League of Legends
LoL Worlds

Worlds 2021: Noční můra pro západní týmy, za očekávaním jsou hlavně MAD Lions

Worlds 2021: Noční můra pro západní týmy, za očekávaním jsou hlavně MAD Lions
14. 10. 2021
  |  

První polovina skupinové fáze probíhajícího Worlds je u konce. Odehrály se tři zápasy, každý se v rámci své skupiny potkal s každým, což napovědělo, jak na tom týmy letos jsou. Organizace nyní nabírají síly na nadcházející odvety, kdy si stejné kolečko zopakují znovu, tentokrát všechny v jednom dni.

Co nám zatím Worlds 2021 řeklo? Západní týmy zažívají krizi. Fnatic na poslední chvíli museli nasadit ADC Beana, který zatím nemá ani jediný start v LEC. Absence Upseta je kritická a projevuje se to na výsledcích. Evropská jednička MAD Lions je zatím hluboce za očekáváním a Rogue v náročné skupině sice bojují, ale proti možná dvěma nejlepším týmům světa se prosazují těžce.

Podobný trend zažívají také týmy z LCS, od kterých se to ovšem tak trochu čekalo. Pokud tento trend bude pokračovat, je velmi možné, že ve vyřazovací části nebude ani jeden tým z EU či NA, což by bylo poprvé v historii.

Skupina A

  1. DWG KIA – 3b
  2. FPX – 2b
  3. Rogue – 1b
  4. Cloud9 – 0b

Úvodní skupina se zatím odehrává bez většího překvapení. Nejlépe vypadají úřadující šampioni DWG KIA, kteří si poradili se všemi třemi soupeři. Zejména způsob, kterým smetli největší favority turnaje FunPlus Phoenix, byl ukázkový.

Čínský tým v některých zápasech naznačil, že by mohl být ztranitelný. Utkání s Cloud9 bylo překvapivě vyrovnané a také Rogue proti nim nevypadali úplně bez šance. FPX ovšem stále mají postup ve svých rukou, překvapit můžou právě evropští Rogue, kteří mají potenciál sebrat někomu z favoritů bod. Cloud9, ač ze sebe vydává maximum, zkrátka kvalit svých soupeřů nedosahuje a s největší pravděpodobností na Worlds brzy skončí.

Kdy se hraje?

Poslední zápasy skupiny A jsou na programu v pátek 15.10. od 13:00, poslední zápas přijde na řadu v šest hodin (platí pro všechny skupiny, pozn.)

Skupina B

  1. Edward Gaming – 3b
  2. T1 – 2b
  3. 100 Thieves – 1b
  4. DetionatioN FocusMe – 0b

Ani v této skupině se zatím neschyluje k ničemu překvapivému. EDG a T1 ve skupině nemají konkurenci, z těchto dvou týmů jsou na tom zatím lépe Čínané, ovšem parta kolem Fakera vypadá zajímavě. Mladý roster má velký potenciál a ve vyřazovacích bojích, pokud se do nich dostanou, mají šanci dojít daleko. 100 Thieves nepřipustili ostudu a svou jedinou výhru si připsali proti DetonatioN FocusMe.

S největší pravděpodobností si duo EDG a T1 pohlídá postup do další fáze.

Kdy se hraje?

Sobota 16.10. od 13:00

Skupina C

  1. RNG – 3b
  2. PSG Talon – 2b
  3. HLE – 1b
  4. Fnatic – 0b

Možná nejvyrovnanější skupina na Worlds. Tedy do doby, než Fnatic oznámili absenci ADC Upseta. Německý hráč musel ze závažných rodinných důvodů opustit Island a jeho místo zaujal mladík Bean, pro kterého je to nejen premiéra na Worlds, ale také v prvním týmu.

Fnatic tak přišli o svou velkou zbraň, a nečekaná zpráva také zamávala s náladou v týmu. Evropský tým nevypadá v moc dobré pohodě, jejich výkony jdou ovšem zápas od zápasu nahoru. Mnoho utkání bylo vyrovnaných, ale bohužel, po třech zápasech svítí v kolonce bodů číslo 0. Pokud chtějí ještě postoupit, musí se stát obrovský zázrak.

Za postupem jednoznačně směřují RNG, kteří zatím neztratili ani zápas. Letošní vítěz MSI je ve výborné formě a společně s DWG a EDG patří prozatím mezi nejlepší týmy turnaje.

O zbývající místo se nejspíše popere dvojice PSG Talon a HLE, přičemž před sobotou má lehce navrch organizace z Hong Kongu. Parta kolem Chovyho místy ukazuje možná až geniální momenty, které ale schazuje zbytečnými chybami. A stále nesmíme zapomínat na Fnatic, kteří rozhodně mají na to, aby minimálně jedno utkání někomu sebrali. A to se může ukázat jako klíčový moment celé skupiny.

Kdy se hraje?

Neděle 17. října od 13:00

Skupina D

  1. Gen. G – 2b
  2. LNG – 2b
  3. Team Liquid – 1b
  4. MAD Lions – 1b

Nejsledovanější skupina v Česku zatím neprobíhá podle představ. MAD Lions na turnaj jeli s velkými ambicemi, sázkové kanceláře je dokonce měli jako 5. nejlepší tým turnaje, ovšem zatím je to jen slabý stín dvojnásobného LEC šampióna. Zlatí lvi se hledají, nehrají v příliš velké pohodě a projevuje se to na výsledcích.

Úvodní ztráta proti Team Liquid velmi mrzi, protože bez ní by aktuálně byli na dvou bodech, což je slušná výchozí pozice do posledního dne. Překvapivě se jim podařilo uhrát zápas proti nejsilnějšímu soupeři v podobě Gen.G.

Na poslední hrací den nesmí přijít už žádné pochybení. MAD Lions potřebují vyhrát alespoň dva zápasy a minimálně si tak vynutit tiebreaker o postup. V tom lepším případě urvat všechny tři zápasy a jít do play-off rovnou.

Ač to příliš nevypadá, jsou zřejmě největší nadějí celého západu na postup. Tento fakt jen dokazuje, jak se letos LEC a LCS nedaří. Ve hře jsou také Team Liquid, ovšem vzhledem k dosavadním zápasům je logické, že se více favorizují právě MAD Lions.

Postoupit ze skupiny C může opravdu každý a pravdu se dovíme až v pondělí, kdy jsou na programu zbývající zápasy základní části Worlds 2021.

Kdy se hraje?

Pondělí 18.10. od 13:00

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.