mohl ještě jednou zabojovat v loser’s bracketu – a v záverečném duelu se třeba pomstít.

Ovšem bohužel, formát turnaje je nastavený tímto způsobem, a tak se po víkendu rozloučíme s někým z dvojice T1 a DWG KIA. Oba celky si zaslouží chválu a superlativy, pravděpodobně nás čeká možná nejzajímavější podívaná z celého Worlds. Pro sázkové kanceláře je překvapivě souboj poměrně jednostranný a úřadující šampióni jsou velkými favority.

Dosavadní turnaj je zatím kompletně v jejich režii. Skupinou smrti prošli bez jediné porážky a ve čtvrtfinále proti MAD Lions také neprohráli ani jednu mapu. I ve chvíli, kdy ztráceli 7 tisíc goldů a vypadalo to na vyrovnání série, tak se jim podařilo udělat jeden z největších comebacků v historii Worlds.

A jak moc jsou DWG KIA dominantní? Stačí se podívat na čísla. Vádnou statistice v počtu killů na zápas (19,1) a v počtu zničených věží (9,8). Na druhém místě jsou pak v KDA (1.91), počtu smrtí (10), získaném gold leadu na minutu (300) a ztracených věží (3,6).

DWG KIA se pohybují na absolutní špičce několika statistik. V případech, kdy jsou pouze „druzí“, je poráží právě T1. Ti se mohou pochlubit naprosto bezkonkurenčním číslem smrtí na zápas (4,2), KDA (3,08) nebo ztracených věží (2,4). Parta kolem Fakera naprosto dominuje zápasy a soupeřům nedává ani náznak prostoru, který by mohl utkání zvrátit – každou minutou také zvyšují svůj gold lead o 369, nejvíce na turnaji. Připomenout stačí výkon ADC Gumayusiho, který v sérii proti HLE neumřel ani jednou ve třech zápasech.

Oba korejské týmy prošly čtvrtfinálem velmi hladce. Způsob, jakým postoupili T1, byl dominantnější, ale lze namítnout, že výkon soupeřů HLE byl velmi slabý. MAD Lions sice také prohráli všechna utkání, ale minimálně v některých momentech byli o něco důstojnějším soupeřem.  

Díky LCK máme možnost podívat se na historické souboje, a ty mluví jasně pro DWG KIA. Od roku 2020 se povedlo T1 vyhrát pouze dvakrát, a to loni v únoru a letos v červenci, v obou případech 2:1 (LCK se hraje stylem BO3 sérií, pozn.). Zbývající duely dopadly vítězně pro úřadující Worlds šampióny, a to včetně finále letního splitu, které skončilo 3:1 ve prospěch DWG KIA.

T1 má ovšem velmi mladý roster, který se zlepšuje každým týdnem. Stoupající trend je vidět i na Worlds a právě máme možnost vidět jejich nejsilnější podobu. Zda to bude stačit na super silné DWG KIA uvidíme v sobotu od 14:00. Pokud se upset podaří, podívá se legendární Faker již do svého pátého Worlds finále v kariéře, v případě výhry by získal čtvrtou trofej. Podobný výsledek je nejen unikátní pro League of Legends, ale také pro celou e-sportovou scénu.
 

Neděle 31. října, 14:00: EDG – Gen.G

Čínsko-korejský souboj mezi sebou svedou celky EDG a Gen.G. První jmenovaný celek měl cestu do semifinále nejtěžší, protože ze všech posledních 4 týmů jako jediný nevyhrál 3:0. Proti RNG svedli vyrovnanou sérii a vše se rozhodlo až v páté hře, kterou nakonec poslední zástupce z LPL dokázal zvládnout.

Naopak Gen.G drží basu s ostatními LCK týmy a také zvítězili 3:0, ne příliš vyrovnaným soupeřem jim byli Cloud9. Od severoamerického týmu se čekalo rozhodně více, ale poslední naděje západu svou úlohu nezvládla. Po jednostranném čtvrtfinále tak mohli Gen.G oslavit svůj zatím historicky nejlepší výsledek, protože mezi poslední čtyřkou ještě nebyli, nicméně roster rozhodně kouká dále a vyhlíží vysněnou trofej. Ta by pro organizaci byla vůbec první, protože na domácí scéně skončili nejlépe druzí (jaro 2021, prohrané finále s DWG KIA).

Pohledem statistik jsou oba celky poměrně vyrovnané a patří jim třetí a čtvrtá pozice na turnaji. Zatímco Gen.G jsou lepší v počtu killů na zápas (12,6), KDA (1,26) nebo v počtu zničených věží (8,1), tak EDG je lepší v počtu smrtí (10,6)nebo ztracených věží (4,5). V získaném gold leadu jsou na tom oba rostery téměř shodně.

Může se to jevit jako vyrovnaná série, ale sázkové kanceláře opět více favorizují jeden z týmů. Podle bookmakerů utkání zvládne EDG, což by tuto organizaci byl také historický úspěch. Už samotné semifinále je nejlepším dosavadním výsledkem týmu, ač je zástupce z LPL pravidelně ve vyřazovací části, vždy mu nějaký soupeř vystavil předčasnou stopku. EDG je však momentálně ve své nejlepší formě a spoléhat se bude opět na své korejské duo Scout a Viper.
 

Kde koukat?

Semifinále můžete sledovat jako již tradičně sledovat na Twitch nebo YouTube kanále Riot Games, český komentář je poté k dispozici na Twitchi Hitpointu.

Fotografie: Lol Esports

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.